VALIKKO
4.2.2016 12:28

Vaihtoehtoaamiainen – kasvimaitoa kahviin ja cevicheä leivälle

paluumuuttaja_aamiainen2

Kuten jo aiemmin mainitsin, olen pyrkinyt vähentämään ruokavaliossani eläinperäisiä tuotteita. Tämä postaus ei ole kokonaan vegaaninen, mutta päätin koostaa hiukan erilaisen version aterioista tärkeimmästä – aamiaisesta. Aamiaiseen kun kuuluu tiettyjä olennaisuuksia, jotka ovat toisinaan vaikeita korvata.

Aamupalaa vai ei aamupalaa?

Oma suhteeni aamiaiseen on hyvin kaksijakoinen. En ole yhtään aamuihminen ja se näkyy myös siinä, että minulla ei ole aamuisin ruokahalua. Osittain kyse on eräänlaisesta traumasta, joka jäi siitä, kun söin yläasteella joka aamu kaurapuuroa (lautanen kahteen minuuttiin). Tosin veikkaan, että siskolleni jäi pahemmat traumat, sillä puuron ahmiminen kiireessä ei ollut kaunista katsottavaa.

Toisaalta varsinkin viikonloppuisin aamiainen on ihana tapa aloittaa päivä. Viikonlopuissa on se hyvä puoli, että voi herätä, kun siltä tuntuu – yleensä silloin on ruokahaluakin. Eikä tarvitse syödä kiireessä. Meille ei tule sanomalehteä, mutta aamupalalla tulee silti keskusteltua monista päivän polttavista aiheista.

 

paluumuuttaja_kahvi

Kyllä kahville

En pitkään juonut kahvia, mutta kun aloitin kolme vuotta sitten vakituisesti työelämässä, kahvinjuonnista tuli tapa. Käsi ylös, kelle muulle on käynyt näin? Oli ihana päästä toimistolle ja saada kahvi ensimmäisenä työpöydälle.

Toimistollamme oli pitkään suodatinkeitin, mutta myös pressopannu. Ihastuin pressopannuun – ja hankin sellaisen itselle. Sittemmin toimistollemme tuli Jura-kahvikone, jolla sai tehtyä kaikkia espressopohjaisia kahveja – rakkauteni kahveihin syveni entisestään.

Nykyään meiltä löytyy kotoa pressopannun lisäksi mutteripannu espressolle. Suodatinkeitintä en suostunut meille ottamaan, vaikka poikaystävälläni olisikin ollut muutamia vuosia vanha Moccamaster. Kahvilaatuja sen sijaan on useampia: on pari tummaa paahtoja, yksi vähän vaaleampi, espressoa…

Tällä hetkellä tykkään juoda vähän vaaleampaa versiota, nimittäin jyväskyläläisen pienpaahtimo papun talvikahvia. Kyseistä kahvia ei myydä enää ainakaan verkkokaupassa – sain sen jokin aika sitten ystävältäni tuliaisiksi. Kahvihyllystämme löytyy ennestään jo papun erittäin tummaa Mexico-kahvia. Kaikki papun tuotteet ovat luomuja – suosittelen!

 

paluumuuttaja_papu

Nestemäistä kaurapuuroa?

Lisääntyvässä vegaaniudessani on yksi merkittävä kahviin liittyvä haaste: maito. Rakastan maitoa kahvissa! Olen vain huomannut, että maitokahvi ei tee yhtään hyvää vatsalleni. Siksi olenkin alkanut etsiä sopivaa vaihtoehtoa lehmänmaidolle, vaikka en koe muuten tarvetta juoda maitoa.

Monet kasvimaidot juoksettuvat lämpimässä kahvissa, mikä on tietysti ärsyttävää, mutta sen ehkäisemiseen on omat kikkansa. Merkittävin ongelma on kuitenkin maku. En halua, että kahvini maistuu kaurapuurolle – juuri kun pääsin eroon siitä. Kaurakerma toimii erittäin hyvin ruuanlaitossa, mutta ei mielestäni maitona. Monet muutkin kasvimaidot maistuvat usein omaan makuuni liikaa viljalle. Mantelimaito taas liikaa mantelille…

Kasvimaidoista on kuitenkin todettava se, että sopivuuteen vaikuttaa myös itse kahvi – ja sen paahto. Kannattaa kokeilla itse eri vaihtoehtoja!

