VALIKKO
14.3.2019 14:33

Muita lyhyempi

Muita lyhyempi otsikoi eilinen Yle Akuutti pituuskasvusta kertovan ohjelmansa. Kyllä, se nainen, joka kiipeilee ohjelmassa kaupan hyllyjen reunoilla ja esittelee lapsuuden aikaista neuvolakorttiaan olen minä. Siihen oli syynsä miksi en kertonut asiasta etukäteen täällä blogissa ja myös syynsä miksi ohjelmassa ei mainittu blogiani. Siihen ei ollut varsinaisesti syytä miksi en kertonut oikeassakaan elämässä osallistumisestani ohjelmaan sukulaisille, tuttaville, naapureille, työkavereille enkä ystäville. Puoliso, lapset, äitini ja yksi kaukana asuva ystäväni tiesivät. Kai oli jonkinlainen ajatus, että ne näkevät telkkarista jotka sattuvat ohjelman huomaamaan.

Miksi nyt kuitenkin kirjoitan asiasta täällä? Hämmentävää, vaikkakin täysin ennustettavissa, miten puhelimeeni alkoi tulla viestiä, puhelua ja somekanavat alkoivat piipata ohjelman ilmestyttyä Yle Areenassa. Sunnuntaina katsoin itse ohjelman jo Areenasta. Aluksi vain toinen silmä auki, toisen silmän uskalsin aukaista vasta ohjelman loppupuolella. Eilinen telkkarista katsominen tuntui jo aavistuksen helpommalta.

Kyllä, minut tunnistettiin. Tämä kirjoitus on nyt ehkä sitten se kuuluisa ”en kommentoi asiaa enempää” -tiedotteeni. Minulla ei ole aikomusta ryhtyä, ohjelmasta tai tästä blogista huolimatta, valtakunnan viralliseksi lyhyeksi. En ole aloittamassa uraa tosi-tv:n parissa eikä ole aikomustakaan alkaa keikkua keltaisen lehdistön kansikuvissa. Tiedoksi sille, joka tästäkin ehti jo olla huolissaan.

Kuvaaja: Antti Kivelä

Minä olen 147 cm pitkä tai lyhyt, kuten nyt kukin haluaa sanoa. Kyllä, olen monia muita aikuisia naisia lyhyempi. Taustallani on useampi sukupolvi lyhyitä naisia ja miehiä molempien vanhempieni sukujen puolelta. Minä en ole lääketieteellisestä syystä lyhyt. On tärkeää muistaa, että keskuudessamme elää lukuisia lääketieteellisistä syistä lyhytkasvuisia. Oikeasti lyhytkasvuisia, joilla on usein myös muita terveydellisiä haasteita. Heitä ei sovi unohtaa, vaikka ohjelmassa ei heitä sivuttukaan. Lyhytkasvuiset ry tekee arvokasta työtä järjestötasolla ja heidän työnsä haluan ehdottomasti mainita.

Sinun kokosi ei ratkaise mitään, aivojesi koko ratkaisee enemmän, sydämesi koko ratkaisee kaiken.

– B.C. Forbes

Kokemushan tämä oli, ainutlaatuinen kokemus. Vaikka mietin osallistumistani pitkään ennen suostumistani, tässä kohtaa ajatukset ovat kaikesta hässäkästä huolimatta enemmän positiivisen puolella. Minulla ei ole tapana katua tekemisiäni, enkä kadu tätäkään. Sain mahdollisuuden seurata aitiopaikalta miten televisio-ohjelmaa kuvataan ja seurata ammattilaisten työtä. Kiitos vielä Liisa -kaimalle sekä muulle kuvaustiimille! Lähtökohtaisesti uskon, että hypyistä tuntemattomaan seuraa enemmän hyvää kuin huonoa.

Kuten ohjelmassa toivottavasti on aistittavissa, lyhyyteni on itselleni vain osa normaalia elämää. Enemmän se on ongelma muiden mielestä ja sitä myöten pituusasia lävähtää omillekin silmille säännöllisin väliajoin. Aikuisille ihmisille en aina jaksaisi selittää pituuttani, ikääni, siviilisäätyäni, painoani, miksi olen lyhyt tai sitä, että totta tosiaan elän aivan tavallista elämää. Henkilökohtainen koskemattomuus on tärkeä asia ja edelleenkään ei ole mukavaa, jos tullaan kysymättä kokeilemaan ”jaksanko heittää sinut olalle?”. Ihan varmasti jaksat ja ymmärrän kyllä, että se oli mielestäsi todella vitsikästä. Lapsille sen sijaan pysähdyn aina juttelemaan, jos kuulen heidän miettivän miksi täti on samanmittainen heidän perheensä kolmasluokkalaisen kanssa. Lapsilla pitää olla mahdollisuus kummastella erilaisuutta ja keskustella mieltään askarruttavista asioista, aina!

