VALIKKO
20.6.2016 20:52

Muotihuuto ja pohdintaa kierrättämisestä

Kaupallinen yhteistyö: Muotihuuto

Olen jo pienestä lähtien tottunut vaatteiden kierrätykseen. Minulla oli kaksi muutaman vuoden vanhempaa serkkua joiden vanhoja vaatteita sain pussikaupalla. Hiihdin veljen vanhoilla suksilla ja polkupyörä oli sekin serkulta. Muistan kuinka joskus harmitti kun oli tarve saada jotakin ja aina jostakin sattui löytymään juuri sopiva ”sen ja sen” vanha.

Kasvettuani ensin teiniksi ja vähitellen aikuiseksi ensin juppiajan ja sitten lama-ajan keskellä, kierrätys sai uuden merkityksen. Nousukaudella en muista, että olisi ollut kirppareita missään. Perheet ja suvut toki kierrättivät vaatteita ja tavaroitaan keskenään, mutta varsinaista vanhan tavaran kauppaa oli varsin vähän. Autoja ja koneita myytiin Keltaisessa pörssissä.

Sitten jysähti 90 -luvun lama. Kirpputoreja nousi toinen toisensa perään, mutta mikä häpeä siihen liittyikään. Kirpparille joutuivat käymään ne joilla ei ollut varaa muuhun. Kukaan jonka ei ollut aivan pakko ei juurikaan siellä asioinut. Ihmisten mielissä kirpputorit olivat täynnä lumppuja ja riepuja.

Vuodet kuluivat, ympäristöteemat tulivat pinnalle ja ihmisten tietoisuus maailman tilasta lisääntyi. Siinä vaiheessa kun tulin itse äidiksi, kierrättäminen, kirpputorit ja ekologisuus alkoi olla pinnalla. Loppua tälle trendille ei näy, onneksi. Kestovaipat jotka esikoisen aikaan olivat kummajaiset, ovat nyt yhä useamman perheen arkipäivää. Kirpputoreista ja erilaisista nettihuutokaupoista tuli trendikkäitä. Erittäin hyväkuntoiset merkkivaatteet ja asusteet alkoivat tehdä kauppansa. Lasten ollessa pieniä, ostin ja myin paljon erityisesti nettikirppareilla. Täällä maalla ei kirppareita ollut nurkan takana. Lasten kauniisti vaatettaminen oli intohimoinen harrastukseni ja pyöritin omaa pientä ”businesta” nettikirppareilla. Ostin hyväkuntoista, pidin niitä tyttärieni päällä ja myin hieman vähemmällä kuin olin itse maksanut. Tällöin merkkivaatteenkaan käytön hinnaksi ei jäänyt välttämättä montaa euroa. Muistanpa joskus nettikirpparilla saaneeni jostakin jopa paremman tarjouksen kuin olin itse siitä maksanut vaikka rehellisesti kerroin ostaneeni käytettynä ja vaatteen olleen meillä 1-2 tytön käytössä. Hyvässä käytetyssä kunnossa olevat vaatteet tekivät loistavasti kauppansa.

Jälleen elämä meni eteenpäin. Kotiäitiys päättyi, työ imaisi mennessään ja lapset kasvoivat koululaisiksi. Koululaisilla on oma maku ja enää ei haluta sitä mikä äidin mielestä on kiva vaate. Enää en uskalla ostaa ellei lapsi ole itse hyväksymässä ostosta. Edelleen myyn tai annan tyttöjen vaatteita eteenpäin. Naapurissa asuu pari kappaletta pieniä neitejä joille meidän tyttöjen vaatteet nykyisin enimmäkseen päätyvät. Siihen suuntaa kierrättäminen siis toimii hyvin.

Valitettavan vähän nykyisin tulee kuitenkaan ostettua käytettyä. Aika ei muka riitä käytetyn etsimiseen. Käytettynä on toki ostettu lapsille ratsastustarvikkeita, vanhoja huonekaluja aina jonkun helmen osuessa eteen ja joku polkupyöräkin. Pidän tärkeänä opettaa lapsille kierrättämisen taitoa. Miksi ostaa aina uutta jos voi löytää hyvän käytetyn jolla on vielä paljon elämää jäljellä? Täytyy myöntää,  että olen ollut erittäin huonona esimerkkinä viime aikoina.

second hand Guess -laukku

Olen jopa miettinyt olisiko minusta kokeilemaan edes määräajaksi eetisemmän kuluttajan elämää? Ostaisin vain kotimaista tai second handia.

Jo keväällä sain viestiä Muotihuudolta ja tarjouksen tutustua heidän palveluihinsa. Muotihuuto on sivusto jonka kautta voi myydä ja ostaa vaatteita sekä asusteita ja kenkiä. Sivusto on selkeä ja toimii nettikaupan omaisesti. Nyt myös 147 cm elämää on siellä ja perustanut MyStoren. Myyntiin tulee pieniä aikuisen vaatteita, laukkuja, kenkiä sekä lastenvaatteita. Yritän virittää vanhan harrastuksen esille ja olen parempi esimerkki myös lapsilleni. Olen jopa miettinyt olisiko minusta kokeilemaan edes määräajaksi eetisemmän kuluttajan elämää? Ostaisin vain kotimaista tai second handia.

kierrätys

Tämäkin kuvissa näkyvä laukku tulee myyntiin 147cm elämää MyStoressa Muotihuudossa.

Käykäähän tutustumassa Muotihuutoon ja tekemässä loistavia löytöjä! Kiitos Muotihuuto kun pyysitte minua mukaan 🙂

Te joilla on instagram, käykää tykkäämässä Muotihuudosta ja bongatkaa samalla ihanan Matthew Harris -laukun arvonta (arvo 229 euroa).

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.