VALIKKO
22.4.2019 13:05

Näin paljon ostin vaatteita vuodessa

Tällä viikolla vietämme jälleen vaatevallankumousta 22.-28.4. Vaatevallankumous sai alkunsa jo kuusi vuotta sitten Rana Plaza vaatetehtaan romahdettua Bangladeshissa. Sen jälkeen vuosittain, yksi huhtikuun viikko, on pyhitetty vaatevallankumoukselle. Fashion revolution eli vaatevallankumouksen aikana ihmiset vaativat vaateteollisuudelta vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä. Some täyttyy #whomademyclothes kuvista. Niin kovin ylevää, tällä viikolla me kaikki olemme vastuullisia ja eettisiä.

Yhden viikon ajan olemme niin kovin vastuullisia ja eettisiä, mutta mitä tapahtuu niiden 51 muun viikon aikana? Laitoin itseni likoon ja pidin kirjaa vuoden aikana ostamistani vaatteista.

Sitten saapuu seuraava viikko ja sitä seuraava. Miten sujuvat ne 51 viikkoa vaatevallankumousten välissä? Kun vaatevallankumous on ohi ja voimme jälleen rauhassa rynniä ostamaan kevätuutuuksia. Some täyttyy #mynewlovelydress ja #materialismionnellisuus -kuvista. Ylevän viikon jälkeen saapui siis jälleen arki ja kulutus. Kääräisin hihat kyynärpäihin ja tein tutkimusta. Hakusanalla #vaatevallankumous löytyi instagramista, tätä juttua kirjoittaessani, 4686 julkaisua. Hakusanalla #materialismionnellisuus, julkaisuja löytyi puolestaan 34 275. Viikko vuodessa ei taida riittää pysyvään muutokseen. Omalta kohdaltani ainakin allekirjoitan tämän täysin.

Päätin viime vuotisen vaatevallankumouksen jälkeen laittaa itseni likoon. ”Näin paljon ostan vaatteita vuodessa” -projekti siis alkoi. Olen kirjannut ylös vuoden ajan kaikki ostamani vaatteet sekä mistä olen ne ostanut. Koska kaikki sai alkunsa vaatevallankumouksesta, niin päiväkirjamaisesti pohdin myös vaatteiden vastuullisuutta sekä ostoksen tarpeellisuutta.  Sivujuonteena pidin myös kirjanpitoa vaateostoihin kuluneesta rahasta.

Vuoden aikana ostetut vaatteet:

