VALIKKO
11.2.2018 15:08

SoppaGrilli23

SoppaGrilli23 on yksi meidän kylän ylpeyksistä. Soppagrillin koti on Petäjävedellä, Koskensaaren ruukkikylän kupeessa, aivan valtatie 23 varressa. Vaikka asumme pienen maalaispaikkakunnan pienellä sivukylällä, löytyy kylältämme myös muita yrityksiä mistä on aihetta olla ylpeä. Meillä on myös kolme yrittäjänaista, joista yksi tekee teräksestä taidetta, toinen pyörittää pientä leluverstasta ja kolmas verhoiluverstasta.

Mutta nyt keskitytään siis SoppaGrilliin. Yrityksellä on jo suorastaan legendaariset perinteet, erityisesti rahtareiden keskuudessa. Entisten omistajien aikaan grillin nimi oli yksinkertaisesti vain Grilli23. Grilli23 on kuulunut mieheni, kuten monien muidenkin kyläläisten, elämään lapsesta lähtien. Taidettiinpa käydä vanhalla grillillä syömässä seurustelumme alkuaikoina. Ei ekoilla treffeillä, mutta ehkä jo niillä toisilla tai kolmansilla. Asuessamme vielä lähempänä tuli monesti käveltyä ostamaan maitopurkki tai kesällä jäätelö.

Uuden omistajan käsiin tämä yritys siirtyi viime keväänä. Uusi yrittäjä remontoi ja rymsteerasi tilat sekä uudisti ruokalistan. Näin syntyi SoppaGrilli23, jonka johtoajatuksena on, useiden grillistä tehtyjen lehtiartikkelien mukaan, puhtaat ja aidot maut. Ja sitä ne todella ovat.

Ruokalista on edelleen konstailematon ja tarjolla on myös ne perinteiset grilliherkut; makkaraperunat ja lihapiirakat. Grilliasiakkaiden keskuudessa löytyy edellä mainittujen vankat kannattajat. Meidän perheemme suosikkeja ovat hampurilaiset, joita saa kolmessa eri koossa, itsetehdyllä mehevällä pihvillä tai nyhtöpossulla. Mainittakoon, että sämpylät eivät myöskään ole tehdastavaraa vaan paikallisen leipurin pyöräyttämiä. Tarjolla siis pitkälti itsetehtyä, lähiruokaa sekä hieman perinteisestä grillimenusta poikkeava lista. Kyseessä on grilli, missä rasvassa lilluvista makkaraperunoista infernaalisia vatsavaivoja saava naisihminenkin voi vierailla. Isona plussana kasvisannosten löytyminen listalta. Rohkenen veikata, että meidän lisäksemme SoppaGrilli23:n ovat löytäneet, rahtareiden ja matkailijoiden lisäksi, myös muut lähialueen asukkaat.

Sitten siihen soppaan. Eli todella arkipäivisin on tarjolla päivän keitto. Itseäni harmittaa, koska emme ole vielä päässeet soppaa testaamaan. Arkisin lounasaikaan kaltaisemme lapsiperheen väki on koulussa ja töissä. Nyt lisäksi grilli on sydäntalvena viettänyt hiljaiseloa ja ollut suljettuna. Kevättä kohti aukioloajat jälleen pidentyvät. Ehkä joskus arkisopallekin pääsemme.

Olemme muutamia kertoja hakeneet, lähinnä viikonlopun herkutteluksi, ruoat soppagrilliltä. Itseleivotut sämpylät ja itse tehty pihvi hampurilaisten välissä on sen verran maukasta ja mietittyä, että niitä voi huoletta lasten kanssa syödä ”äiti ei jaksa tänään tehdä ruokaa” -päivänä. Erityiskiitoksen haluan antaa maistuvasta coleslow-punasipuli hillokkeesta.

