VALIKKO
8.12.2016 16:38

Hyggeillään

Meilläkin hyggeillään. Hygge, tuo ihana pimeän ja kylmän vuodenajan pelastus. Monissa blogeissa on viime aikoina hyggeilty kovin, meidän torpan väki ei jää sen huonommaksi. Meillä on hyggeilty aina, mutta emme ole vain aiemmin tienneet noudattavamme tätä niin kovassa nousussa olevaa trendiä. Hygge on lähtöisin Tanskasta, maailman onnellisimmaksi kutsutulta kansalta. Hygge voisi suomeksi olla kotoilua tai rauhallista ja leppoisaa elämää. Englannin sana cosiness kuvannee myös hyggeä hyvin.

Meidän hyggen perustana on elämä maalla. Tulisijojen lämmittäminen, saunominen sekä hiljaisuus ympärillä. Se, että kotona vietetään mahdollisimman paljon aikaa. Luetaan kirjoja ja lehtiä, katsotaan elokuvia sekä nyhjätään sohvannurkassa Tehdään hyvää ruokaa, juodaan ehkä lasillinen viiniä. Näin joulun lähellä tietysti valmistellaan maalaisjoulua eli jouluhyggeillään. Leivotaan piparit isomummin reseptillä ja ihastellaan isosiskon joulutervehdykseksi lähettämää kaunista joulukalenteria, koristellaan kotia jouluun ja lähdetään metsäretkelle etsimään kuusta. Tavataan lähimpiä ihmisiä joiden kanssa olemisesta saadaan hyvää mieltä sekä juodaan litroittain glögiä.

Hyggeilevän perheen kotiin kuuluu takka, paljon tyynyjä, lämpimiä peittoja, villasukkia ja tossuja. Niiden lämmössä on hyvä olla ja hautautua sohvannurkkaan.

Meidän hyggeilyyn kuuluu myös ulkoilu ja pihatöiden teko. Hygge ei siis välttämättä tarkoita pelkkää jouten oloa. Nautintoa voi repiä myös tekemisistä vaikkapa lumitöistä ja postinhakureissulta. Kun pihatöitä ei tehdä mönkijällä vaan lihasvoimalla niin ei tarvitse lähteä kuntosalille hikoilemaan kymmenen kilometrin päähän vaan laittaa saunan kiukaaseen tulet kun lähtee ulos ja ponkaista arki-iltanakin saunan lämpöön pesemään työhiki pois. Hyggeilyn ytimeen mielestäni uppoutuu myös viikonloppujen hitaat aamut jolloin aamupuurot keitellään puuhellalla kunhan on ensin hurautettu potkurilla hakemassa päivän lehti postilaatikossa.

Hyggeilyn perimmäinen idea lienee hitaampi ja armollisempi elämä silloin kun ympäristö ja ilmasto laittaa ihmisen jaksamisen koville. Työelämässäkin pitäisi saada paljon vielä aikaan ennen joululomaa. Kun kiire ja kaamos meinaa alkaa väsyttää niin alakuloon vaipumisen sijasta voisimmekin tuottaa tietoisesti itsellemme sekä läheisillemme hyvää oloa. On ihan tutkittua, että iso osa ihmisistä tarvitsee myös yöunta enemmän pimeänä vuodenaikana kun kesän yöttöminä öinä. Tutkimustietokin siis puoltaa hyggeilyä.

Hyggeillään!

Liisa

Kommentit

 • Täti

  Siksikö tätä kutsutaan? Polvikipuni on istuttanut minut sohvan nurkkaan täällä keittiössä. Onneksi on myös tuo leivinuuni vieressä. Pöllölyhdyssä on palanut suloisesti tuikkukynttilä. Sukkapuikot kilkkaa iloisesti ja onneksi voi välillä seurata jääkiekkoseuran, jota fanitan otteluja telkkarista. Sekä uutisia tietysti ja olen entistä enemmän ihmeissäni tästä maailmanmenosta. Entiseen liikkuvaan työhön paluu on epätodennäköistä, mutta kummakyllä, en osaa olla huolissani asiasta. Hyvä, kun mainitsit glögin, menenkin kuumentamaan sitä. Ei muuta kuin, rauhallista joulunodotusta kaikille.

   0
  • Liisa

   Kuvailemasi toiminta on selvää hyggeä. Pikaista paranemista tädin polvelle 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.