VALIKKO
17.9.2017 18:47

Pitkä neuletakki helpolla ohjeella

Jälleen neuletakki, joka on tehty sillä maailman helpoimmalla ohjeella.  Eli olen opetellut yhden neuletakin ohjeen ja pienin muunnoksin käytän pohjana melkein aina samaa mallia. Olen aiemmin tehnyt muutaman neuleen lapselle, tämä oli nyt ensimmäinen itsetehty neuletakki itselleni. Tästä neuletakista tuli melko pitkä, suirastaan ylipitkä ja muhkea. Yleensä vältän polven yli menevää mittaa, mutta nyt annoin palaa tahallani pohkeeseen saakka.

Tein itse ja säästin. Tämän kuolemattoman lauseen Jenora designin  Jenni jossakin postauksessaan lanseerasi. Tämä on erittäin hyvä ohjenuora kaikkeen tekemiseen. Sitä seuraten ryhdyin neulontapuuhiin nollabudjetilla haaveiltuani muutaman illan nettikaupoissa uudesta neuleesta. Toki täytyy todeta, että itse tekemällä saa myös kooltaan sopivia vaatteita. Harmi etten ole niin taitava, että voisin ommella ja neuloa ison osan vaatteistani itse.

Ostin toissavuonna joulun jälkeisistä alemyynneistä Novitan Utuinen -lankaa. Hintaa langalla oli hieman reilu euro/kerä. Kaivoin siis vanhat alelangat esiin vaatehuoneen perältä ja ryhdyin neulontapuuhiin, suuri säästö mielessäni.

Neuletakin ohje on, kuten aiemmin jo mainitsin, melko sama kuin joku aika sitten tyttärelleni tein, neuletakin ohje löytyy linkin takaa. Aiemmin olen jakanut ohjetta hieman lyhyemmästä neuletakista ja maailman helpoimmasta tuubihuivista täällä. Ohje on siis todella simppeli. Ideana on neuloa yhtä pötköä kainaloihin asti jonka jälkeen etu- ja takakappaleet heitetään omille puikoilleen ja neulotaan erikseen. Yhdisteltäviä saumoja ei siis tule kuin olkasaumat ja hihat. Tässä se nyt sitten on valmiina, unelmainen neuletakki, jonka ohje on helppo myös kaltaiselleni aloittelevalle neulojalle. Tätä ohjetta eri muodoissaan löytyy satoja googlettaessa hakusanalla neuletakki ohje. Kaikista suosituin niistä lienee Kalastajan vaimon Puno -neuletakki.

Erona tyttären neuletakkiin on, että tähän omaani jätin etureunat ilman helmineuletta, joten ne pääsevät hieman rullautumaan. Myönnän, olin laiska. Omaan silmään se haittaa yhtään. Oikeastaan nimenomaan on rennomman näköinen näin. Omaan neuleeseeni lisäsin lisäksi taskut. En ole ikinä ennen yhdistänyt taskuja neuleeseen joten hieman jännitti saanko niitä siististi istumaan etukappaleisiin. Sanoisin, että onnistuin ainakin kohtalaisesti.

 

Tuliko tästä kiva? Ihan kiva ja lämmin. Lanka tuntuu yllättävän paksulta ja pehmeältä. Valmistui lisäksi aika nopeasti.

Säästinkö? Luulisin, etenkin alelankojen löydyttyä valmiiksi kotoa. Lankaa minulla kului hieman alle 4 kerää eli 400 g, joten hinnaksi tuli jotakin kuuden ja seitsemän euron välillä. Sillä hintaa en olisi valmista neuletakkia löytänyt.

Neulomisintoa olisi todella paljon, mutta aikaa valitettavan vähän. Tekisi mieli monenlaisia lankoja tilailla ja yrittää tehdä erilaisia neuletakkeja ja -puseroita. Unelmoin myös muhkeasta torkkupeitosta. Tähän haluamani lanka on vain melkoisen tyyristä. Tosin ei niin kallista kuin muhkean peiton ostaminen valmiina. Asiaa pohtiessani voin kääriytyä onneksi tähän untuvaisen pehmeään neuleeseeni.

Pehmoista sunnuntai-iltaa ja tulevaa viikkoa!

Liisa

Kommentit

 • Heidi

  Heippa! Kertoisitko vielä millaisia silmukkamääriä olet tässä käyttänyt, miten kaventanut hihat, mitä lankaa (plus tiedot, esim kerämäärä) ja puikkoa oot käyttänyt? Tekisi mieli koittaa itsekin tällasta!

   0
  • Liisa

   Lankana minulla oli Novitan utuinen ja meni n. 400 g eli 4 kerää koska lankakerä oli 100 g. Pyöröpuikot koko 7.0 mm, 80 cm kaapelilla.

   Silmukoita taisin luoda 120 cm itse neuletakkiin (koko pieni xs), mutta jos olet isompi esim. koko S niin kannattaa luoda vaikkapa 130 silmukkaa.

   Hihoihin muistelisin silmukoita luoneeni 35, mutta jälleen jos omaat kunnon hauiksen niin kannattaa aloittaa 40 silmukalla. Kavensin joka kolmas kerros molemmista reunoista silmukan, yhteensä 5 kertaa.

   Huippu neuletakki tämä on, nytkin päällä 🙂

    0
 • Nimetön

  Voiko tämän tehdäseitsämän veljestä langasta milä silmukka.luku

   0
  • Liisa

   Varmasti onnistuu myös seitsemän veljestä -langalla. Tämä lanka oli seiska veikkaa paksumpaa, joten sanoisin, että sitä käytettäessä silmukoita tarvinnee enemmän. Silmukkamäärä riippuu vielä käsialastakin. Itse neulon kireää ja käytän sen vuoksi usein myös kokoa isompia puikkojakin kuin langan virallinen suositus on. Olen pahoillani etten nyt osaa paremmin auttaa. Suosittelen, että kannattaa kokeilla ja neuloa muutama kerros. Sitten mallata ympärilleen ja tarvittaessa purkaa ja ottaa uusiksi mikäli silmukkamäärä tuntuu väärältä.

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.