VALIKKO
20.1.2016 14:41

Pienet naiset kuumaa kamaa?

Useilla vaateketjuilla on XL-koon mallistot ja mallit. Syksyllä muistan nähneeni jossakin viestimessä otsikon: ”XL-mallit ovat kuumaa kamaa”. Tämä kehitys on mielestäni todellakin suotuisa. Useista XL-malleista on tullut tyyli-ikoneita ja heillä on satoja tuhansia seuraajia ympäri maailmaa. Olen ihaillen katsonut tätä ilmiötä, joka on kasvattanut suosiotaan jo useiden vuosien ajan. Se on tehnyt isoista ihmisistä hyväksyttyjä ja kauniita.

Pienenä ihmisenä olen odottanut sitä hetkeä kun pienistä, erityisesti lyhyistä, ihmisistä aletaan kohista. Sitä hetkeä kun lehdet pursuavat pieniä, upeita yksilöitä. Hetkeä, jolloin pienet ihmiset nousevat kapinaan normaaleiksi koettuja kauneusihanteita vastaan. Hetkeä milloin huomataan, että oikeasti lyhyet eivät olekaan liian pieniä esittelemään vaatteita. Huomaan monesti pienten mallistojen tarkoittavan laihojen ihmisten mallistoja, ei välttämättä lyhyiden. Minun mittapuuni mukaan 160 cm on jo pitkä. Itse olen kohtuullisen siro ja mahdun vaikka lastenvaatteisiin. Mitä jos oletkin pieni ja pyöreä? Et ole petite etkä XL. Oletko ihminen ollenkaan? Et ainakaan useimpien vaatevalmistajien silmissä.

Neule///Esprit, housut///Bershka, huivi///Fraas, villasukat äidin neulomat <3

Neule///Esprit, housut///Bershka, huivi///V.Fraas, villasukat äidin neulomat <3

Monilla vaateketjuilla on omat Petite-mallistonsa. Mallistot ovat useimmiten lanseerattu alle 160 cm pitkille. Sattuneesta syystä olen näihin mallistoihin tutustunut ja niistä löytöjäkin tehnyt. Olen kiitollinen näistä mallistoista, niitä myyville monikansallisille ketjuille. Itse mieluiten suosisin kuitenkin kotimaisia tuotteita tai ainakin tekisin ostoni netin sijaan kotimaasta ja vaateliikkeistä. Kaikista naurettavinta 147 cm pitkän silmin on nettikaupasta katsoa mallin päällä olevaa petite-malliston kaunista mekkoa. Lisätiedoissa mainitaan, että malli on 165cm pitkä ja hänen päällään on malliston pienin koko XXS. Itseni ja mallin pituudessa eroa 18 cm! No kiva, ei ollut sitten minun mekkoni. Pienten vaatteiden etsiminen on usein tuskastuttavan hidasta. Ei mahdotonta, mutta hidasta.

DSCF3008

 

Tulkaa mukaan pienet naiset. En usko olevani tämän asian kanssa yksin. Ei olla enää vain pieniä ja söpöjä liian pitkine hihoinemme. Ei tyydytä enää kohtaloomme. Tehdään itsestämme upeita. Olen päättänyt aloittaa vaikka sitten yhden naisen ristiretken kohti sitä hetkeä kun pienet ja lyhyet naiset ovat kuumaa kamaa!!!

Tämön kuvan kuvaaja: Petrus Lesonen

Tämän kuvan kuvaaja: Petrus Lesonen

Kommentit

 • Hanna Laine

  En nyt tiedä lohduttaako tämä sinua, mutta veikkaanpa että olet siroutesi vuoksi paremmassa asemassa kuin minä. Minä kun taas en ole siro, vaikka lyhyt olenkin. En ole myöskään ylipainoinen, mutta kuppikoko heittelee parhaillaan F:ssä ja kovimpina imetysaikoina kävi J:ssä, joten tällä rintamuksella ei erityisemmin lastenvaate-puolella tai Petite-mallistojen suunnilla shoppailla. Olen siis todellakin varsinainen mutaatio mitä tulee vaatteiden sopivuuteen 😀 Ehkä tuon takia ostankin hirmu vähän vaatteita itselleni.

