VALIKKO
5.6.2018 16:01

Lomalukemista 2018

Mitä lomalukemista kannattaa etsiä käsiinsä kesällä 2018? Yksi kesän ja loman parhaista puuhista on lukeminen. Pihalla auringonpaisteessa, puistossa, rannalla, sisällä peiton alla sateen ropistessa kattoon. Monet ihmiset, jotka eivät muutoin kirjaan tartu, ostavat tai lainaavat kesälomalle lukemista. Mutta mitkä ovat parhaita kesäkirjoja? Hyvän kirjan kriteerit ovat toki yksilöllisiä. Nämä kirjat on valinnut keski-ikää lähestyvä takakireä nainen, joka etsii kirjoista toista maailmaa johon kadota hetkeksi. Jos siis olet täysin eri elämäntilanteessa ja mieltymyksesi eivät ole yhtään samankaltaiset, voi olla ettemme ole samalla aaltopituudella lomalukemisesta(kaan) keskustellessa.

Romantiikka

Enni Mustonen – Taiteilijan vaimo

Syrjästäkatsojan tarinat sarja jatkuu. Tätä kirjaa ovat paatuneet Enni Mustosen fanit, mihin itsekin lukeuden, odottaneet. Kirja ei petä tälläkään kertaa. Suosittelen lukemaan sarjan kirjat järjestyksessä, joten jos kirjasarja on vieras, älä aloita tästä kirjasta vaan lue tarina järjestyksessä. Enni Mustosella on mittava kirjallinen tuotanto jo ennen tätä kirjasarjaa. Jos pidät suomalaisesta maalaisromantiikasta, saatat löytää kirjoja mistä pidät.

Nina George – Pieni bistro Bretagnessa

Tarina rakkaudettomassa avioliitossa elävästä Mariannesta, joka Pariisin matkallaan yrittää päättää päivänsä hyppäämällä Seineen. Marianne pelastetaan ja viedään sairaalaan, jossa hän näkee kaakelilaatassa kuvan pienestä Bretagnelaisesta kylästä. Marianne karkaa sairaalasta ja suuntaa kohti tätä kylää. Sydäntä lämmittävä tarina itsensä löytämisestä ja uusista mahdollisuuksista. Georgelta on myös toinen kirja suomennettuna Pieni kirjapuoti Pariisissa.

Lori Nelson Spielman – Kymmenen unelmaani

14 -vuotias Brett teki listan unelmistaan ja heitti sen roskiin. Vuosia myöhemmin Brettin äiti menehtyy ja testamentista paljastuu yllätys. Saadakseen osansa miljoonaperinnöstä on Brettin toteutettava teininä listamaansa unelmat. Lori Nelson Spielmanin aikaisempi hengen tuotos Kivi sydämeltä on itselläni juuri työn alla.

Jojo Moyes

Rakkauteni Moyesiin alkoi Kerro minulle jotakin hyvää -kirjan lukemisesta, tai ennemminkin itkemisestä. Sen jälkeen olen lukenut myös hänen muun tuotantonsa. Minä, kuten varmasti monet muutkin Moyes fanit, odotan kovasti elokuussa ilmestyvää uutuutta Elä rohkeasti. Jos et ole vielä Moyesiin tutustunut, suosittelen nyt tutustumaan.

Dekkarit

Camilla Läckberg – Noita

Kirja ilmestyi jo syksyllä, tartuin itse siihen vasta näin kesän alkupuolella. Kirjailija Erica Falck :n ja hänen poliisimiehensä tarina jatkuu jälleen. Pienessä Fjällbackan kylässä tapahtuu harvinaisen paljon ja niin nytkin. Taattua pohjoistamaista jännitystä, mutta miksi minä tykkäsin aikanaan niistä ihan ensimmäisistä Läckbergin Erica Falck -kirjoista enemmän. Jos et ole aiemmin lukenut Läckbergia, aloita ihmeessä sarja alusta. Isoimmat helmet löytyvät usein kirjasarjojen alkupäästä.

Kati Hiekkapelto

Oletko jo tutustunut muutaman viimeisen vuoden aikana huippujännäreitä kirjoittaneen suomalaisen uuden nimen dekkareihin? Parhainta kotimaista viihdettä mitä olen aikoihin lukenut. Kovasti olen odotellut uuden Hiillos -romaanin ilmestymistä. Aiemmin on ilmestynyt kolme, maahanmuuttajataustan omaavan poliisista Anna Feketesta, kertovaa kirjaa. Jos tykkäät dekkareista, lue nämä.