Itse olen sanonut korvaavani vähäisemmät senttini muilla ominaisuuksilla. Ilokseni tästä puhui Akuutin Muita lyhyempi ohjelmassa myös lastenlääkäri Marja-Terttu Saha. Tämä ei siis olekaan oma keksintöni vaan oikeasti nähty ilmiö. Omalla kohdallani ne ominaisuudet taitavat olla äärimmäinen sinnikkyys, ketteryys ja kova ääni. Lapsena neljä vuotta vanhemman veljeni ja hänen kavereidensa perässä väkisin saparot suorana roikkuessani kasvatin itselleni ison egon. Pärjätäkseni itseäni kovemmassa seurassa, opettelin juoksemaan ja kiipeämään nopeammin kuin muut, olemaan sinnikäs ja kysymään vielä seitsemättäkin kertaa, jos kuitenkin pääsisin mukaan leikkiin vaikka minut oli toistuvasti torpattu. Opin tutkimaan asioita tarkkaan, kyseenalaistamaan ja perustelemaan kantani. Jos mikään muu ei auttanut, korotin ääntäni jäädessäni alakynteen. Kiitos isoveli&co. elämänkoulusta, jonka minulle varmasti täysin tietämättänne tarjositte!

Jotkut kipuilevat lyhyytensä vuoksi koko elämänsä ja kärsivät isoistakin itsetunto-ongelmista. Ei ole mitenkään yllättävää, että myös toisen ääripään eli keskimittaa pidemmät ihmiset kipuilevat samojen asioiden kanssa. Oman kokemukseni mukaan nimenomaan pitkät ovat olleet kaikista innokkaimpia juttelemaan pituusasioista kanssani. Akuutin sivuilta löytyy useita artikkeleita aihepiiriin liittyen. Muita lyhyempi -ohjelmasta poiketen, jossa käsitellään lyhyiden elämää, artikkeleissa tulee esille myös pidempien näkökulmaa. Jos olet lyhyt, etkä suhtaudu elämään liian ryppyotsaisesti, saatat innostua Yle Akuutin humoristisesta Kun maailma on tehty sua pidemmille – jutusta. Tunnistin itseni kaikista tilanteista ja jaksoin nauraa vielä parin katsomisen jälkeenkin.

Koskettavin yhteydenotto tämän ohjelman tiimoilta tuli eilen illalla 15 -vuotiaalta nuorelta naiselta. Viesti kuului: ”Olitsä akuutin lyhyiden ohjelmassa? Mä oon 15 v. ja 149 cm pitkä, en kai kasva enää. Mä oon miettiny et mitä mun elämäst tulee ja miten mä sit aikuisena pärjään? Tykkääks pojat vaan pitkist tytöist ja jos mua ei kukaan ota sit töihinkään aikuisena ku oon ihan penskan näköinen? Nyt mua luullaan kokoajan nuoremmaks ja elämä tuntuu välil hankalalt ja aina saa olla todistelemassa ja selvittämässä ikäänsä. Ja sit ärsyttää, kun jotku valittaa et ne on lyhyitä ja ne on jotain 160 cm pitkii. Ne on mun mielest jo pitkiä. Tossa ohjelmas olit sillai positiivinen ja sulla on perhe ja kaikkee. Mä ehkä jatkossa yritän kans ajatella sillai, et mä nyt vaan oon lyhyt ja pärjään sit vaan sillä. Pitää olla vahva tai jotain emt. Kiitti jos jaksoit lukee.” Kiitos sinulle, jaksoin lukea! Juuri teille tämän ohjelman tein. Tämä oli kiitos itselleni ohjelmaan osallistumisesta. Muista, että vaikka olet muita lyhyempi sinulla on edessäsi ihan samat mahdollisuudet elämässä kuin kaikilla muillakin. Älä anna joidenkin niin vähäpätöisten asioiden kuin senttien määrätä elämääsi! En ole ihan varma mitä tuo emt tarkoitti (en mä tiiä?), mutta muutoin ymmärsin sinua täysin. 160 cm on minunkin mittapuuni mukaan jo suorastaan pitkä. Ei ollut itsellenikään vuosia sitten helppoa olla aikuistumassa oleva teini/nuori aikuinen, kun kokoajan luultiin 10 -vuotiaaksi. Täysi-ikäisenäkin vielä virallisia asioita hoitaessa aina ennen henkkarien näyttöä pyydettiin tulemaan huomenna uudelleen äidin kanssa asiaa hoitamaan. Sillä hetkellä, kun on itsekin vielä epävarma omasta aikuisuudestaan, ovat kaikki muutkin sitä kuorossa epäilemässä. Se on hetki, kun tarvitaan tuota viestissä mainitsemaasi vahvuutta. Älä unohda huumoria ja taitoa nauraa itsellesi, niillä pääset jo pitkälle. Tsemppiä sinulle elämässäsi, muista kantaa monia muita vähäisemmät senttisi erityisellä ylpeydellä. Olet upea <3 ( Julkaisin tämän kommentin viestin lähettäjän luvalla, mutta hänen pyynnöstään nimettömänä. )

Virallisen julkilausumani päätän, samaisessa Akuutissa esiintyneen, Uniikin kappaleen sanoihin: Mä oon ehkä pieni mutten silti heikko. Siks selkä suorana mä seison.

