VALIKKO
8.10.2018 18:12

Praha – muutakin kuin Kaarlen silta ja Astronominen kello

Praha on muutakin kuin Kaarlen silta ja Astronominen kello. Kävimme kesällä ensimmäistä kertaa Prahassa ja nyt seuraa vinkkejä niille, jotka eivät halua viettää kaupunkilomaansa turistimassojen puristuksessa.

Kuuluisa, otsikossakin mainittu, astronominen kello oli itse asiassa remontissa matkamme aikana, joten sitä emme edes nähneet. Kello oli tiukasti huputettuna, kellon kuvalla varustettujen pressujen takana. Matkamme nautintoa se ei silti vähentänyt. Nyt syksyn kylmän saavuttua, on mukava muistella helteistä kesää ja silloin tehtyä reissua. Hyvä aika siis myös kirjoittaa erakkoihmisen selviytymisestä muiden turistien keskellä.

Praha on kiva kaupunki, jossa pystyy näkemään paljon jo pelkästään kävellen. Julkisia käyttämällä voi nähdä toki vielä paljon enemmän. Osasimme varautua Prahan turistiryysikseen, josta olimme edeltävästi lukeneet, mutta oli hämmentävää katsoa miten ihmismassat kulkivat kuin muurahaislauma tiettyjä reittejä myöten. Mekin kuljimme ne läpi kertaalleen ja kesän helteiden paahtaessa niskaan, totesimme, että Prahasta voinee nauttia jollakin toisellakin tavalla.

Kaarlen silta, Pyhän Vituksen katedraali ja vanhan kaupungin aukio (ja varmasti myös se astronominen kello) ovat kieltämättä vaikuttavia ja kauniita, mutta Prahasta löytyy niin paljon muutakin nähtävää, että vietimme lomamme päivistä isoimman osan etsien rauhallisempaa meininkiä ja löysimme niitä. Nyt seuraa vinkkejä niille, jotka eivät halua viettää koko Prahan lomaansa turistimassojen puristuksessa.

Mala Strana

Mala Stranan eli pienen puolen pääkadulla kuhisee, kuljettaahan katu päällänsä miljoonia turisteja Kaarlen sillalta kohti Prahan linnaa. Aamupäivällä ihmisten jonottaessa Prahan linnan alueelle ja kuuluisaan Pyhän Vituksen katedraaliin, saa Mala Stranan sivukaduilla tallustella hämmentävänkin rauhassa. Turistimassojen purkautuessa päivemmällä linna-alueelta, oluttuvat ja kadut ovat täynnä kansaa. Tuolloin kannattaa vetäytyä sivukaduille. Poiketessamme lounasaikaan aavistuksen pääkadulta syrjässä sijaitsevaan ravintolaan syömään, olemme hetken aikaa jopa ainoat asiakkaat. 

Illalla vilske kaduilla jatkuu Mala Stranan runsaan ravintolatarjonnan vuoksi. Mala Strana ei missään nimessä ole rauhallinen alue, mutta oikeaan aikaan ja oikeilla kujilla meno on jopa rauhallista ja turistien sijasta on hyvä mahdollisuus törmätä hetkellisesti jopa paikalliseen elämään.

Letnan kukkula ja -puisto

Iso osa turisteista suuntaa kulkunsa Petrinin kukkulalle. Letnan kukkulalta näkymät ovat yhtä huikeat ja turisteja on vain kourallinen verrattuna vastapäiseen kukkulaan. Letnalta pystyt ihastelemaan näkymää yli Prahan ja näet kuuluista sillat toisensa perään kääntäessäsi katseen joen suuntaan. Ylempänä oleva kuva puistosta on otettu pahimpaan turistiaikaan heinäkuussa iltapäivänä. Tässä kohtaa puistoa istuskeli lisäksemme vain muutamia henkilöitä. Lintujen laulua kuunnellen sai hetken hengähdystauon kaupungin sykkeestä. 

Erityisesti kesällä Prahassa vieraileville suosittelen Letnan kukkulaa. Osta kaupasta eväät ja kiipeä Letnalle piknikille. Helteisenä kesäpäivänä sielu ja ruumis lepää puiden varjossa nurmella pötkötellessä. Muutamat paikallisetkin näyttävät suosivan eväsretkeilyä. Iso osa paikallisista tosin karkaa kesäisin hellettä ja turisteja pakoon maalle. Letnalta löydät myös ravintoloita ja kahviloita, jos et ole varautunut omilla eväillä.

Tässä kohtaa täytyy mainita seikka, joka hieman yllätti Prahassa. Prahasta löytyi yllättävän paljon kauniita sekä vehreitä puistoja. Puistoissa kannattaa ehdottomasti käydä istuskelemassa. Yksi kaupunkilomien suurin huvi, istua ja katsoa ihmisiä sekä paikallista elämänmenoa. Puistot ovat hyvin hoidettuja sekä siistejä. Taksikuskimme tosin varoitteli jostakin puistosta, jota hän ei suositellut missään nimessä lapsiperheelle. Oikea puiston nimi ei tarttunut mieleen, mutta paikalliset kutsuvat Sherwoodiksi. Kyseisessä puistossa meno on puheliaan kuljettajamme mukaan varsin villiä etenkin iltaisin ja öisin. Sex, drugs and rock´n roll, you know (silmänisku perään). Sen puiston kiersimme kaukaa.