 • Kukkapaita / Only
  • Kevään aloitin heti menemällä ketjuliikkeeseen kuluttamaan aikaa ja kappas mukaan tarttui kukkapaita. Se huuteli minulle sieltä rekistä, ainakin melkein. Varmasti melko tyypillinen heräteostos. Tosin olen käyttänyt tätä paitaa paljon. Ei kannata mennä vain hengailemaan vaateliikkeisiin, mikäli ei ole oikeasti jonkin vaatteen tarpeessa.
 • Vihreä mekko / New Yorker
  • Helteisellä kesälomareissulla Prahassa haksahdin pahimman luokan mokaan. Menin vilvoittelemaan ilmastoituun vaateliikkeeseen ja kävelin sieltä ulos mekon kanssa. En olisi oikeasti tarvinnut tätä mekkoa, turha ostos. Tällä mekolla ei liene mitään tekemistä vastuullisuuden kanssa.
 • Benetton harmaa pooloneule
  • Jälleen vaate, jonka alkuperää en pysty jäljittämään. Tämä(kin) on kuitenkin päässyt ahkeraan, liki päivittäiseen käyttöön. Uskon käyttäväni tämän oikeasti loppuun. Erittäin mieluinen neule siis, mutta ei eettinen. Fashion transparency 2018 indeksissä Benetton ei sijoittunut hyvälle tasolle, vaan ennemminkin laahasi siellä loppupäässä. Ei kovin mairittelevaa.
 • Valkoinen kauluspaita / Benetton
  • Parin vuoden ajan olen etsiskellyt itselleni sopivaa kauluspaitaa. Syksyllä löysin sellaisen itselleni Benettonin lastenmallistosta. Tätä ostosta en suostu katumaan. Valkoinen kauluspaita on jokaisen naisen vaatekaapin kulmakivi.  Mutta tässä taas tämä Benetton. Olisinko kuitenkin enemmän vaivaa näkemällä löytänyt itselleni vastuullisemman kauluspaidan?
 • Farkut Zaran lastenosastolta
  • Työmatka Helsinkiin. Yhdet housut mukana, koska en uskonut tarvitsevani toisia. Iltapäivän kahvihetkellä tiputin housuille kakkua. Hotellilla illalla yritin housuja pestä, kakkutahra levisi ja läärintyi entisestään. Piilotin märät housut tahroineen villakangastakin alle ja kävelin Zaralta ostamaan itselleni farkut seuraavan päivää varten. Mitä tästä opimme? Pakkaa mukaan varahousut yhdenkin yön työreissulle. Olisin toki voinut myös testata hotellin pesulapalvelun tehokkuutta. Jälkikäteen myönnettävä, että ehkä se kaupungilla hengailu veti maalaistollukkaa puoleensa. Ostohetkellä perustelin farkkuja itselleni, myös jalassa olevien housujen epämukavuudella. Housuja sai olla nostamassa muutaman askeleen välein. Sanoisin tämän olleen ennemmin tekosyy, kuin oikea tarve. Onni onnettomuudessa on, että ostamani farkut ovat olleet aivan loistavat ja olleet jalassani useamman kerran joka viikko.
 • Niken jumppatrikoot
  • Jäljellä enää yhdet jumppatrikoot, muut haaruksista puhki. Uudet jumppatrikoot olivat siis pakko-ostos. Onkohan olemassa eettisesti ja vastuullisesti tuotettuja urheiluvaatteita? Tuohon hätään ei itselläni ollut aikaa asiaa selvittää. Tilasin Zalandolta Niken legginsit. Jos joku voi vinkata vastuullisesti tuotettuja urheiluvaatteita, niin vinkkejä otetaan vastaan. Mielellään vielä lastenkoossa, sellaisia nimittäin itse tarvitsen.
 • Papu Designin Fox -mekko
  • Tätä mekkoa olin pitkään kuolannut, se ei ollut välttämättömyys, mutta sinänsä harkittu hankinta. Tässä kohtaa mietin todella myös kestävyyttä ja vastuullisuutta. Tästä mekosta tulen kirjoittamaan nyt vaatevallankumouksen aikana oman postauksensa. Vastuullisuudeltaan oman listani kärkipäätä.
 • Aarrekidin housut
  • Nämä housut löysin myös alennettuun hintaan. Aarrekid on suomalainen yritys. Aarrekidin vaatteet ommellaan Portugalissa Aarrekidin omalla tehtaalla. Arvostan heidän sivuiltaan löytyvää kattavaa selvitystä työntekijöiden työoloista ja jopa kankaiden tuotantoprosessista.
 • Arelan musta t-paita
  • Tämän hankintaa olin miettinyt jo pitkään. Tarvitsin mustan t-paidan. Pitkään etsiskelin sekä eettistä että kotimaista vaihtoehtoa. Arela vastasi näihin tarpeisiin hyvin.
 • 7 sukat, 2 rintaliivit ja 4 alushousut
 • 1 yökkärin sain joululahjaksi
 • 1 sormikkaat
 • Lisäksi olen saanut 2 villasukat joululahjaksi, äidin tekemät. Näiden kohdalla ei tarvitse kysellä who made my socks? Tiedän, että ne ovat valmistuneet äidin olohuoneessa sohvannurkassa jalkalampun valossa.

Laukuista ja kengistä en pitänyt kirjaa. Sivuhuomautuksena kerron kuitenkin, että ostin yhdet lenkkarit ja yhdet kesäkengät viimeksi kuluneen vuoden aikana. Laukkuja en ole ostanut ollenkaan. Korvakoruja olen ostanut yhdet, voittanut arvonnasta yhdet ja saanut lahjaksi yhdet. Kaikki korvakorut olivat kotimaisien pienyrittäjien luomuksia eli siitä napsahti vastuullisuuspisteet plakkariin. Muita asusteita huiveja, pipoja jne. en ostanut. Tosin neuloin yhden pipon ja yhden neuletakin itselleni.