Pitkän etsimisen jälkeen olen vihdoin löytänyt hyvän ja sopivan neutraalin kasvimaidon: Pirkan Luomu maustamaton soijajuoman! En aluksi pitänyt soijasta ajatuksena, sillä sen tuotantoon ja tuontiin liittyy tiettyjä ongelmia. Ko. tuotteen soijan alkuperämaata en tiedä, mutta luomu takaa kuitenkin mm. GMO-vapauden. Ilahduin myös siitä, että tuote on valmistettu Suomessa Kavli Oy:n tehtaalla. Kyseinen firma valmistaakin maidottomia Planti-tuotteita.

Yksi kysymysmerkki tuotteen osalta kuitenkin on: siihen on lisätty kalsiumia, vaikka oman käsitykseni mukaan luomutuotteisiin ei saisi lisätä kalsiumia, kuten ei vitamiinejakaan. Jos laki on kuitenkin muuttunut, on se etenkin vegaanien kannalta ilahduttavaa.

 

paluumuuttaja_aamiainen3

Ainoa oikea mysli

Toinen merkittävä aamiaislöytöni on niin ikään Pirkalta. En ole koskaan pitänyt erityisesti mysleistä, sillä ne ovat usein jauhoisia ja liian makeita kaikkine kuivahedelmineen. Nykyään on oikea mysli- ja granolabuumi, mutta yksi tuote on yli kaiken: Sysmän Luomumysli Hunaja-vilja!

Tuottessa on vain yksi miinus: pieni koko. Siinä vaiheessa, kun aloin seurustelemaan poikaystäväni valitti jatkuvasti myslin loppumista. Onneksi satuin kuitenkin erään kerran tarkistamaan, että missä Pirkan Luomu mysli on valmistettu. Sysmän tehtaallahan se! Uutinen oli erittäin hyvä kahdesta syystä: Pirkan versio on halvempaa, mutta myös huimat 100 g isommassa paketissa! Jostain syystä valitusta ei kuule nykyään yhtä usein…

 

paluumuuttaja_mysli

 

Toiset nauttivat myslinsä maidon kera, mutta omassani on oltava ainakin marjoja ja jogurttia. Rakastan  turkkilaista jogurttia – etenkin Valion Luomu Turkkilaista jogurttia. Se on ehdottomasti parasta maultaan. Turkkilaisen jogurtin korvaaminen onkin ollut vaikeaa.

Lähimpänä turkkilaista jogurttia ovat niin ikään soijajogurtit. En ole ehtinyt testaamaan monia soijavaihtoehtoja, sillä yleensä nautin välipalajogurtit kaurapohjaisina. Myslin kanssa kaura ei kuitenkaan innosta. Viimeisimpänä olen kokeillut Alpron Natural Kookoksella– jogurttia. Maku on minulle turhan kookoksinen, mutta koostumus erittäin hyvä. Sitä paitsi, vadelmien hapokkuudella ja tuoreen mintun raikkaudella saa taitettua juuri sopivasti kookoksen makua!

 

paluumuuttaja_ruisleivat

 

paluumuuttaja_ruisleivat3

Erilaista kalaa

Seuraavaksi esittelen teille oman vaihtoehtoni kaikille aamuisille leikkeleille ja valmiskalatuotteille, nimittäin cevichen! Tämä latinalaisamerikkalainen klassikko sopii yllättävän hyvin kirpeydessään suomalaisen, rehdin ruisleivän päälle. Todellinen, helppo aamun piristys!

Lähes jokaisella latinomaalla lienee tästä oma versionsa, mutta itse rakastan perulaista versiota, jossa yhdistyvät kaikki lempielementtini: raaka kala, valkosipuli, punasipuli, chili, lime ja korianteri. Cevicheen voi periaatteessa käyttää melkein mitä vain meren eläviä, mutta tähän versioon sopii parhaiten vaaleat arvokalat kuten kuha ja siika.

