VALIKKO
21.4.2017 08:07

Liian hyvä pataleipä!

Blogista ei ole tarkoitus tulla mikään leivontablogi, taikka reseptipankki, mutta pyhät tekevät tehtävänsä ja tää nainen alkaa leipomaan. Olen pitkään halunnut kokeilla pataleipää, mutta hektisiin aikaisiin arkiaamuihin leiväntekeminen ei vain ole ollut hyvä idea. Pääsiäispyhien aikana tämäkin asia tuli korjattua, ja keittiössämme tuoksui aamulla ihana tuore leipä. Täytyy sanoa, että kovin vaivaton valmistaa oli tämä pataleipä, kaiken taika on lienee se kohottaminen, jota tehdäänkin tuntitolkulla. Tämä ohjeen vinkkauksen löysin netistä Sikke Sumarilta.

ps. Mikäli pataa ei keittiöstä olisi löytynyt, niin tämä pataleipä voidaan valmistaa myös kattilassa.

THE PATALEIPÄ

  • 7dl vehnäjauhoja
  • 2dl kaurahiutaleita
  • 2tl suolaa
  • ½tl kuivahiivaa
  • 3½dl kädenlämpöistä vettä
  1. Sekoita ainekset, lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (n.42 astetta) ja lisää se jauhoseokseen. Älä vaivaa taikinaa, vaan sekoita sekaisin esimerkiksi puukauhalla. Peitä kulho kelmulla ja jätä kohoamaan huoneenlämpöön ainakin yön yli.
  2. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle, älä vaivaa edelleenkään mutta kääntele taikina palloksi. Anna taikinapallon kohota liinan alla vielä puolisen tuntia.
  3. Lämmitä uuni 225 asteeseen, laita pata / kattila kylmään uuniin. Ota kuuma pata uunista, voitele sen pohja ja reunat ruokaöljyllä. Nosta taikina kuumaan pataan, tee viiltoja esimerkiksi saksilla ja ripottele pinnalle hiukan jauhoja. Laita kansi päälle ja paista leipää puoli tuntia uunin keskiosassa, ota sitten kansi pois ja jatka paistamista vielä noin 15 minuutin ajan.
  4. Ota pata uunista, ja nosta leipä ritilälle jäähtymään. Älä peitä leipää liinalla, koska se vie leivän rapeutta pois, ja nauti rapeapintainen herkullinen leipä heti lämpöisenä. Suosittelen kokeilemaan!

Oletko jo testannut itse pataleipää?

Kommentit

  • Kokeillut

    Liikaa suolaa, puolet riittää, muuten tosi herkullinen ja loppuu lähes heti.

    • Henna

      Juurikin niin, suolaa tämä ei juuri kaipaa. Ja loppuu kyllä heti! 😀

  • MINI-blogi

    Pataleipää olen leiponut, mutta hieman eri ohjeella (siinä ei ollut kaurahiutaleita). Täytyy testata tuolla sinun ohjeella seuraavan kerran.

    • Henna

      Ehdottomasti kaurahiutaleita mukaan, en tiedä voisiko niitä laittaa enemmänkin. 😉

  • Juulia S.

    Kuulostaa ihanan helpolta ja hyvältä, tällaista voisin itsekin koittaa. Tuore leipä on kyllä parhaita asioita tässä maailmassa. 😀

    • Henna

      Juu, ja tässä ihana rapea pinta! Nam 🙂

    • Henna

      Suosittelen testaa. Ydinjuttu näissä pataleivissä on se kohotus.

  • Mari

    Oi vitsit miten herkullisen näköinen leipä, tää lähtee kyllä kokeiluun! 🙂

    • Henna

      Testaa ihmeessä, on helppoakin! 🙂

  • Liisa

    Tätä mun pitää kokeilla 🙂

    • Henna

      Ehdoton viikonlopun herkku, lämpöisenä tulee syötyä leipä hetkessä 😉

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Stoorin bloggaaja? Kirjaudu sisään tästä.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.