VALIKKO
12.11.2016 14:29

Isän ikävä


Muutamaa viikkoa ennen sitä kevättalvista päivää jolloin tyttö syntyi, tytön isä ehti täyttää 60 vuotta. Elämä lahjoitti bonuspalkinnoksi eläkepäivien iloksi vielä vilkkaan saparopään. Yhtälön selittää nuori vaimo ja myöhäinen herääminen perheen perustamiseen. Tytöllä on 13 vuotta vanhempi sisar ja 4 vuotta vanhempi veli. En tiedä voiko tyttöä sanoa iltatähdeksi, mutta lellipennuksi häntä lapsena kutsuttiin.

Tyttö sai isin itselleen tämän sairastuttua ja jäätyä eläkkeelle tytön ollessa muutaman vuoden ikäinen. Sen jälkeen tytöstä tuli lopullisesti isin tyttö. Isi ei ollut täysoppinut lastenhoitaja, mutta ei tyttökään ollut esimerkillinen lapsi. Yhdessä he elivät elämää eteenpäin päivä kerrallaan, isi ja isin tyttö. Toinen kohti kouluikää, nuoruutta ja aikuisuutta. Toinen kohti vanhuutta ja elämänsä viimeistä päivää.

Isän ikävä

Isi oli periaatteen mies ja isin tyttö sinnikäs jääräpää. Isin ja tytön välissä oli 60 vuoden ja parin sukupolven välinen kuilu.

Voi iskä miten tyttö inhosikaan sitä, että keitit joka aamu kaurapuuroa ennen kouluun lähtöä. Miten hän häpesikään sinun käyttämiäsi vanhojen miesten housuja vaikka kaikkien toisten iskät käyttivät farkkuja. Miten tyttö salaa olikaan iloissaan kun koskaan ei tarvinnut tulla tyhjään kotiin koulusta. Onneksi ehdit isi valaa tyttöösi tervettä itsevarmuutta sekä opettaa oikean ja väärän.

Miten isin tyttö hieman vanhempana tajusi, että yhteiselle elämälle tulee loppu jonakin päivänä. Miten paljon isin tyttö sen jälkeen pelkäsikään isin menettämistä. Isi oli tytön elämän ensimmäinen mies. Tytön ollessa 17 -vuotias se päivä koitti: isin tytön isi ei jaksanut enää ja päätti maallisen taivalluksensa. Isin tytöstä tuli vain tavallinen tyttö. Ei isiä, ei isin tyttöä. Jäljellä vain isän ikävä.

Isi miten sinun tyttösi olisikaan halunnut, että olisit nähnyt kun hän painoi ylioppilaslakin päähän. Miten hän olisikaan halunnut sinun näkevän ne päivät kun hän sai haluamansa opiskelupaikan ja valmistui.

Miten isin tyttö olisikaan halunnut, että olisit kurtistellut otsaasi ja nostellut kulmakarvojasi kun sulhasehdokas tuotiin kotiin näytille. Olisit mättänyt tavallista enemmän puruja kahvipannuun pojankloppia silmiin katsellen ja keittänyt vanhanajan pannukahvit. Tarjonnut tahallaan kurat pannun pohjalta ja katsonut miten se poikaparkaan uppoaa. Samalla tiedustellut onko sillä klopilla taka-ajatuksia, työpaikka ja milläs se poika on ajatellut isin tytön elättää? Miten vähitellen olisit urahtanut kuukausien päästä hieman hyväksyvämpään sävyyn ja lopulta muutaman vuoden päästä olisit saattanut tytön alttarille. Tai istunut kirkon etupenkissä ja todennut, että ne on niitä suuren maailman hommia ne alttarille saattelut. Todennut sakastissa, että olisihan sitä nyt arkisemmallakin mekolla vihille voinut mennä vaikka nättihän se tietysti on tuokin. Ei sillä, veli antoi sille klopille luvan kun se kysyi, että jos vähän siskostas olisin kiinnostunut. Se sama veli saattoi isin tytön sulhasen luokse pitkin kirkon käytävää ja teki sen hyvin. Hyvä ystävä nosti maljan ja puhui yhtä lyhyesti kuin sinäkin olisit puhunut. Serkku tanssitti tyttöä sulhasen tanssittaessa morsiusparin äitejä. Älä siis huoli isi, hyvin tämä on mennyt näinkin.

