VALIKKO
8.9.2016 16:22

Kyläkaupalla

Perhe työntää kärryjä marketissa. Tarjonta on loputon, niin on myös kaupan käytävä. Kuuluu musiikkia ja mainoksia. Kassoja on kaksitoista, yksi niistä on kiireisen ihmisen pikakassa. Siihen saa tosin mennä vain jos on alle kymmenen tuotetta. Kassa hymyilee ystävällisesti ja rinnassa olevassa kyltissä lukee Mari. Ostosten jälkeen perhe menee pikaruokapaikkaan syömään hampurilaiset. Infopisteessä tehdään lotto. Perhe sai näppärästi kaikki tarvitsemansa palvelut saman katon alta.

Samaan aikaan maalla toinen perhe on lähtenyt muutaman kilometrin päähän kyläkaupalle. Kauppa on pieni ja käytävä hieman ahdas, kassojakin on vain yksi. Kassan takana istuu kauppias jonka nimen kaikki tietävät ilman, että katsovat nimikylttiä. Kaupassa on tuotteita vain rajoitetusti, mutta kaikki niistä on valittu ajatuksella ja omaa asiakaskuntaa kuunnellen. Mainoksia ei kuulu kaiuttimesta, mutta kauppias muistaa mainita valikoimista löytyvän nyt perheen edellisellä viikolla kyselemää sinitarraa. Perhe ostaa maitoa, leipää, leikkelettä, juustoa, jogurttia, makaronia, kasviksia, kaurahiutaleita, jauhoja, hilloa, teetä, kahvia, sitä sinitarraa, isälle saunaoluen, lapsille karkkia ja äidille suklaalevyn. Lauantain kunniaksi kassalla tehdään vielä Lotto. Ostosten jälkeen perhe päättää istahtaa vielä juomaan kahvit ja riisipiirakat yksi syö paninin. Perhe sai kaikki tarvitsemansa palvelut saman katon alta.

Kyläkaupalla

Kyläkaupalla

Kyläkaupalla

Syntyessäni vuonna 1980 kyläkauppoja oli vielä melkein 3500. Vuonna 2007 kuopukseni syntyessä kyläkauppoja oli enää 534. Meillä on onnea. Meidän lähikauppamme on n. 7 kilometrin päässä naapurikylässä sijaitseva Kuohun kauppa. Tämäkin kyläkauppa lopetti toimintansa tämän vuosikymmenen alkupuolella, mutta parisen vuotta myöhemmin kaksi rohkeaa naista perusti kaupan uudelleen. Kaupasta saa peruselintarvikkeiden lisäksi runsaasti lähituottajien sekä kotimaisten pientuottajien tuotteita. Hyllystä löytyvät niin Papu -paahtimon kahvit, Hiisi -panimon oluet kuin lähitilan jauhot ja ryynitkin. Kuohun kyläkaupalta löytyy myös Kimperin tuotteita. Kauppareissulla pystyy siis nappaamaan mukaan myös lapselle pipon ja housut sekä vaikkapa itselleen tunikan.

Kyläkaupalla

Kyläkaupalla

Kyläkaupalla

Kyläkaupalla

Ihailen kyläkaupan väkeä joka jaksaa ahertaa ilman lomia ja vähillä vapaapäivillä! Silti he jaksavat hymyillä, jutella, touhuta, siivota ja auttaa asiakkaita. Kyläkaupan yhteydessä on myös pieni kahvio jossa aina välillä hörppäistään kahvit ja teet. Lapset tykkää niistä munkeista. Samassa rakennuksessa toimii myös Parturi-Kampaamo. Kiitos Susannalle siitä, että mun mies pysyy ihmisen näköisenä, olet tärkeä!

Kuohun kaupalla on vireät facebook-sivut täällä. Käykäähän tutustumassa.

Kyläkaupalla

Kyläkaupalla poikkeamme hakemassa maitoa, leipää ja kasviksia töistä tullessa, koska se matkan varrelle osuu. Jos tarvitsee lauantaina täydennellä ruokakaappia, useimmiten suuntaamme kyläkaupalle. Kyllä, meilläkin on parannettavaa. Kyläkaupat eivät nimittäin elä jos me kaikki haemme vain maitopurkin ja leivän. Kyläkaupat tarvitsevat perheitä jotka tekevät liki kaikki ostoksensa kyläkaupasta. Kesällä kyläkauppiaat kiittävät kaikkia kesäasukkaita heidän tekemistään ostoksista.

Käyn itse hyvin harvoin isoissa marketeissa, en tiedä miksi, mutta jotenkin ahdistun niissä. Enimmäkseen käyn kaupassa kotikuntamme keskustassa, lasten harrastusten aikana. Myös siellä on tutut kauppiaat ja myyjät. Olen sanonut ennenkin, että tykkään tutuista ja turvallisista asioista.