Lämmin halaus kaikille,  koko minun muita lyhyemmän varteni voimalla,

Liisa

 


Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Miten sä yletät

12 vai 35?

Vinkkejä pienirintaiselle

Kommentit

 • Ansku

  Ihana Liisa! ❤️ En nähnyt ohjelmaa, mutta pitää kaivella se Areenasta illalla.
  Eikös vaan olekin TV-ohjelmaan osallistuminen hieno kokemus vaikka ennakolta jännittäisi paljon.

   1
  • Liisa

   Kiitos Ansku <3 Tämän julkitulo on nyt vielä niin lähellä, että on vähän paniikki päällä. Mut eiköhän tämän arvo myöhemmin kirkastu. Eikös hopeamitalistitkin aina sano näin 😀

    0
 • Liisa

  Kiitos Jenni <3 Tämän projektin aikana hetkittäin lähinnä makaronia.

   0
 • Tuulitar

  Täällä toinen 147 cm pitkä ihminen. En miellä itseäni niin hirveän lyhyeksi, enkä ole koskaan pituuttani murehtinut. Maailma nyt on rakennettu sellaisille normaalin ja tavallisen kokoisille, ja se tekee elämästä joskus haasteellista, mutta kaikkeen voi suhtautua huumorilla. 🙂

   1
  • Liisa

   Hei, mehän ollaan sit ihan samoissa mitoissa. Elämäkin on liian lyhyt, nimittäin murehtimiseen. Olen monesti miettinyt, että olisin jäänyt paitsi monia kokemuksia, hyviä keskusteluja sekä kunnon nauruja, mikäli olisin pidempi. Kivaa kevättalvea sinulle!

    1
 • Kuppilan täti

  Tämän tätin pitää nyt tulla tänne viestin lähettäjälle kertomaan, että tunnen monta ihmistä, jotka pitää lyhyitä naisia normaalia viehättävämpinä. Ja kyllä viimeistään siinä neljänkymmenen ikävuoden lähestyessä saattaa olla jo ihan mukavaa, että vaikuttaa nuoremmalta kuin onkaan! 🙂

   2
 • Liisa

  Tuohon asiaan minä kyllä vastauksessani juurikin unohdin kommentoida. Ja just ne pojat on ehkä yksi tärkeimmistä jutuista tuon ikäisenä. Ihanaa, että Kuppilan täti täydensit vastaustani.
  Kyllä, nykyään neljänkymmenen vääjäämättömästi lähestyessä on oikein mukavaa, jos joku erehtyy ottamaan kymmenen vuotta iästä pois 🙂

   0
 • Nimetön Päivi

  Hei!
  Kiitos Sinulle rohkeudestasi, että uskaltauduit telkkariin!
  Kysyisin että onko sinua lapsena kiusattu lyhyydestäsi ja tyttöjäsi? Pelkään tosi paljon omieni puolesta, että joutuvat silmätikuiksi, kun tuntuu että kaikenlainen erilaisuus kirvoittaa aina myös kiusaajia! Ja lapsethan jo luonnostaan mittailevat toisiaan ( mä oon pitempi kuin sä) ja vanhemmat ihmiset kehuvat että oletpa sinä kasvanut paljon! Entäs kun näin ei tapahdukaan ja lapsi saa kuusivuotiaana kokea että on samanmittaisia kolmevuotiaita! Ja muiden lasten vanhemmat vielä tätä ääneen ihmettelevät!! Ai että ottaa äitiä koville!!

  Kiitos jos jaksat vastata!

  Kevätterveisin Päivi

   1
 • Liisa

  Hei, kiitos kommentistasi!

  En ole kokenut kiusaamista lyhyyteni vuoksi. Ei tyttönikään, ainakaan tietääkseni. Olemme tosin aika kovapäistä porukkaa eli voihan olla ettemme ole kokeneet kiusaamiseksi toimintaa, joka sellaiseksi olisi tarkoitettu. Muistan kyllä, että joskus kouluaikaan oli jotakin huutelua tyyliin ”majakka ja perävaunu” (paras kaverini oli puolestaan aika pitkä ja oltiin kieltämättä melkoinen parivaljakko). Otin senkin huumorilla, me molemmat kaverin kanssa otettiin. Taidettiin itsekin vääntää siitä jotakin täysin ala-arvoista huumoria.

  Mukavaa kevättä sekä sinulle että lapsillesi!

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.