Isin tyttö olisi halunnut, että taloa rakennettaessa isi olisi ollut työmaapäällikkönä. Antamassa hyviä vinkkejä kokemuksen syvällä rintaäänellä kyllästymiseen saakka. Huokailemassa nuorenparin valinnoille ja muistuttamassa budjetista. Sitten lopussa toteamassa, että kai sitä tuossakin asua voi vaikka olisihan siitä tuvan katosta voinut tehdä matalammankin ja pihan liiteristä isomman. Rakennustarkastajan käynnin jälkeen kertomassa sukulaisille hieman ylpeyttä äänessä miten korean pirtin meidän nuoret rakensivat, siihen mäen päälle hyvälle paikalle.

Voi isi, kun olisit nähnyt millaiset kaksi papan tyttöä isin tyttö on tähän maailmaan pyöräyttänyt. Miten tyttö olisikaan halunnut nähdä kuinka pappa olisi kurkistanut vaunun koppaan. Todennut: onpahan pieni rääpäle, ehkä siitäkin vielä ihminen kasvaa. Huikannut mummille, että laitappa puuhellaan tulet ettei pikkuisen tule kylmä.

Älä huoli isi, hyvin tämä on mennyt näinkin. Papan tytöillä menee hyvin vaikkei niille ole sitä toistakaan vaaria. Niillä on onneksi kaksi maailman parasta mummia. Pahimpina papan kaipuun vuosina naapurin setä toimi varapappana. Joten ei mitään hätää.

Isin tyttö on kertonut niille miten pappa istui keinutuolissa aamutossut jalassa ja väitti vielä 75 -vuotiaanakin ettei tarvitse lukulaseja vaikkei nähnytkään sanomalehdestä lukea enää kuin otsikot. Papan tytöt tietävät, että pappa oli jatkosodassa ja papalla oli nuorena hevonen jonka nimi oli Liisa. Näille nuoremmille lapsenlapsille on kerrottu miten ylpeä pappa olitkaan kun ne kaksi vanhinta serkkutyttöä syntyivät. Kaksi vanhinta tyttärentytärtä jotka ehdit nähdä. Ne kaksi pientä toivat iloa elämäsi viimeisiin vuosiin ja kuukausiin.

Tyttö miehenineen vie papan tytöt monta kertaa vuodessa hautausmaalle sytyttämään kynttilät ja kastelemaan kukat. Vaikka ne eivät aina meinaakaan muistaa pappojen nimiä niin kyllä ne kuvasta tunnistaa kumpi on kumpi pappa. Sinne rakennuksellekin palkattiin kirvesmies joka osasi asiansa ja muisti kyseenalaistaa nuorison villeimmät ideat. Kyllä siinä oikeasti asuu, älä huoli.

Heitä isi yksi tähti jos olet siellä.

Joinakin tähtikirkkaina iltoina kun isin tyttö on lenkillä, hän katsoo taivaalle ja miettii. Onkohan se totta mihin meidät on opetettu uskomaan? Siellä pilven päällä olisi se paikka missä sinäkin ehkä olet. Näytätköhän samalta kuin ennen ja kuulostaako äänesi samalta? Istutko vieläkin keinutuolissa ja olet aina oikeassa. Tyttö miettii miten ikävä yllättää vieläkin vaikka lähdöstäsi on kulunut jo 19 vuotta. Se tulee kuin aalto. Yllättäin joku tuoksu, sana, musiikki tai juhlapäivä nostaa ikävän pintaan. Ikävä on tunne jolloin nyt jo aikuiseksi kasvanut nainen taantuu hetkeksi isin tytöksi.

Oletkohan nähnyt sieltä jostain kaiken mitä täällä meidän maailmassa on lähtösi jälkeen tapahtunut? Taputtanut kömpelösti tyttöä olalle ylioppilasjuhlissa. Jospa se tuulenhenkäys, joka meinasi sekoittaa isin tytön kampauksen muuten helteisen hääpäivän iltana, olitkin sinä. Kukaan ei vieläkään tiedä mille tytön esikoinen hymyili leveästi katse kattoon nauliutuneena omissa ristiäisissään papin häntä kastaessa. Ehkä se olitkin sinä kutittamassa juuri silloin pientä poskesta. Heitä isi edes yksi tähti taivaanrannan poikki jos olet oikeasti siellä.

Hyvää isänpäivää <3

P.S. Isi, jos näet sen klopin isää siellä, kertoisitko terveisiä.

