VALIKKO
23.6.2016 14:40

Juhannussauna

DSCF4085

Olemme intohimoisia saunojia ja tarkennettakoon puusaunojia. Ryhtyessämme rakentamaan nykyistä kotiamme oli selvää, että meille tulee puilla lämpiävä sauna. Haaveissa olisi, että joku päivä meillä on pihassa ulkosauna. Hurjissa haaveissa toivon jopa saunamökkiä jolloin voisi lähteä pihan perälle saunomaan ja mökkeilemään. Toistaiseksi saunomme kuitenkin pienessä talon yhteydessä olevassa puusaunassa.

Sauna kuuluu meillä melkein jokaiseen päivään, mutta erityisen hartaasti ja useita kertoja saunotaan juhannuksena (ja jouluna). Meillä täällä maalla on helppoa tehdä saunavasta joten juhannussaunassa yleensä sellaiset on. Muutoin ei kauhean ahkerasti vastota koska täytyy myöntää, että roskaahan niistä tulee valtavan paljon.

Saunassa kuunnellaan tulen rätkettä kiukaassa.

Muutaman kerran vuodessa pesen saunan kunnolla ja juuri ennen juhannusta pidän yleensä ison kuurauksen. Käyn läpi mäntysuovalla ja juuriharjalla seinät, lauteet ja lattiat. Rakastan mäntysuovan tuoksua ja parasta juhannussaunassa onkin mäntysuovan ja koivun tuoksu yhdessä. Siinä tuoksussa yhdistyy puhtaus ja perinteet. Perinteiset asiat kuuluvat muutenkin meidän saunaamme: lämmitys alkaa puiden pilkkomisella ja laudeliinat ovat pellavaiset. Pihalla pyörähtäessä piipusta nousee savu aivan kuten lapsuudenkodissa aina lauantai-iltaisin. Sitä tuoksua ei voita mikään.

juhannussauna

 

Saunassamme sekä seinät, että lauteet petsattu tummaksi. Yksi seinä on kiveä ja muuri on rapattu valkoiseksi. Lauteet kaipaisivat uutta käsittelyä ja olenkin ehdotellut puolisolle josko samalla käsiteltäisiin myös seinät ja katto. Tällä kertaa hiilenmustalla, nythän sävy on ennemmin tummanruskea. Sisustuselementteinä on lapsuudenkotini naapurin pihakirppikseltä ostettu vanha kuparinen kiulu ja katosta roikkuu lyhdyn kanssa rinnakkain tervalta tuoksuva saunatonttu jonka mies on saanut joululahjaksi äidiltään. Saunassa kuunnellaan tulen rätkettä kiukaassa. Useimmiten emme sytytä sähkövaloa saunaan ollenkaam edes hämärillä keleillä, kiukaan tuli ja kynttilä lyhdyssä antavat riittävästi valoa. Nautin äärimmäisen paljon juuri näistä saunomisen elementeistä vaikka ovathan modernit spa-osastot toki hienoja.

DSCF4079

Kun tyttäret olivat pienempiä niin saunominen oli usein melkoista menoa ja saunan rentouttavista vaikutuksista vain haaveiltiin. Nyt saunassa saa jo istua pitkään, sinkoilematta ja nauttia lämmöstä sekä laittaa vaikka naamion kasvoille. Tuo kuvissa vilahtava Dermosilin Sauna facial therapy -naamio on aivan loistava. Olen huono käyttämään mitään kuorintoja ja naamioita. Luonteeseeni ei kuulu kärsivällisyys joten ”anna vaikuttaa 5 min.” -hoidoissa on juuri se 5 minuuttia liikaa odottamista. Naamioitahan ei yleensä voi laittaa kasvoille saunaan mennessä koska ne alkavat valua liiassa lämmössä, ainakin minulla. Tämä saunanaamio on helppo sivellä kasvoille löylyttelyn ajaksi, ei valu ja ainakin paketin kyljessä luvataan saunomiden tehostavan vaikutusta. Olen käyttänyt tätä joulusta saakka ja nyt on menossa jo toinen paketti.

DSCF4072

DSCF4069

Eilen pesaisin saunan ja illansuussa sitten saunotaan mäntysuovan tuoksussa.

Toivotan nautinnollista keskikesän juhlaa kaikille!

– Liisa –

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.