   0
  • Liisa Souru

   Ihana Hanna <3 Kyllä minun todella taitaa olla helpompi tehdä vaateostoksia, kun tuohon kertomaasi vertaa. Nämä "muodot" kun on helppo saada mahtumaan. Sinua ei ehkä luulla helposti lapseksi tuon kokoluokan ryntäiden kanssa. Rinta rottingilla eteenpäin 🙂

    0
  • Irmeli

   No moiikkä tässä ””ajan kulukseni” törmäsin.. noh.. jo.. kirjoitettuun artikkelesi aiheesta ”Petite””..Itse olen 152 cm ja pieni.. isältä ”peritty” kapea mutta pikkuruisen naisen ihan siro kroppa. Tulin vain ajatteelleksi.. mistä olet löytnyt ”you know” trendikkäitä vaatteita. Ostan vapaa-ajanvaatteet nuorten osastoĺta…

    0
   • Liisa

    Nuorten osasto on tullut tutuksi. Ostan paljon itsekin lasten/nuorten vaatteita. Silmä on harjaantunut löytämään joukosta aikuiselle sopivat vaihtoehdot. Ulkomaan matkoilta teen jonkin verran löytöjä. Mukavaa tapaninpäivää ja uutta vuotta sinulle Irmeli!

     0
 • Sampsa Lyytikäinen

  Ei nyt ole mitenkään tarkoitus tyrmätä tai vähätellä, asia nyt vain on niin että ehkäpä yli 90% ihmisistä sattuu olemaan pituudeltaan tietyssä raamissa, joten vaatteet toki valmistetaan sen mukaan. Ei vaatefirmaa kiinnosta marginaalimittaiset, en itsekkään valmistajana pitäisi tuotannossa muuta kuin joka varmasti myy. Räätälit tietenkin tässä asiassa auttaa, rahaa toki kuluu. Itsellänikin 170cm miehenä on vaikea löytää ”istuvia” vaatteita, liian pitkiä, ahdistaa hartioista tai vyötäröltä tai liian lyhkäsiä…helpompaa jos olisin 180cm pitkä. Pointti se että marginaalikokoinen ihminen saa vain haaveilla oikean kokoisista vaatteista, ei auta adressit sun muut koska sitä myydään joka käy kaupaksi 90%:lle väestöstä.

   0
  • Liisa Souru

   Juuri näinhän se Sampsa on. Ei auta adressit enkä ajatellut sellaiseen onneksi ryhtyäkään 🙂

   Olet täysin oikeassa myös siinä, että hyvä ompelija takaa vaatteen täydellisen istuvuuden. Onkin siis aivan ehdoton tuntea sellainen jos satut olemaan raamien ulkopuolella.

   Kiitos hyvästä kommentista!

    0
 • Mä oon sua 10 cm pidempi ja varmaan metrin leveämpi sekä vielä epämääräinen persjalkanen ja myös rintava ja reitevä. Tällä hetkellä pukeudun useimmiten normaaliin läskiunivormuun eli löysä paita ja piukeat housut ja koetan olla asettumatta 180-senttisten huippumallien viereen (ei hätää, tunnen vain yhden). Yritän laihduttaa ja joka sentti ympärysmittaa pienemmäksi tekee vaatteiden ostosta helpompaa, koska lähtötilannehan oli käytännön komiikkaa: koon 42 housut kun sopii vyötäröltä mutta lahkeissa on puol metriä ylimääräistä. Isot mekot ovat myös kamalan pitkiä ja mikä pitkillä näyttää hyvältä, näyttää minun päällä teltalta! En tiedä koska kapeneminen alkaa, mutta jotenkin on tunne, ettei koskaan oikeista kohdista ja tilanne vain hurjistuu.

  Satun omistamaan myös koon 36 jalan ja edelleen koon 42 pohkeet: saappaat näillä mitoilla on vain unelmaa. Huokaus.

  Olla lyhyt ja pyöreä: vaikeaa! Tai ei muualla mutta sovituskopissa ja valokuvissa.. Jospa mä olisin keväällä lyhyt ja normaalipainoinen!

  Anne / Retkeilyblogi Rinkkaputki

   0
  • Liisa Souru

   Kiitti Anne! Tämä oli jälleen loistava ja hymyn huulille saava kommentti. En toki naura ahdingollesi vaan loistavalle kirjoituksellesi 🙂

   Tsemppiä pukukoppiin, valokuviin ja ihan vain tähän viikkoon 🙂

    0
   • Kiitos, myös sinulle!

