VALIKKO
17.6.2019 19:46

Lomalukemista 2019

Kesä on täällä ja lomat. On aika listata jälleen parhaat lomalukemiset vuodelle 2019. Minulle, kuten varmasti myös monille muille, loma merkkaa aikaa lukea enemmän. Varaan aina lomalle pinon, vielä normaaliakin isomman, luettavaa. Mukana on paljon kevyttä hömppää, dekkareita ja vanhaa kunnon maalaisromantiikka, mutta myös joku klassikko.

Lomalukemista kesälle 2019, olkaa hyvät!

Elämänkertoja

 • Venla Pystynen & Linda-Maria Roine – Mercedes Bentso: Ei koira muttei mieskään Nuoren naisen selviytymistarina huumehelvetistä. En aloittanut helpoimmasta päästä. Tämä ei todellakaan ole mitään kevyttä kesälukemista, mutta todella ajatuksia herättävä.
 • Kari Hotakainen – Tuntematon Kimi Räikkönen Jos et ole vielä tutustunut Kimiin tarkemmin tee se nyt. Tämä on kirjailijan ja erityisesti Räikkösen näköinen. Nimensä veroinen teos. Kirja lopussa voit miettiä: tunnetko luettuasi Räikköstä yhtään enempää?
 • Shaun Bythell – Elämäni kirjakauppiaana Tämän kerrotaan olevan kirjanystävän aarre. Pakkohan tämä on siis lukea. Löytyy omalta ”mitä luen lomalla” -listaltani.
 • Michelle Obama – Minun tarinani Entisen Yhdysvaltain ensimmäisen naisen elämänkerta kertoo nimensä mukaisesti hänen tarinansa.
 • Minna Rytisalo – Rouva C Jos et ole aiemmin tullut tutustuneeksi yhteen aikansa merkittävimmistä mielipidevaikuttajista, tee se nyt. Minna Canth oli paitsi perheenäiti, myös kirjailija ja bisnesnainen. Tämä ei ole varsinainen elämänkerta, mutta upotin kuitenkin tähän kategoriaan tämän.

Kotimaisia uutuuksia

 • Soili Pohjalainen – Valuvika Minuun jostakin syystä vetoaa nämä aidosta Suomalaisesta elämästä kertovat tarinat. Tähän on ympätty Pohjois – Karjalan maaseutu, Arttu – vaari, sekavaa elämäänsä pakeneva tyttärentytär Maria ja raskaustestiin ilmaantuvat kaksi viivaa. Samalla tässä onnistutaan koskettamaan nykypäivän ilmiöitä: autioituvaa maaseutua, yksinäisiä vanhuksia ja toisaalta z-sukupolven kiireistä, mutta niin hukassa olevaa elämää.
 • Suvi Ratinen – Matkaystävä Ratisen teoksessa kerrotaan tarinaa lestadiolaisesta nuoresta naisesta, joka etsii paikkaansa maailmasta lestadiolaisyhteisöstä eroamisen jälkeen. Viime vuosina on markkinoille suollettu runsaasti erilaisista uskonnollisista yhteisöistä kertovia teoksia. Tämä jatkoksi niille. Monista muista poiketen, Ratinen on onnistunut upottamaan omaansa suupielet kaarelle nostavaa huumoria.
 • Enni Mustonen – Sotaleski Jo 7. osa huippusuositusta Syrjästäkatsojan tarinoita -kirjasarjasta. Ja me emme malta odottaa millään jatkoa.
 • Anna-Maria Eilittä – Kun olen poissa Mitä tapahtuu kuoleman jälkeen? Tässä herkässä, mutta humoristisessa kirjassa pääset mukaan perheenäiti Ilonan elämänjälkeiseen välitilaan. Kaikki on sanottu ja tehty, vai onko sittenkään?

Kaunokirjallisuutta

 • Kate Morton – Kellontekijän tytär Historiaa, salaisuuksia ja mysteereitä. Juuri sopiva kirja mukaan rannalle tai pihakeinuun.
 • Jojo Moyes – Kuinka painovoimaa uhmataan Minun suosikkini Moyes ilahdutti jälleen uudella ihanalla ja koskettavalla tarinalla. Olen varmasti pillittänyt jokaista kirjaa lukiessani, niin tätäkin. Jokaisella on heikko kohtansa, minun on nämä Moyesin kirjat.

