VALIKKO
4.2.2018 15:54

Maisemabongarin unelmaloma

Tänä vuonna perheemme talviloma asettui tammi-helmikuun vaihteeseen. Päätös suunnata pohjoisempaan oli helppo. Rauhallinen mökkiloma, paljon hiihtoa ja lumiset maisemat olivat koko perheen toiveissa. Kaiken sen saimme ja paljon enemmän. Kohteeksi valikoitui Iso-Syöte. Eipä Syöte taida olla virallisesti Lappia, mutta tunturimaisemineen Lapin tunnelmaan pääsee sielläkin. Laskettelua, hiihtoa eväsreppu selässä sekä rauhallista mökkielämää saunomisineen ja makkaranpaistoineen. Tätä kaikkea Lapin lomaan kuuluvaa tarjosi tekemämme melkein Lapin loma.

Iso-Syöte on Suomen eteläisin tunturi. Ajomatkassa tämä tarkoittaa useamman tunnin siivua pois verrattuna pohjoisempiin tunturikohteisiin. Pohjois-Pohjanmaalla Pudasjärvellä Lapin lääninrajalla sijaitseva Syöte on tunnettu paitsi Iso- ja Pikku-Syötteen laskettelukeskuksista, myös Syötteen upeasta kansallispuistosta. Wikipedia osasi kertoa, että Syötteen nimi on Saamelaisilta peräisin. Paikka on toiminut alkuperäiskansan uhri- ja palvontapaikkana. Syöte merkitsee pyhää paikkaa.

Pyhä paikka on varsin osuva nimi tälle upealle alueelle. Istuessani Syötteen laella katsoen pitkälle alas tunturin rinteitä oli helppoa tuntea kiitollisuutta kotimaansa luontoa ja elämää kohtaan. Tunnelma oli todella harras, jopa pyhä. Olo äärimmäisen onnellinen. Onko teillä muilla joskus niin onnellinen olo, että melkein itkettää?

Tammikuinen Iso-Syöte tarjosi maisemabongarille unelmaloman. En tiedä onko sellaista sanaa edes oikeasti olemassa kuin maisemabongari. Mutta jos on kerran salamabongareita ja myrskybongareita niin miksei myös komeita maisemia voisi bongailla. Itselleni se voi tarkoittaa niin saarimaisemaa välimerellä kuin loputonta oliivilehtoakin. Tai jylhää tunturimaisemaa, kuten nyt. Pääasia, että maisema puhuttelee ja vie pois arjesta.

Talven lumisateet ja pakkaset olivat peittäneet puut ja rakennukset tykkylumeen, tehden maisemasta suorastaan satumaisen kauniin. Kaupan päälle saimme ihailla tunturin laelta kuunpimennyksen sekä superkuun. Tämä osui juuri sopivasti keskelle lomaamme. Kuvia tuli otettua kymmenittäin ja tuntuikin hankalalta valita tähän vain muutamia.

Sesonkiajan ulkopuolella lomaillessa kylä eli hiljaiseloa ja meno oli varsin rauhallista. Loppuviimein hiihtokilometrejä tai luettujen kirjojen määrää ei laskettu. Pään sisälle sen sijaan tallennettiin runsaasti hiljaisuutta, rauhaa ja lepoa. Asioita joita ei voi mitata, laskea tai suorittaa.

Tunturimaisemaan palasen sydämestään jättänyt,

Liisa

 


Voisit olla kiinnostunut myös näistä:

Lapissa syrjäytymässä

Karhunahas

Kommentit

 • Nimetön Ansku

  Siis niin ihanan rauhallinen tunnelma välittyy kyllä kuvista.

   1
  • Liisa

   Kiitos, rauhaa siellä riittikin. Veikkaan, että pahimman sesongin aikaan on vähän eri meno.

    0
 • Jasu

  Mä en kestä näitä maisemia! Upeita kuvia ja upea sinä ♥️ Pakko päästä joskus Lappiin.

   1
  • Liisa

   Kiitti Jasu <3 Kyllä sä joskus pääset.

    0
 • Sukat hukassa

  Tätä lukiessa tosiaan rauhoittui itsekin ❤️ Ihanat maisemat! kotimaan matkailu on ihan liian aliarvostettua ja pitäisi kunnostautua siinä itsekin!

   1
  • Liisa

   Kotimaanmatkailu oli meidänkin perheellä unholassa vuosia. Nyt ollaan vähän tasattu puntteja viimeisen parin vuoden aikana 🙂

    0
 • Piukku

  Niin ihania sun kuvat ❤

   1
 • Minielo

  Eikä kuinka upean näköistä!! <3 Me ollaan käyty Syötteellä vain kerran, mutta pitäisi kyllä lähteä useammin. On se niin lähellä! Absurdia että me ollaan käyty Kilpisjärvellä useammin kuin Syötteellä, vaikka Syötteelle olisi huomattavasti lyhyempi matka. Tänä keväänä vielä tuonne pakko päästä, ainakin minilomalle vaikka viikonlopuksi! 🙂

   1
  • Liisa

   Tämä oli meillä ensimmäinen kerta Syötteellä. Olin todella yllättynyt kuinka Lapilta kaikki näytti ja tuntui. Aivan loistavaa, koska ajoaika lyhentyi monella tunnilla pohjoisempiin kohteisiin verrattuna.

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.