VALIKKO
15.10.2019 19:34

Muhkea pipo +ohje

Muhkean pipon ohjeella aloitan pitkäksi venähtäneen blogitauon jälkeen. Muhkea ja pörröinen pipo on ollut mielessäni jo jonkin aikaa. Kun kelit viilenevät ja jatkuvasti palelee, alkaa kaikki paksu ja pehmoinen kiinnostaa. Katsoin ostopipojakin, mutta useat jäivät kummallisesti törröttämään päälaelta. Samujin chunky beanie olisi myös voinut olla kiva, mutta vaikka käsityötä kovasti arvostankin ja olen sellaisesta valmis maksamaan, ei nykyinen virkavapaabudjetti katsonut pipon hintaa kovinkaan hyvällä silmällä. Sattumalta ostin kerän ihanaa, pehmoista Sandnes Garnin Kosia. Mielessäni oli aivan muu projekti, mutta sitten oivalsinkin sen olevan täydellinen lanka haluamaani muhkeaan pipoon. Muhkeiden pipojen ohjeita on netti pullollaan. Erityisesti kaksinkertaisten chynky beanien. Sellainen minunkin oli tarkoitus tehdä. Ajatuksissa alkoi kyteä voisiko muhkean pipon neuloa vieläkin helpommalla. Kokeilin ja tässä on sen tulos.

Muhkean pipon ohje:

Lanka: Sandnes Karn Kos (Itselläni ainakin riitti 1 kerä)

Puikot: pyöröpuikko 6, 40 cm kaapeli (langan suosituksessa 5,5 , mutta itse neuloin 6:n puikoilla)

Neuletiheys: 15s x 22 krs (10cmx10cm)

Taso: Helppo

 • Luo ensin koon 6 pyöröpuikoille 72 silmukkaa (oma päänympärykseni n. 56-57 cm kokoinen eli aika keskimääräinen naisen py). Jos sinulla on isohko pää voit toki luoda 74 (tai jopa 76) silmukkaa. Muista kuitenkin, että pipo venyy käytössä eli älä yliarvioi silmukoiden tarvetta. Jos teet jollakin toisella langalla, tarkistathan neuletiheyden.
 • Neulo suljettuna neuleena kierteistä joustinneuletta, 1o takakautta ja 1n normaalisti. Jatka tätä kunnes pipon mitta on 17 cm.
 • Koska joustinneuleen päälipuoli halutaan näkyviin pitää pipo tässä kohtaa pyöräyttää ympäri. Pipon päälle kääntyvä reuna jää siis nyt puikkojen sisäpuolelle. 
 • Neulo nyt suljettuna neuleena aina oikeaa. Vedä lanka tiukalle, kun lähdet neulomaan. Koska työ käännettiin, lähdet siis neulomaan ”takaisinpäin” kuin mistä edellisellä kerroksella olit tulossa. Kun ensimmäinen kerros on neulottu voit neuloa kerroksen viimeisen ja seuraavan kerroksen ensimmäisen silmukan yhteen ettei kääntösuunnan vaihdoksen vuoksi neuleeseen jää reikää. Jatka nyt aina oikeaa n. 8 cm.
 • Aloita kavennukset, itse merkkasin kerroksen vaihtumisen kohdan silmukkamerkillä. (Vink! Ihan hakaneulakin käy merkiksi.)
 • 1. kavennuskerros: neulo 9 o, kavenna kaksi seuraavaa silmukkaa yhteen, toista näitä kahta aina kerroksen loppuun asti. 
 • Neulo välikerros aina oikeaa.
 • 2. kavennuskerros: neulo 8 o, kavenna kaksi seuraavaa silmukkaa yhteen, toista tätä kerroksen loppuun näitä kahta.
 • Neulo välikerros aina oikeaa.
 • 3. kavennuskerros: neulo 7o, tee kavennus, toista tätä kerroksen loppuun näitä kahta.
 • Neulo välikerros aina oikeaa.
 • 4. kavennuskerros: neulo 6o, tee kavennus, toista kerroksen loppuun näitä kahta.
 • Neulo välikerros aina oikeaa.
 • 5. kavennuskerros: neulo 5o, tee kavennus, toista kerrokseen loppuun näitä kahta.
 • Neulo välikerros aina oikeaa. 
 • 4. kavennuskerros: neulo 4o, tee kavennus, toista kerroksen loppuun näitä kahta. 
 • Tämän jälkeen tee joka kerros kavennuksia vähentäen oikeiden silmukoiden määrää. Seuraavalla 3o + kavennus, sitten 2o + kavennus jne. Kun silmukoita jäljellä 12, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi ja kiristä lanka.  
 • (Huom! Jossakin kohtaa silmukoita on niin vähän, että neulominen pyöröpuikoilla saattaa käydä hankalaksi. Halutessasi voit vaihtaa sukkapuikot. 
 • Lopuksi päättele työ ja halutessasi voit höyrytellä silitysraudan höyryllä.

Tämä pipo valmistui yhden elokuvan ja yhden tunnin mittaisen telkkariohjelman aikana. Toki langat päättelin myöhemmin ja höyryttelin pipon. Ensimmäisenä käyttökertana kuusi eri henkilöä kehui pipoa ja osa pyysi ohjetta siihen kuultuaan, että olen itse neulonut. Päätin siis kirjoittaa ohjeen ja laittaa sen tännekin. Jospa innostuisitte neulomaan. Tyylilleni uskollisena ohje on superhelppo, joka tehdään paksusta langasta paksuilla puikoilla. Valmista siis nopeasti ja simppelisti. Lopputulos muhkea, pörröinen ja edullinen. Hinnaksi tuli yhden kerän hinta eli n. 8,5 euroa.

Mitäs olette mieltä tästä muhkeasta piposta? Itse pidän kovasti. Puolisoni mainitsi sanan pannumyssy tämän nähdessään. Kuittasin sen huumorilla ja iskin sen ylpeänä päähäni lähtiessäni kaupungille seuraavana päivänä ja kuten aiemmin jo kerroin, kehuja tuli niin tutuilta kuin tuntemattomiltakin. Kos -lankaa löytyy ainakin Titityy -kaupasta.

Pysythän muuten linjoilla jatkossakin, tulossa lähiaikoina ainakin ison torkkupeiton ohje sekä toisenkin pipon ohje. Ostin tätä Kos -lankaa kaksi kerää ja tähän pipoon meni vain yksi. Kunhan saan neulottua ja kuvailtua. Syksy ja harmaa sää aiheuttavat haasteita hyvien kuvien saamiseen, mutta neulominen on hurjan mukavaa näin syyshämärissä ja -sateissa.

Mukavaa syksyä ja kivoja neulomishetkiä!

Liisa


Sinua voisi kiinnostaa myös: 

Eskimo pipo lapselle

Muhkea neuletakki + ohje

Kommentit

 • Anni

  Ihanan näköinen! Tätä ohjetta voisin kokeilla, kunhan saan edelliset neulomukset alta pois. 🙂

   1
  • Liisa

   Kiitos Tämä on ihanan pehmoinen päässä.

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.