Puheenaiheet

Pauliina Rauhala – Synninkantajat

Tarina sijoittuu Pohjois-Pohjanmaan lakeuksille muutamia vuosikymmeniä sitten. Tarinan keskiössä ovat tiukkarajaisessa uskonnollisessa yhteisössä elävän suvun ihmiskohtalot ja rakkauden monimuotoisuus.  Jo Rauhalan aiemmasta vanhoillislestadiolaisesta elämästä kertovaan Taivaslaulu -romaanin julkaisemiseen liittyi iso mediamylläkkä. Ihan samanmoista huomiota ei ole tämä toinen osa tainnu osakseen saada, mutta useimpien kirjakauppojen TOP10 -listoilla Synninkantajat näyttävät olevan. Aihe selvästi ihmisiä kiinnostaa.

A. J. Finn: Nainen ikkunassa

Tämä trilleri näyttää keikkuvan käännöskirjallisuuden tämän kevään myyntitilastojen kärjessä. Pakkohan tämä on lukea! Löytyy omalta ” mitä lukea kesällä” -listaltani.

Eeva Rohas – Raivo

Romaani eteenpäin pyrkimisestä, vaikeasta avioerosta sekä alkoholismista.

Favilli & Cavallo – Iltasatuja kapinallisille tytöille

Tätä en ole itsekään vielä lukenut. Mutta tämä maailmanlaajuiseksi menestykseksi kohonnut jo puolitoista vuotta sitten julkaistu kirja pitäisi olla jokaisen tytön lukulistalla. Itselläni tämä on lukulistalla kärkipäässä kunhan olen nykyisen kirjapinoni selättänyt. Kirjassa kerrotaan 100 sadan itsenäisen naisen tarina iltasadun muodossa.

Jukka Viikilä – Suomalainen vuosi

Novelleja suomalaisuudesta. Novellit on ryhmitelty neljän vuoden ajan mukaan. Toinen novelli naurattaa, toinen ärsyttää yleistyksillään ja kolmas pysäyttää sekä herkistää. Jos vastustat S-ryhmän ”monopolia”, älä tartu tähän kirjaan. Osa teksteistä pohjautuu nimittäin S-ryhmän kanssa tuotetusta Suomalaisuuden ABC -kuunnelmasarjasta.

Katso pohjoista taivasta

Jenni Haukion kasaama runokokoelma. Näihin sivuihin on koottu suomalainen sielunmaisema, luonto ja historialliset kansalliset hetket.

Mikko Porvali

Mikko nyt sattuu olemaan lapsi lapsuuteni kuvasta. Paikallislehdessä julkaistiin aikoinaan ekaluokan ensimmäisenä päivänä näpsäisty kuva, jossa allekirjoittanut taiteilee nimeään nimilappuun kieli keskellä suuta, kynä vasemmassa kädessä. Porvali taaempana suorittaa samaa tehtävää, kynä oikeassa kädessä. Sittemmin minä olen julkaissut vasurilla kieli poskessa tuotettua hömppää netissä ja Mikko oikeaa vakavammin otettavaa kirjallista tuotantoa. Mikon teokset ovat keskittyneet sotahistoriaan. Lisäksi hänellä on kaunokirjallisia teoksia, Sinisen kuoleman kuva ja Veri ei vaikene. Kirjojen tarina sijoittuu Viipuriin ja päähenkilöinä on kaksi paikallista virkavallan edustajaa. Edellä mainitun Karelia Noir -sarjan kolmas osa Kadonneen kaupungin varjo on ilmestymässä syksyllä. Tänä vuonna on aiemmin ilmestynyt historiallinen tietokirja Tiedustelun näkymätön historia.

Mikko, minun on myönnettävä, yhtään kirjaasi en ole vielä lukenut. Dekkarien lukijana taidan tarttua aikanaan Karelia Noir -sarjaan. Mutta historiasta pitävänä ja romantiikasta haikailevana olen hankkinut käsiini Rautasormus -rakkaustarinoita sotavuosilta -kirjan, aikomuksenani lukea kesän aikana. 