Vinohrady

Vynohradyn hurmaava kaupunginosa löytyy päärautatieaseman ja kansallismuseon takaa, aivan keskustan kupeesta. Alueelle ei sen loistavasta sijainnista huolimatta kuitenkaan juurikaan turisteja eksy. Namesti miru eli rauhanaukio saattaa muutamat turistit houkutella puistoa ihastelemaan, mutta isoihin massoihin emme törmänneet. Puistoja Vynohradyssa on muutoinkin, osassa myös miellyttäviä ulkoilmabaareja. Tavallisena arkiaamuna Vynohradyn kaduilla, hurmaavien jugend -rakennusten välissä, oli lisäksemme lähinnä paikallisia koiranulkoiluttajia sekä aamukahville menijöitä. Lähinnä Vynohrady onkin paikallisten asuinalue. 

Vybohradyn alueelta löytyy laaja valikoima kahviloita ja tasokkaita ravintoloita, ehkä jopa Prahan parhaat. Ruoka oli meidän matkatiimimme kokemuksen mukaan, täällä laadukkuudestaan huolimatta hieman edukkaampaa kuin vanhassa kaupungissa tai Mala Stranassa.

Vynohdradysta löydät myös kauniin Pyhän Ludmilan kirkon, jonne pääsee sisään pääsymaksutta ja jonottamatta. Jos et halua jonottaa puolta päivää Pyhän Vituksen katedraaliin, suuntaa askeleesi uusgoottilaiseen Pyhän Ludmilan kirkkoon. Toinen kirkko Vynohradyb alueella on Herramme pyhän sydämen kirkko.

Poikkea rohkeasti sivukaduille

Poikkea rohkeasti sivukadulle joutuessasi ihmisten puristukseen tai aasialaisten turistien selfie -keppien viuhuessa turhan lähellä silmäkulmaasi. Vanhan kaupungin aukiolta käveltäessä vain pari minuuttia, yksi tai kaksi pientä kadunväliä astronomiselta kellolta, tilaa on jo väljästi, hinnat laskevat ja palvelun laatu paranee huimasti.  Alla olevassa kuvassa seisoskelen vain kivenheiton päässä Astronomiselta kellolta ja kuten kuvastakin näkyy, saimme olla aivan rauhassa. Samat kauniit vanhan kaupungin rakennukset ja tunnelma huokuivat myös rauhallisemmilla kujilla.

Kuvassa näkyvän kadun mutkan takana oli yksi erittäin maistuvaa ruokaa tarjoava ravintola, viihtyisällä ja rauhallisella terassilla varustettuna. Harmi, kun en millään muista nimeä enkä google mapsista etsienkään löytänyt kyseistä paikkaa. Ruoka oli hyvää ja terassilla myös kävimme yhden matkamme mieleenpainuvimmista keskusteluista. Kohtelias vanhempi herrasmies vaimonsa ja koiransa kera naapuripöydästä, puhettamme kuultuaan, uskaltautui kysymään olemmeko kenties Suomesta. Tämä saksalainen charmantisti harmaantunut herra kertoi aikoinaan tapailleensa suomalaista kaunotarta ja edelleen muistin sopukoista löytyi yksi maailman tärkeimmistä lauseista ”minä rakastan sinua” voimakkaasti murtaen ja leveän hymy kera. Mieheni sai reippaita olalle läimäytyksiä  ja pariskunnan koira sai palkkioksi ison määrän rakkautta tyttäriltämme.

Lyhyesti sanottuna, Prahan turistimassojen keskelläkin pärjää hyvin. Yksi neuvo on ylitse muiden: mene siihen aikaan, kun muut eivät mene ja sitä kautta mitä muut eivät käytä. Ja jälleen kerran, parhaimmat ravintolat sekä elämyksen löydät sen oven takaa, jonka saranoita paikalliset kuluttavat turisteja enemmän.

Liisa

Kommentit

 • Lentävä joogamatto

  Kivoja vinkkejä! Minä menin aika perinteisiin Prahan turistikohteisiin pari vuotta sitten, mm. linnaan ja katsomaan siltaa ja kelloa. Myös syysloma oli kiva ajankohta ja oli osan ajasta tosi lämmintä. Vaihtoehtoiset nähtävyydet on aina hyviä 🙂

   1
  • Liisa

   Kyllä me käytiin niitä perinteisiäkin paikkoja, mutta aika nopeasti siirryttiin väljemmille vesille. Praha kyllä sykähdytti kauneudellaan ja olisi kiva mennä joskus uudelleen. Vaikkapa juuri syksyllä 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.