Miltä vaateostosteni lista näyttää omaan silmääni, mikä yllätti?

Itsestäni tuntui etten ostanut vuoden aikana mitään, oikeasti mitään.  Katsoessani nyt tuota listaa, jouduin hieraisemaan silmiäni. Olen ostanut pienimmätkin vaatekappaleet mukaan lukien 23 vaatetta, 3 vaatetta sain lahjaksi. Mielessäni jotenkin pyörittelin summaa jossakin n. kymmenessä vaatteessa. Jos en olisi laskenut alusvaatteita ja esim. sukkapareja erikseen, olisi tulos toki ollut lähempänä kymmentä. Rehellisyyden nimissä halusin kuitenkin laskea mukaan kaikki alusvaatteet. Välttämättömien tarvittavien listalla olivat alusvaatteet, valkoinen kauluspaita, musta t-paita, sormikkaat sekä jumppatrikoot eli 17 vaatetta. Ns. huvikseni ostin siis 6 vaatetta. 6 herätostosta tarkoitti kuitenkin, että joka toinen kuukausi lankesin sellaiseen. Vaikken muka edes ostanut mitään.

Olen tyytyväinen siihen, että ostin muutaman kotimaisen ja eettisesti tuotetun vaatteen. Tätä pitää ehdottomasti lisätä jatkossa ja käyttää aikaa vastuullisen vaatteen etsintään. Sitten ne loput, en ole ylpeä itsestäni. Pukiessani harmaata lempineuletta ylleni tänä aamuna, takaraivossani jyskytti ajatus riistovaatteesta.  Yritän käyttää kaapissa olevat vaatteet loppuun ja uusia hankiessani kiinnittää enemmän huomiota vastuullisuuteen, ajattomuuteen ja kestävyyteen. Koin yllättävän hankalaksi selvittää vaatteiden alkuperää ja vastuullisuutta. Helpompaa oli yksinkertaisesti rajata vaateostojen määrää.

Olinko minä leväperäinen shoppailija, keskimääräinen kuluttaja vai pihistelijä? Tarkoitukseni tämän vuoden aikana oli järkevöittää vaatteiden osalta kuluttamista sekä väkisin opettaa itselleni sen ettei ole pakko jatkuvasti haluta jotakin. Yksi suurimmista syistä aloittaa tämä projekti, ei kuitenkaan ollut yhtäkkinen tietoisuuteni vaateteollisuuden ongelmista, vaan raha.

Kengät ja asusteet mukaan lukien, rahaa meni vuodessa alle 500 euroa.

Paljonko meni rahaa?

Säilytin ostamieni vaatteiden kuitit, jotta pystyin seuraamaan myös rahan kulutusta. Täytyy myöntää, että yksi isoimmista motivaattoreista tähän projektiin oli raha. Olen säästänyt, paria tulevaa projektia varten, ylimääräistä puskuria. Näin vuoden jälkeen voi sanoa, että vaatemenoista karsimalla saa helposti säästöön tuntuvia summia rahaa.

Minulla kului vuoden aikana rahaa vaatemenoihin yhteensä n. 385 euroa. Tähän olen tyytyväinen. Se tarkoittaa, että vuoden aikana minulta kului vaatteisiin n. 32 euroa kuukaudessa. Tähän päälle voisi sitten laskea vielä ne lenkkarit ja hankkimani yhdet korvikset. Niistä tulee lisäkustannusta n. 100 euron verran. Kengät ja asusteet mukaan lukien kokonaissumma jäi kuitenkin hieman alle 500 euroon.

Minulla on ollut aiemmin vaateostoihin n. 120 euron budjetti kuukaudessa. Alitin sen yli puolella! No, vuoden eivät ole veljiä keskenään. Nyt minut pelasti se, että ennen vaatekulukuurin alkamista olin ostanut itselleni talvitakin, villakangastakin ja talvikengät. Edellisenä syksynä olin panostanut myös kunnollisiin vedenkestäviin ulkoiluvaatteisiin. Kalliita hankintoja ei siis seuranta-ajalle sattunut yhtäkään. Samat ulkoiluvaatteet palvelevat vielä useamman vuoden.