Oma kalani on Päijänteeltä isän verkoista saatua kuhaa. Yritän nykyään vähentää etenkin lohen käyttöä ja suosia kaloissakin ekologisesti kestäviä ratkaisuja. Tässä helpottaa kyllä huomattavasti läheisen kalaharrastus… Joka tapauksessa, kun vierailette kalatiskillä kannustan ajattelemaan muitakin vaihtoehtoja, kuin iänikuista lohta fileenä.

Koska tässä tapauksessa on kyseessä järvikala, eikä cevicheä varsinaisesti kypsennetä, suosittelen ainakin käyttämään kalan pakastimessa. Mahdolliset loiset kuolevat pakkasessa ja lisäksi kala on paljon helpompi käsitellä vielä hiukan jäisenä.

Seuraavaksi, ei muuta kuin itse kokeilemaan, alla resepti! Tärkeintä on, että raaka-aineet ovat tuoreita, ja että lime on tarpeeksi kypsä, jolloin se on makea ja mehu irtoaa paremmin. Limemehua tulee olla sen verran, että kalalle muodostuu liemi, mutta kalan ei tarvitse kuitenkaan uida siinä.

 

paluumuuttaja_ceviche

 

Valloittava, perulainen ceviche

1 iso tai 2 pientä filettä kuhaa tai siikaa

1 valkosipulin kynsi

1 pieni chili

1-2 limeä

Puolikas punasipuli

Kourallinen korianteria

(0,5 cm pala inkivääriä)

2 rkl ekstraneitsyt oliiviöljyä

1 tl ruokosokeria tai hunajaa

1/2 tl merisuolaa

pippuria

 

  1. Mikäli kala on ollut pidempään pakkasessa, ota se edellisenä iltana jääkaappiin sulamaan. Muutoin laita kala pakkaseen vähintään yöksi. Leikkaa käsiteltäväksi sulanut kala reilun sentin kuutioiksi.
  2. Laita kalat suoraan tarjoilukulhoon, lisää suola, sokeri/hunaja ja pippuri. Sekoita.
  3. Pilko valkosipuli ja chili pieneksi ja punasipuli ohuiksi puolikaariksi. Lisää kulhoon ja silppua päälle korianteri. Lisää oliiviöljy ja purista lime(je)n mehu. Sekoita.
  4. Anna kalan vetäytyä ja ”kypsentyä” limemehussa jääkaapissa ainakin 15-20 minuuttia, mutta enintään pari tuntia. Pilko sillä välin inkivääri pieneksi, mikäli pidät siitä, mutta ceviche toimii ilmankin.
  5. Ota kala huoneenlämpöön tarjoiltavaksi. Lisää inkivääri. Tarkista liemen maku: siinä tulee olla tarpeeksi makeutta, mutta myös suolaisuutta.
  6. Koristele vielä koriaterilla ja tarjoile – ruisleivän tai esim. tacosipsien kanssa!

 

Pienenä vinkkinä vielä, että mikäli asut Jyväskylän lähellä, suosittelen ruisleiväksi ehdottomasti Ruthin leipomon Ruis100:aa. On lähiruokaa ja vielä erittäin hyvää! Päälle tietenkin avokadoa… Entäpä, onko teillä jotain intohimoja aamupalan suhteen?

 

paluumuuttaja_aamiainen1

Kommentit

  • Rosita

    Olipa kivoja vinkkejä, kiitti! Hienosti hehkutit kahvia, mulla sama juttu uusimmassa postauksessani! 😀 niin, ja tunnustin siinä myös haaveilevani joka ilta seuraavan päivän aamupalasta, eehhehhee 😀

    Täytyy kokeilla tota Pirkan soijajuomaa omaan aamuespressoon!

    • Riikka Leinonen

      Joo, oon kans siltä mieltä, että musta tuli siksi kahvinjuoja, että sain tutustua hyviin kahveihin töissä! Perus suomalaiselle suodantinlitkulle en oo ikinä oikein lämmenny. Noissa papun kahveissa on suurimmassa osassa suodatinjauhatus, mutta onneksi pressopannussa voi keittää melkein kahvia kuin kahvia. Tuossa Pirkan soijajuomassa on muuten erittäin hyvät ohjeet, mitä pitää tehdä, jottei maito juoksetu! Arvostan kyllä ja laskee monen maidonrakastajan kynnystä kokeilla, kun on hyvät ohjeet…

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Stoorin bloggaaja? Kirjaudu sisään tästä.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.