VALIKKO
28.8.2016 15:32

C´mon Rauli

Moi! Kuinka monella muulla on sähköt vielä poikki Raulin vierailun jäljiltä? Meillä on. Rauli saapui eilen ensin hissuksiin puolen päivän maissa. Kahden aikaan alkoi olla täysi rähinä päällä. Pihakalusteet ja kukkaruukut ja lasten polkupyörät lentelivät. Puista lenteli lehtiä ja oksia sekä sitten räps, sähköt katkesivat. Meillä on, kuten monilla muillakin täällä maalla, vesipumppu joten kun sähköt menevät niin loppuu myös veden tulo. Siinä sitten siirrytään elämässä suoraan 1800 -luvulle.

Sähkökatko

Meillä on ollut pidempiä sähkökatkoja useampaan kertaan viimeisten vuosien aikana. Kaikista pisin katko on ollut 56 tuntia, sen aiheutti marraskuussa 2013 Eino. Koska meillä ollaan kokeneita sähkökatkon kanssa eläneitä niin heti kun säätiedotus lupaa isompaa myräkkää juostaan ottamaan talteen vettä, kiehutetaan vielä sähköjen räpsiessä vedenkeitintä, ladataan otsalampun akkuja ja puhelimia, kannetaan polttopuita puuhellan viereen ja huudellaan lapsille, että sitten kun sähköt menee niin muistakaa ettei saa vetää veskiä kun ison hädän jälkeen. Sitten vaan toivotaan, että kaikille tulee kakkahätä samaan aikaan eikä tule vatsatautia. Nimittäin molempien vessojen pöntöt pystyy vetämään kerran. Sen jälkeen vetäminen tapahtuu kaatamalla ämpärillä vettä pyttyyn tuotosten päälle.

Meillä on asiat täällä melko hyvin sähkökatkon aikana. Puuhellalla tehdään ruokaa ja lämmitellään pesuvesiä ja puusaunassa pystyy saunomaan. Pakkasilla saadaan takasta lämpöä kun ei olla pelkkien sähkölämpöjen varassa. Virkasiskot kaupungissa saavat kerrostalossa toki nauttia suihkusta sähkökatkojenkin aikana, mutta perheen ruokahuolto trangialla parvekkeella vaatii asennetta. Mieluummin keittelen tuolla puuhellalla.

sähkökatko

DSCF4465

Tänään käytiin sunnuntaikävelyllä. Kylä oli hiljainen. Sähkötön kylä on tosi hiljainen. Ainut ääni kuului kun joku sitkeä yritti pysyä puuhakkaana ja ajoi nurmikkoa. Toinen istui rappusilla ja kolmas näytti istuvan lukemassa lehteä ikkunan ääressä. Moni näytti tekevän lähtöä kaupungille syömään. Tunnelma oli harras ja odottava. Se on sitä edelleen nimittäin sähköt eivät ole näille hoodeille palanneet. Sähköyhtiö on pitänyt meidät ystävällisesti ajan tasalla lähettämällä tekstiviestejä puhelimeen (jossa on vielä 19% akkua jäljellä). Arvioitu kesto on pidentynyt viesti viestiltä. Tämän hetkisen tiedon mukaan 147cm perheineen saa sähköt tupaan ensi yönä n. klo 24:00.

Yksi asia mitä meillä ei opita millään, on aggregaatin hankinta. Sähkökatkojen välillä on usein kuukausia jopa vuosia. Heti kun sähköt räpsähtävät päälle niin kaikki suunnitelmat varavoimaan varautumisesta pyyhkiytyy pois mielestä. Aggregaatilla saisi pidettyä pakastimen jäässä. Äsken tutkin tilannetta ja kyllä lihat ovat entisiä. Marjat pystynee vielä pelastamaan ja kohta lähdetäänkin mummille. Mummo on luvannut kulmauksen pakastimestaan meidän marjoille. Mä olinkin jo tosi vihainen Raulille kaikista niistä turhista tunneista jotka metsässä vietin keräten marjoja talven varalle. Samalla ladataan taas puhelimiin ja näihin padeihin virtaa.

Mä olen ollut tosi onnellinen kun näin sähköyhtiön auton. Ne ajoivat vaan ohi, mutta hei ne oli tällä kylällä jo, ainakin hetken. Kuski ajoi reipasta tahtia ja repsikka nukkui. Taitaa olla sesonki menossa. Helikopterin ylilentokin toi pilkahduksen tulevasta. Kiitti sähköyhtiön miehet kun painatte pitkää päivää niin ehkä minäkin saan huomenna imuroitua, pestyä pyykkiä ja föönattua tukan ennen töihin lähtöä.

Sovitaanko Rauli, että ensi vuonna kun tulet niin tuot tuliaisiksi vaan lempeitä loppukesän henkäyksiä, aurinkoa ja lämpöä. Sitten saat lopullisesti anteeksi!

Odottavin terveisin,

Liisa

P.S Kuvat ovat vähän hämäriä, mutta niin ollut tunnelmakin.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.