Isän ikävä

Kommentit

 • Isosisko

  Voi vitsi kun tulikin ikävä! Piti oikein silmänurkkia pyyhkiä. Onneksi luit isälle aina päivän lehden, vähän kuin itselles ääneen. Säilyi isällä se hyvä näkö loppuun saakka. 😀

   0
  • Liisa

   <3
   Jälkeenpäin tuli mieleen, että olis pitänyt kirjoittaa erilailla tuo talonrakennushomma. Isähän olis nimittäin ensin sanonut, että älkääs nyt nuoret innostuko sen rakentamisen kanssa. Se on hankala tontti ja ei teillä rahat riitä. Sitten lopussa olisi sanonut: "minä sanoin nuorille, että siihen mäen päälle rakentavat…" 🙂

    0
   • Isosisko

    Just näin! 😀 Nyt lähdetään tuon isän kelpuuttaman vävyn kanssa saunaan. Isähän lämmitti koko lauantaipäivän saunaa ja luki samalla vanhoja aikakauslehtiä. Saunassa oli sata astetta ja isä viipyi siellä ainakin kaksi tuntia. Kävi onneksi eteisessä vilvoittelemassa niin äiti pystyi valvomaan ettei ollut pökertynyt löylyihin..

     0
 • Nimetön Nimetön

  Voi miten kauniisti kirjoitettu Liisa. Itkin vuolaasti lukiessani, itselläni on huomenna toinen isänpäivä ilman isää.

   0
  • Liisa

   Kiitos. Halauksia sinulle, ne ensimmäiset ovat pahimpia ❤

    0
 • seija

  Voi! Kirjoitat tunteisiini,itken vuolaasti! Olen paljon vanhempi kuin sinä varmaan äidiksi sinulle kävisin ,mutta tarina sama ,totta,tunteet pinnassa.
  Nyt minulla lapsenlapsia kolme ja vaari jota he ja vaari rakastaa, on vierelläni! Hyvää isänpäivää teille!❤rakkaua ei koskaan häviä❤

   0
  • Liisa

   Kiitos Seija ❤ Rakkaus ja muistot elävät vaikka rakkaat eivät enää eläisikään. Hyvää isänpäivää myös sinun perheellesi!

    0
 • Kaisa

  Niin hirmuisen kauniisti kirjoitettu. Kyyneleet valuen hienon tekstisi luin. Sinulla on upea kirjoittamisen ja tunteiden ilmaisun lahja. Kiitos, kun me tuntemattomatkin lukijat saamme siitä nauttia ❤️

   0
  • Liisa

   Tuhannet kiitokset sinulle Kaisa kauniista sanoistasi ❤ Onnistuin kirjoittamaan tämän tekstin vain pienellä silmäkulman pyyhkäisyllä, mutta nyt kommentteja lukiessa jouduin kaivamaan nenäliinan esiin.

    0
 • Heini

  Tunnistan täysin kuvailemasi miehen ja muistan myös ne lautaselle pilkotut omenaviipaleet. Ei tätä ulisematta pystynyt lukemaan. Hyvää isänpäivää sinne jonnekin. ❤️

   0
  • Liisa

   ❤ Mä olin unohtanut ne omppuviipaleet välipalana. Mä pilkon joskus itsekin lapsille omenan viipaleiksi lautaselle just samalla lailla.

    0
 • Kati

  Juuri samanlaisia ovat minunkin ajatukseni tänään.

   0
 • Nimetön Ikävä

  Voi että kuinka tuttuja tunteita… 31 vuotta sitten isä lähti, olin 13 vuotias. Samanlaisin ajatuksin kaipaan häntä yhä. Lapsillani on ollut elämässään papanmentävä aukko.
  Kyyneleet sai minultakin tämä kirjoitus vuotamaan valtoimenaan.

   0
  • Liisa

   Kiitos sinulle Ikävä kommentista ❤

   Mietin pitkään tämän julkaisua ja viime hetkillä vielä emmin haluanko ja uskallanko julkaista mitään näin henkilökohtaista. Kommenttien myötä tulin iloiseksi siitä, että uskalsin.

    0
 • Nimetön Nimetön

  Ihanasti kirjoitettu teksti! Ihan tuli itku tuota lukiessa, ja ikävä omaa isää vaikka en häntä olekaan koskaan tavannut. Aivan ihanasti kirjoitettu! 🙂

   0
 • Nimetön Isän ikävä

  Aikaa on vierähtänyt näistä kommenteista, mutta sisältö on aina sama….
  Isän ikävä on loputon, olit nuori tai vanha. Meissä asuu se lapsi, johon isän läsnäolo tuo hengen ja tunteen, jota ikuisesti jää kaipaamaan…
  Vanha, ryppyinen nainen kyyneleet valuen, jolla isää valtava ikävä!

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.