VALIKKO
23.9.2016 19:33

Lähiruokaa

Kesän aikana vierailimme useampaan kertaan naapurikunnan pienen sivukylän kylätalolla suoramyyntipäivässä. Olen ollut todella innostunut näistä suoramyynneistä ja lähiruuasta. Mun mielestä on tosi kiva kun kaikkien sieltä ostamieni tuotteiden takaa löytyy nimet ja osalla ruokatuotteista on myös kasvot. Siskoni asuu tuolla kylällä ja tiedän siis, että perunat ovat Pertulta, kaurahiutaleet Tertulta, suussa sulavat rieskat Leenalta, salaatinkastikkeen on tehnyt Eila, munat ovat Tarvaiselta. Hunaja on peräisin Ahotuvan tilalta. Ahotuvan tilan tuotteita olen ostanut aiemmin myös Toivolan vanhan pihan tapahtumista. Jos joku muukin haluaa kokeilla. Heidän inkiväärihunaja on mun luottotuote teehen lisättynä näin flunssan aikaan.

Lisäksi saimme tänä kesänä maistaa suoraan tilalta tullutta jauhelihaa. Jauhelihan takana on myös nimet ja kasvot, olemme monta kertaa istuneet samassa kahvipöydässä.

Lähiruokaa voi löytää aivan tavallisista kaupoista kun viitsii hieman katsoa tarkemmin. Ainakin meidän paikkakuntamme K-kauppa ja S-market tarjoavat useita lähellä tuotettuja elintarvikkeita. Olisi mukava jos niitä olisi enemmänkin. Aivan paras paikka on kuitenkin erään toisen naapurikylän kyläkauppa. Sama paikka minne veinkin teidät jo ostoksille .

Lähiruokaa

Kuvassa näkyvää salaatinkastiketta parempaa en ole vielä tähän mennessä löytänyt.

Ennen vanhaan maalla taidettiin syödäkin enimmäkseen lähiruokaa. Ruoka tuotettiin itse ja sitä mitä ei omasta torpasta saatu niin ostettiin naapurilta. Maitoa haettiin kannulla naapurin navetan maitohuoneesta ja munat toiselta naapurilta ellei itsellä ollut lehmää ja kanoja. Mä luulen, että mulla on niin syvällä maalaisen geenit juurtuneena koska tämä tuntuu vieläkin siltä oikealta tavalta ostaa ruokaa. Jatkuva lähiruuassa pysyminen vaan edellyttäisi johonkin rinkiin kuulumista tai omaa tuotantoa. Nykyään tämä maalla asuminenkaan ei tarkoita, että talon ympärillä on perunapellot ja tallissa on lehmä ja porsas jouluksi. Ilokseni naapurostassa on nykyään kanoja ja lampaita. Olen tässä pohtinut jokohan kohta saadaan munia ja villalankaa käydä naapurista ostamassa?

Lähiruokaa

Meillä sinänsä olisi lääniä pistää kasvimaa metsän reunaan ja perunapelto viereen. Ehkäpä näin vielä joskus teemmekin. Nyt olen pysytellyt ruukkuviljelmissä ja menestys on ollut kovin vaihtelevaa. Enimmäkseen siellä vaihteluvälin huonommassa päässä. Ensi keväänä meinaan yrittää itäneiden perunoiden osalta perunanviljelyä ämpärissä tai kestokassissa. Sitten saataisiin uudet perunat omasta pienviljelmästä.

Kesällä tyttöjen vanha hiekkalaatikko tyhjennettiin hiekasta. Siihen piti yrttiviljelmiä laittaa, mutta se jäi vain suunnitelmaksi. Ensi kesänä sitten.

Nämä kanat kuopsuttavat ja kotkottavat, niitä ei ole ohjelmoitu tuottamaan standardimunia.

Nykyään ihminen on niin totutettu teolliseen ruokaan, että lapset ja me aikuisetkin aluksi kummastelimme monia asioita. Jauheliha on eri väristä kuin kaupassa. Mietittiin, että minkähän takia. Varmastikin sen takia, että tilalta suoraan saatuun jauhelihaan ei ollut laitettu väri- ja säilöntäaineita. Siinä ei ollut punajuurta pirtsakoittamassa väriä, sitä ei ollut myöskään pakattu vakuumipakkaukseen eikä siihen ollut lisätty vettä.

Perunoissa oli reilusti multaa koska Perttu oli perunat kaivanut vain hetkeä ennen myymistä eivätkä ne olleet menneet pesulinjaston läpi. Munakennossa olevat munat eivät välttämättä myöskään olleet kaikki samankokoisia ja -värisiä. Nämä kanat kuopsuttavat ja kotkottavat, niitä ei ole ohjelmoitu tuottamaan standardimunia. Kaikki oli kuitenkin erittäin hyvän makuista.

Lähiruokaa

Tänä vuonna monien tuttavien omenasato on ollut iso. Meillekin on päätynyt omenoita mm. miehen työkaverin omenapuusta. Kiitos!

Veikkaan etten täysin lähiruualla pysty perhettämme ruokkimaan. Olen nyt saanut hyvän kipinän. Luulen, että jatkossa kiinnitän enemmän huomiota siihen mistä se mitä suuhuni pistän on tullut.

– Liisa –

Kommentit

 • Tanja

  Lähiruoka on niin hyvää! On ihanaa, kun tietää, mistä mikäkin on tullut. 🙂

   0
 • Kata

  Millä kylällä suoramyyntitapahtuma oli? Kuulostaa niin hyvältä että tekisi mieli lähteä itsekin kylätalolle ostoksille 🙂

   0
  • Liisa

   Uuraisten Kyynämöisillä. Valitettavasti näitä suoramyyntitapahtumia oli vain kesällä. Ensi kesänä sitten 🙂

    0
 • Päivi

  Tulipas nälkä 😀 Aika usein mietinkin sitä miten hassua on että nyt kaupunkilaistuneena saan pulittaa kaupassa kaikkein eniten juuri niistä ruuista mitä lapsuudessa löytyi ihan omasta takaa. Siis jos laadusta puhutaan! Jokainen tietysti päättää mitä syö mutta olishan se hienoa että ihmiset panostais paremmin ruuan laatuun ja alkuperään, kaikenmaaliman valmiiks paistetut jauhelihat ynnämuut kauppojen hyllyillä ihan puistattaa 😀

   0
  • Liisa

   Ihan totta, saako jauhelihaa valmiiksi paistettuna? Tietysti, onhan leipäkin valmiiksi viipaloitu ja sipulit kuutioitu. Kukaan ei enää edes kummastele niitä siivutettuja leipiä…

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.