Tänään grilli oli pitkästä aikaa auki. Äitiä laiskotti ja laskiaispullien leipominen tuntui liian suurelta urakalta. Grillin päivän listalla oli perinteisiä laskiasherkkuja; hernekeittoa ja laskiaispullaa lämpimän juoman kera. Keiton kylkiäiseksi oli lihapiirakkaakin grillimakkaralla nälkäisten ulkoilijoiden iloksi. Meidän perhe tempaisi potkurin luisuun ja vatsan täyttymisen lisäksi saimme mukavan happihypyn.

Miksi kirjoitin jutun vasta nyt? En silloin, kun SoppaGrilli23 aukaisi ovensa tai tehtyämme ensimmäisen visiitin sinne. Ehkä siksi, että kunnon kiitokset voi antaa vasta ruokailtuaan samassa paikassa useamman kerran. Kerran hyvä voi olla sattumaa, joka kerta hyvä tarkoittaa jo yritykseltä oikeaa panostusta tasalaatuisiin tuotteisiin sekä hyvään palveluun.

Kiitos siis Harri-kokki ja muu iloinen SoppaGrilli23:n porukka! Toivottavasti kiitokset löytävät perille. Emme niin vakioasikkaita ole, että tutuksi voisin kutsua ja etukäteen olisin voinut kirjoituksestani varoitella.

Laskiaisterkuin päivän ateriasta kiittäen,

Liisa ja muu perhe

Kommentit

 • Henna

  Tällaiset paikalliset ruokapaikat on ihan parasta! Uniikkeja, kaikkien paikallisten tiedossa olevia herkkupaikkoja, mitä mistään muualta ei löydy 🙂

   1
  • Liisa

   Juuri niin. Näitä itse turistina ulkomaillakin etsin. Niitä missä paikalliset käyvät syömässä hyvää ja edullista ruokaa 🙂

    0
 • Pia Koivisto

  Iltaa Liisa. Kiitämme Harrin kanssa mitä nöyrimmin. Meillä oli rauhallisempi päivä, mutta sitäkin tärkeämpi
  Terveisiä koko perheelle ja tervetuloa taas.
  Kevättä kohti

   1
  • Liisa

   Kiva, että tämä tavoitti teidät 🙂 Näkemisiin jälleen! Tänään rupesi tekemään aika paljon mieli bataattiranskalaisia ja hampurilaista nyhtöpossulla. Niitä sitten jonakin keväisenä viikonloppuna.

    0
 • Rosa

  Oi, ihanaa. Melkein jokaisen lapsuudesta taitaa löytyä joku lähigrilli, harmi ettei omani ole todellakaan yhtä houkutteleva kuin tämä tapaus! Kehtaisikohan tuonne ajaa ihan täältä kaupungista?

   1
  • Liisa

   Kyllä kehtaa 🙂 Erityisesti suosittelen jotakin kaunista keväistä tai kesäistä päivää. Vieressä on nimittäin järvi, sitä on ihan kiva katsella syödessä. Jos oikein innostuu niin kannattaa heittää ennen ruokaa kävelylenkki Koskensaaren ruukkikylässä vanhoja rakennuksia ihaillen .

    0
 • Nimetön Ansku

  Täytyypä ohi mennessä pysähtyä syömään. Kiitos vinkistä!

   1
  • Liisa

   Eipä kestä 🙂 Tämähän on kätevästi valtatien varrella. Nälkä lähtee varmasti.

    0
 • Diiskuneiti

  Ihana kirjoitus! Mä rakastan kaikkia tälläisiä pieniä, kodikkaita ja pieniä ravintoloita. Tuli mieleen tästä Lahnajärven Ravintola, minne pitäisi joskus päästä verestämään nuoruusmuistoja 🙂

   1
  • Liisa

   Meidän naapurissa oli grillikioski mun lapsuudessa, nimeltään Hirsikko. Sieltä juostiin markka kourassa ostamaan pehmistä.
   Tämä on nyt minun lapsieni lähirafla 🙂

    0
 • Nimetön Nimetön

  Ensi kesänä käyn kyllä soppagrillillä 23, enkä aja aina vain ohi.

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.