Paljonko keskiverto suomalainen ostaa vaatteita vuodessa?

On vaikeaa äkkiseltään löytää tietoa siitä paljonko suomalaiset määrällisesti ostavat vaatteita vuodessa. Vaatteisiin mennyttä rahaa sen sijaan on löydettävissä viime vuosilta useammastakin lähteestä. Suomen tekstiili- ja muoti kertoi kesällä 2017, että keskivertosuomalainen käyttää vaatteisiin rahaa 860 euroa. Nainen.com -sivusto kertoo jopa paljonko meidän pitäisi kuluttaa vuodessa vaatteisiin. Asiantuntijana artikkelissa toimii Comopolitan talousasiantuntija Pete Dunn. Hänen mukaansa nainen voi kuluttaa viisi prosenttia vuosituloistaan vaatehankintoihin. Näiden tilastojen mukaan jäin siis seurantavuoden aikana reilusti keskivertokulutuksen alle.

Mitä jäi käteen?

Käteen jäi paitsi ylimääräistä rahaa säästöön, myös hyvää mieltä. Jatkan ehdottomasti tätä linjaa. Käytän vaatteet loppuun. Olen opetellut tarkastelemaan aina ennen vaatteen pois laittamista; voisiko sitä uudistaa, kaventaa tai lyhentää tai pienen reiän saumassa korjata. Yksi hyvä tapa säästää sekä ympäristöä että kukkaroa, on huoltaa vaatteita ja kenkiä. Hyvin huollettuna ne säilyvät pidempään hyväkuntoisena. Pyrin ostamaan vain sen mitä oikeasti tarvitsen ja ostosta tehdessäni kiinnitän jatkossa huomiota myös vaatteiden vastuullisuuteen. Myönnän myös omalla kohdallani nykyisin kirpputorien jääneen täysin unholaan. Voisinko jatkossa myös hyödyntää niitä? Olen kirjannut ylös tulevia hankintoja ja budjettia. On helpompi pysyä suunnitelmassa, kun asiat on kirjoitettu näkyville. Hankintalistalla tällä hetkellä on: siisti neuletakki, toinen Arelan t-paita sekä yhdet jumppatrikoot lisää. Lisäksi tarvitsen ensi talvea ajatellen siistit nilkkurit.

Suurin oivallus  tämän projektin aikana on ollut lakata haluamasta asioita. Olen ollut elämässäni ainakin yhtä onnellinen kuin aiemminkin, vaikka ostin huomattavan paljon vähemmän vaatteita kuin aiemmin. Ne uudet vaatteet, kengät, laukut ja korut eivät tuo onnea. Lisäraha FYM -rahastossa (FYM=Fuck you money) sen sijaan tuo, jos ei onnea, niin ainakin mielenrauhaa. Täysin askeettisesti en elänyt tätäkään vuotta. Ostin kaikki mitä oikeasti tarvitsin ja kyllä, muutamia heräteostoksiakin.

Onko vastuullisuus sinulle tärkeää tehdessäsi vaatehankintoja? Paljonko sinä ostat vaatteita vuodessa ja kulutat niihin rahaa?

Liisa

Kommentit

 • Lentävä joogamatto

  Nyt olen shoppailukiellossa tai rajoituksena on max 1 vaate/kuukausi. Ennen saattoi mennä tuo sun vuosittainen summa rahaa parissa, kolmessa kuukaudessakin. En kuitenkaan halunnut enää jatkaa tätä rataa, koska vastuullisuus ja rahankäyttö.

   1
  • Liisa

   Aivan loistavaa, hyvä sinä! Itsekin olen kuluttanut aiemmin huomattavan paljon enemmän. Vaikka olen säännöllisesti säästänyt rahaakin siinä sivussa. Viimeinen vuosi on ollut silmiä avaava. Kuinka vähällä sitä oikeasti pärjääkään. Tuleva vuosi on tarkoitus ehkä vielä edellistäkin vähemmän järkevöittää kuluttamista. Mieluummin laitan rahani nykyään elämyksiin kuin vaatteisiin. Tai ostan itselleni vapaa-aikaa sillä säästyneellä rahalla.

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.