Toimiva kyläkauppa on merkki vireästä kylästä ja elävästä maaseudusta. Toimiva kyläkauppa on myös elinehto useille maaseudun asukkaille. Maaseudulla elää edelleen paljon vanhusväestöä jolla ei ole autoa eikä mahdollisuutta hurauttaa 30 km päähän kaupalle. Lisäksi kyläkauppa lisää kylän yhteishenkeä.

Kyläkaupasta ei tokikaan saa ison kaupan mittavia valikoimia, mutta kyläkaupasta saa loistavan palvelun ja hyvän mielen! Haastan kaikki teidät asioimaan kyläkaupalla, etenkin jos ette ole koskaan ennen sellaisessa vierailleet. Samalla voitte aistia maalaistunnelmaa ja olla hetken kiireisen kaupunkielämän ulkopuolella.

 

Kommentit

 • Marjo Peel

  Kyläkaupat ovat ihania :-). Muistan lämmöllä niitä aikoja 80-luvun alkupuolella kun Konneveden suunnalla saattoi pysähtyä useampaankin sellaiseen. Nyt ei taida olla yhtään jäljellä nyyh…

   0
  • Liisa

   Niin ne on <3 Niinpä, meidänkin paikkakunnalla oli mun lapsuudessa vielä useampi kyläkauppa, nyt ei yhtään. Tämä jutussa oleva kyläkauppakin kun on naapurikunnan puolella, mutta hyvä kun on kuitenkin lähellä.

   Mukavaa syksyä Marjo sulle sinne "near Londoniin" 🙂

    0
 • Tauno

  Kotini lähellä Mouhijärvellä oli 1950-luvulla kaksi kyläkauppaa. Lähikylässä oli useita kauppoja, joista kaksi oli varsinaisia sekatavarakauppoja. Niistä sai ostaa elintarvikkeita, sekä kaikkea muuta hevosenkengistä lähtien. Tietysti löytyi myös ihmisille kenkiä ja vaatteita.
  Jauhot mitattiin laarista paperipussiin ja maito tonkasta asiakkaan astiaan. Kahvi oli pakkauksissa papuina, se kyllä jauhettiin kaupan sähkömyllyllä, jos asiakas niin toivoi. Sillit olivat tynnyrissä. Sieltä sai valita sopivan kokoisen, kauppias kääri se voipaperiin ja sanomalehteen. Muovipusseja ei ollut, ne kai keksittiin valmistaa vasta myöhemmin.
  Vanhoissa sekatavarakaupoissa oli erikoinen haju, oikea tuoksujen sinfonia. Vielä nytkin hajumuistini tuo esille miltä tuoksui manillaköysi, Nokian kumisaappaat ja tiskillä oleva amerikansilava. Kauppias veisteli tästä vahvasti suolatusta läskistä siivuja hevosmiehille. Kaminan reunalla oli talvella iso rivi pilsneripulloja lämpiämässä. Pilsnerillä äijät sammuttivat janonsa ja lämmittivät pakkasen kylmettämää kroppaansa. Se oli silloin se!
  On tosi mukava poiketa kyläkaupassa, kun sattuu sellaisen reissuillaan löytämään.

   0
  • Liisa

   Pystyin heti kertomuksestasi aistimaan tunnelman. Kiva kun jaoit muistelmasi kanssamme 🙂

    0
 • Minna

  Vau, mikä valikoima! Pitää poiketa kun ollaan siellä suunnalla. Kaiholla muistelen myös sitä aikaa kun Tikkakoskella oli oma vaatekauppa, leipomo ja oikeasti ostosmahdollisuuksia niin, ettei meidän perheen tarvinnut lähteä isoille kaupoille kovinkaan usein. Näitä pitää ehdottomasti tukea.

   0
  • Liisa

   Tämän kyläkaupan valikoima tosiaan yllättää. Pienistä neliöistä löytyy vaikka mitä 🙂 Olen alkanut myös miettimään, että onhan se mukavampi kun ruokaa ostaessaan tietää mihin ne rahat menevät. Tuntuu kivemmalta ostaa palvelu pienyrittäjältä eikä isolta ketjulta.

   Pieni kyläkauppa ei tietenkään pysty olemaan kilpailukykyinen hinnoissa kun vertaa isoihin ketjuihin. Se on täysin ymmärrettävää. Uskoisin (minulla ei siis faktatietoa), että kyläkauppiaan sisäänostohinta on lähellä sitä hintaa millä isot ketjut myyvät tuotteen ulos. Tämä tuntuu epäreilulta. Toinen mitä olen monesti miettinyt, että isojen ketjujen ”hintojen halpuuttaminen” taitaa valitettavasti olla lähinnä pois tuottajan kukkarosta. Ketju takoo tulosta entiseen malliin. Monet maidon- ja lihantuottajat tuntevat sen nahoissaan.

   Aloinpa saarnaamaan. Kiitti kommentista Minna 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.