Klassikot

Kesällä on hyvä hetki tarttua klassikoihin, ota ihmeessä lomalukemistoosi ainakin yksi klassikkoteos. Miksi et tutustuisi maailmankirjallisuuden huipputuotteisiin, venäläisiin tarinoihin tai kotimaisiin teoksiin, joista jokainen on ainakin kuullut. Listaan alle muutamia klassikoita mitkä olen ajatellut itse lukea uudestaan joskus.

Astrid Lindgren – Veljeni Leijonamieli

Älä unohda muitakaan Lindgrenin klassikoita; Peppi Pitkätossu ja Saariston lapset. Niitä lukiessa voi palata lapsuuden huolettomiin kesiin ja unohtaa aikuisuuden huolet.

Leo Tolstoi – Anna Karenina

Guareschi Giovanni – Isä Camillon kylä

Laura Ingalss Wilder – Pieni talo preerialla

Jane Austen – Ylpeys ja ennakkoluulo

Emily Bronte – Humiseva harju 

John Irving – Garpin maailma

Anne Frank – Nuoren tytön päiväkirja

Mika Waltari – Sinuhe Egyptiläinen

Väinö Linna – Täällä Pohjantähden alla

Antoine de Saint-Exupéry – Pikku Prinssi

Oletko juuri  lukenut loistavan uutuuskirjan? Onko sinulla suosikkikirja, jonka kaivat aina esiin kesälomalla?  Mikä on sinun mielestäsi klassikoiden ehdotonta aatelistoa? Ilahdun, jos kirjoitatte kommentteihin omia kirjasuosituksianne kesäpäivien ratoksi.

Ihania lukuhetkiä kesäänne!

Liisa

 

Kuvat : Pixabay


Voisit olla kiinnostunut myös näistä:

Kerro minulle jotain hyvää

Rakastan kirjastoa

Kommentit

 • Ansku

  Mulla on luettavana tälle kesälle ”hörhö” kirjoja, joten suosituksia ei oikein ole antaa, mut sun listalta löytyi muutama kiinnostava. 🙂 Kiitos vinkeistä!

   1
  • Liisa

   Kyllä hörhökirjoistakin voi suosituksia antaa 🙂

    1
 • Jasmiina

  Mä luen tosi vähän, mutta sillon kun luen, luen jotain tositapahtumiin perustuvaa. Jotain sairasta, kuten tarinaa Madeleinesta tai Natascha Kampuschista. Oon vähän tällänen jännitystyttö 🙂

   1
  • Liisa

   Natasha Kamuschista kertova kirja pitäisikin lukea. Mä luen välillä kanssa jännitystä, mutta en yksin pimeässä 🙂

    0
 • Annaleena

  Skotlanti-tunnelmaan (josta oli muualla puhetta) voi päästä Kate Atkinsonin dekkareissa tai tietysti takavuosien menestyskirja Sinä päivänä sijoittuu myös Edinburghiin. Joten suositus niistä. Myös Peter Høegin Lumen taju ja Susanin vaikutus on hyviä mutta eivät sijoitu tänne päinkään.

   1
  • Liisa

   Kiitos näistä vinkeistä! Kate Atkinsonin dekkaria taannoin pyörittelin kädessäni, mutta kirjapino kainalossani oli sen verran mittava, että jätin odottamaan parempia hetkiä. Nuo muut olivat täysin vieraita eli mukavaa, kun vinkkasit. Ihania hetkiä Skotlantiin 🙂

    0
 • LauraH

  Dekkareista suosittelen Jussi Adler-Olssenin Q-sarjaa, tuli ahmittua useampi kirja putkeen. 🙂 Vähän särmämpi etsivä ja realistisempaa, vaikka Erika Falckiakin on luettu. Kati Hiekkapellon kirjoja pyörittelin kirjastossa mutta vielä ei tarttunut mukaan, siis kiitos rohkaisusta siihen suuntaan ja muutenkin listasta, pitänee rohkaistua kokeilemaan useampaa suosittelemaasi kirjaa!

   2
  • Liisa

   Kati Hiekkapelto oli itselleni positiivinen yllätys, kannattaa siis testata. Adler- Olssen on puolestaan itseltäni kokematta, joten kiitos suosituksesta 🙂

    0
 • Niina

  Hei. Luin tekstisi kasvuhormooneihin liittyen ja ajattelin kysyä että voiko sinulle laittaa yksityisviestiä?

   0
  • Liisa

   Hei, blogillani on Facebook ja intagram -tilit. Jos olet jommassa kummassa, niin kokeilepa sitä kautta lähettää yksityisviestiä 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.