    Vaikka itse kolkuttelen jo pituuden puolesta normia, niin usein tunnen varren riittämättömyyttä arjen tilanteissa. Voin vaan kuvitella, mitä kaikkea sinä et yletä, mutta kyllähän siinä pitää sitten vastapainoksi olla nokkelampi keksimään keinoja kurkottaa tai käyttää apuja, eli pyrin aina ajattelemaan, että vielä kehnompi vaihtoehto olisi olla lyhyt ja tyhmä. 😉

    Anne

     0
 • Kaija Ryynänen

  Ihanaa lukea toisen persjalkaisen mietteitä! Oon 154cm ja tosiaan tuskaa kun rakastan vaatteita, mutta kaikki housut, mekot ja hameet on liian pitkiä ja hihoista riittäisi vaikka toiseen takkiin tai paitaan! Harmi kun noita petite-mallistoja ei tosiaan pahemmin liikkeistä löydy vaan kaikki pitää sit tilata netistä.

  Oon kyllä myös itse saanut todella paljon kommentteja siitä että ooh oletpas söpö ja suloinen kun oot niin pieni, mutta samalla sitä miettii et aikuisena naisena haluais välillä olla myös kuuma tai näyttävä! 😀

   0
 • Liisa Souru

  Kiitti Kaija!

  Mä oon itse asiassa yllättynyt siitä miten paljon meitä pieniä on. Miettikää, useampia on ilmoittautunut jo tämän Stoorin bloggaajienkin joukosta.

  Ihanaa kun kommentoitte ja kerrotte 🙂

   0
 • Heidi

  ihan mahtava blogi! täälläpä tällainen myös 147 cm kanantaluttaja 🙂 tulen varmasti viettämään hetkiä tämän blogin ääressä. pirtsakkaa tätä vuotta! 🙂

   0
  • Liisa Souru

   Hei Heidi, tosi kiva kun löysit tänne! Me ollaankin sitten ihan just saman kokoisia <3 Tuo kanantaluttaja olikin ihan uusi ilmaisu, loistava 🙂 🙂 🙂
   Kiitos kommentistasi ja olet lämpimästi tervetullut uudelleen 🙂

    0
 • Liian pitkä

  Hei!
  Voin samaistua sinun ongelmaan vaatteiden suhteen, vaikka itse olenkin sitä toista ääripäätä. Pituutta on kertynyt 180 cm ja se on naiselle paljon. Valitettavasti leveyttä on tullut myös jonkin verran.

  Se on kuin lottovoitto, kun löytää housut tai paidan jossa on tarpeeksi lahjetta tai hihaa. Farkut löytää tänä päivänä aika mukavasti, kun joiltakin merkeiltä löytyy 36 tuuman lahjetta. Mutta suorien housujen/jakkujen jne. löytäminen on toinen asia. Kivijalkaliikkeistä vaatteiden löytäminen on hankalaa, mutta sentään netistä löytyy.

  Ehkä meille molemmille joskus löytyy ne sopivat vaatteet helposti 🙂 Mukavaa talven jatkoa.

   0
 • Liisa Souru

  Kiitos Liian pitkä, mukavaa talven jatkoa myös sinulle 🙂 Jakun osto on ollut itsellenikin se hankalin, en siis edelleenkään omista sellaista. Onnea vaatteiden hankintaan!

   0
 • Sanja

  Hienoa, että tämä asia nostetaan esille! Samaa olen pohtinut omassa blogissani otsikolla ”Kun ei sovi muottiin”.
  Olen 158 cm pitkä eli suorastaan hujoppi rinnallasi, mutta silti törmään usein vaateongelmaan kaupoissa. Minun ystäväpiirissäni on useita lyhyitä naisia. En usko alkuunkaan siihen, että kysyntää pienille vaatteille ei olisi.

   0
  • Liisa

   Kiitos Sanja kommentistasi 🙂 Pienihän se olet sinäkin joten en ihmettele vaikka törmäät samoihin ongelmiin kuin minä. Käynkin heti lukemassa sinun blogiasi 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.