Dekkareita

 • Camilla Läckberg – Kultahäkki Itse jonotan tätä dekkarikuningattaren uutuutta kirjastosta. Joudumme siis tässä kohtaa tukeutumaan lähinnä kustantajan meille antamiin esittelyteksteihin. Sen tiedän, että kirja on menestys. Kirja kertoo Fayesta, jolla on kaikki: täydellinen aviomies, suloinen lapsi ja tyylikäs koti arvostetulla alueella. Ahdistavat lapsuudenmuistot piinaavaa Fayeta ja maailma romahtaa, kun täydellinen aviomies jää rysän tai paremminkin toisen naisen päältä kiinni. Siitä alkaa koukuttava psykologinen jännitysnäytelmä, jota minäkin siis odotan vielä luettavakseni.
 • Liza Marklund – Helmifarmi Tämän luin talvilomalla ja en malttanut laskea käsistäni. Aina kun luulin tietäväni loppuratkaisun, matto lähti alta. Tämä on jotakin muuta kuin ne kaikkien, myös minun, rakastamat kirjat rikostoimittaja Annika Bengtsonista. Edellä mainittu lause oli ylistys, ei moite.
 • Mads Peder Nordbo – Tyttö ilman ihoa Tämä on jo vuoden 2018 satoa. Toimittaja Matthew Cave muuttaa Grönlantiin paetakseen suurta perhetragediaa, vaimonsa ja syntymättömän lapsensa kuolemaa. Tarkoituksena on tehdä jymyjuttu jäämuumiosta, mutta tarina muuttuu, kun alkaa löytyä ruumiita ja Synkkä, mutta koukuttava. Ehkä kammottavin dekkari mitä olen lukenut. Lapset ovat toinen heikko kohtani ja lasten kaltoinkohtelu menee takuuvarmasti ihoni alle. Tämän jälkeen kannattaa ehdottomasti ottaa käteen joku siirappia valuva Harlekiini -pokkari, jotta ei menetä uskoa ihmisten hyvyyteen. Itse luin kertomuksen köyhästä yksinhuoltajasta (mies petti ja jätti!), jonka naapuriin muutti komea lääkäri (poikamies!). Tarinan edetessä mies osoittautui yhden Australian suurimman teollisuuskompleksin perilliseksi (rikas!), joka ei saanut silmiään irti naapurin kauniisti (ja hoikasta!) yksinhuoltajaäidistä sekä tämän suloisesta tyttärestä (todella kova kuumetauti, johon tarvittiin apua naapurista!). Antaisin suositukseni myös tästä jälkihoidollisesta pläjäyksestä, mutta pahoittelen etten muista nimeä. Tehtävänsä suoritettuaan, se jatkoi elämäänsä paperinkeräyslaatikossa.

Ajankohtaisia kirjoja

 • Rose-Marie Peake & Outi Santavuori – Entiset heterot Kertomus ihmisistä, jotka rakastuivat samaa sukupuolta olevaan elettyään ensi heterosuhteessa.
 • Mika Aaltola – Poutasään jälkeen Mikäli haluat lomasi aikana lukea muutakin kuin hömppää, tartu tähän. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Aaltola on kirjoittanut puheenvuoron ja kokonaiskatsauksen Suomen turvallisuuteen maailman myllerryksen keskellä. Mainittakoon, että Aaltola on meidän kylältä kotoisin, joten en voinut jättää tätä listaamatta.
 • Adam Kay – Kohta voi vähän kirpaista Tämä päiväkirja paljastaa kaiken sairaalaelämästä nuoren lääkärin näkökulmasta. Noussut bestselleriksi. Oikeudet myyty yli 20 maahan, oli  Britannian viime vuoden luetuin kirja. Adam Kay on koomikko ja käsikirjoittaja, jonka vanhemmat eivät ole antaneet anteeksi sitä, että Kay jätti lääkärin työnsä. Kay on kirjoittanut auki kuusi, lähinnä synnytysklinikoilla, vietettyä vuottaan. Kyllä, tämän lukeminen voi vähän kirpaista. Jos olet raskaana, valmistaudu synnytykseesi lukemalla jotakin muuta. Kaikille muille, tartu kirjaan ja tutustu sairaalamaailmaan sen sisältä käsin.

Mikäli  kaipaat enemmän lukemista, tutustuthan viime vuoden lomalukemisiin:

Lomalukemista 2018

Ihanaa lukukesää 2019!

Liisa

Kuvat: Pixabay

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.