VALIKKO
9.6.2016 18:56

Suojaudu, pakene ja pidätä hengitystä!

Nyt on kesä ja sen myötä Suomi pursuaa erilaisia festareita, markkinoita, toritapahtumia ja messuja. Ei, nyt en ala listaamaan teille niistä vinkkilistaa. Nyt kirjoitan pikaisen oppimäärän siitä mitä kannattaa ottaa huomioon osallistuessaan yleisötapahtumiin. Lyhyys tuo oman mausteensa kesätapahtumiin ja paljon unohtumattomia lisäkokemuksia. Samojen asioiden kanssa joudut toki tekemisiin vaikka olisit pidempikin. Koska olen lyhyt kirjoitan omasta näkökulmastani. Tämä jatkaa siis sarjaa lyhyen elämää.

Melko usein joutuu tilanteisiin jossa iloinen joukko ihmisiä, johon kuulut itsekin, kerääntyy katsomaan jotakin mielenkiintoista kohdetta. On kyse musiikkiesityksestä tai teatterista, suurin osa edessäsi olevista ovat pidempiä. Voit yrittää löytää paikkaa edemmästä tai tyytyä kohtaloosi. Useissa tilaisuuksissa on myös screenit joista tapahtumia pystyy seuraamaan. Sellaiset tapahtumat jotka televisioidaan näkyvät parhaiten kotisohvalta, toki tunnelma ei ole yhtä tiheä.

people-festival-party-dancing-large

Lyhyen ja siron on helppo puikkelehtia ihmisten seassa ja siirtyminen paikasta toiseen on nopeampaa. Joten suurta hyötyäkin pienuudesta on suurissa ihmisjoukoissa. Pieni puikahtaa helposti kainaloiden alta ja pienemmästäkin kolosta.

Siirrytään nyt kuitenkin niihin ainakin itselleni haasteellisempiin asioihin. Aina kun on liikkeellä niin vastaan tulee joku joka haluaa kokeilla paljonko painat, onko mahdollista että puristat hänen kättään niin lujaa kun pystyt tai halutaan tietää tarkat mitat. Edellisten lisäksi monille lyhyille seuraava ilmiö on varmasti tuttu varsinkin kun yhteen paikkaan on pakkautunut paljon ihmisiä. Tämä ilmiö on runnonta. Aika monet aikuiset ihmiset ovat muutamia kymmeniä senttejä tai jopa puoli metriä pidempiä kuin allekirjoittanut. Myöskin heidän katseensa pysyy pääosin tuon verran ylempänä päälaestani. Ei ole siis ollenkaan harvinaista, että vaikkapa isokokoinen mies kävelee suoraan päälleni ja tekee sen oikeasti vahingossa.

Otetaanpa esimerkki elävästä elämästä. Kävelet markkinoilla vastakkain itseäsi huomattavasti paljon pidempää henkilöä. Hän katsoo markkinapöytien tarjontaa ylitsesi ja itse katsot hänen lähestyvää vyötäröään. Otat askeleen kauemmas, vyötärö tulee askeleen lähemmäs. Otat toisen askeleen, vyötärökin ottaa. Pakene tai joudut pian vyötärön ja markkinapöydän väliin. Vyötärö usein kyllä huomaa esteen tömpsähtäessään päin ja on kovin pahoillaan. On etua jos olet ketterä ja pystyt tekemään salamannopean väistöliikkeen sivulle. Vyötärön omistaja ei tuolloin tule välttämättä koskaan tietoiseksi olemassa olostasi.

Lyhyet tulevat hyvin tutuiksi vieraiden vatsanseutujen kanssa. On timmejä, treenattuja vatsoja joihin tömähtäminen tuntuu kuin törmäisi oikeasti seinään, varsinkin jos takana on oikea seinä tai muu este voimistamassa tuntemusta. Joskus törmäät pehmeään vastustajaan. Sellaiseen johon voi upota, varsinkin jos pehmeän masun omistajalla on myös muhkea rintavarustus pehmentämässä saamaasi iskua. Mr tai Mrs metabolisen oireyhtymän vyötärö on yleensä kookas ja pinkeä, siitä saatat ottaa hyvän pompun taaksepäin kuin osuisit jumppapalloon.

Väistämättä tulet tutuiksi myös tuoksujen kanssa. Me ihmiset tuoksumme kovinkin erilaisille, en ole varma olisinko halunnut tulla niin tutuksi kanssaihmisten aromien kanssa mitä olen joutunut.

Kamalin tilanne  on se kun selkä lähestyy ja et pääse sitä karkuun. Tämä tilanne tapahtuu usein ihmismassojen keskellä isoissa  yleisötapahtumissa. Usein jos tapahtumassa on paljon alkoholin vaikutuksen alaisia tilanne on jopa todennäköinen. Ei siis kannata änkeä itseään liian tiukkoihin väleihin, unohda siis mm. luoviminen kohti eturiviä vaikka olisitkin muuten kompakti sen tekemään. Voi olla ettet selviä sinne ilman fyysisiä ja henkisiä traumoja. Jos kuitenkin syystä tai toisesta olet saattanut itsesi ei toivottavaan tilanteeseen ja selkä lähestyy uhkaavasti, pysy rauhallisena ja toimi seuraavien ohjeiden mukaan:

1. Vedä syvään henkeä sisään ja pidätä hengitystä. Usko tai älä, et halua haistaa!

2. Suojaa päätäsi käsilläsi, kyynärpäät tekevät oikeasti kipeää osuessaan silmäkulmaasi.

3. Pidä kädet edessäsi. Kokemuksesta voin kertoa, että törmäät mieluummin toisen törmäyskurssilla olevan pehvaan käsivarsillasi kuin nenälläsi. Mitä korkeammalla taaksepäin tuleva selkä sijaitsee, sitä todennäköisempää on, että kasvosi ovat sopivasti takamuksen tasolla.

4. Käytä ääntäsi. Karjumalla suoraa huutoa ”anteeksi”  saat huomion kiinnitettyä nopeammin pieneen olemukseesi. Itselleni on onneksi suotu kova ääni.

5. Valmistaudu anteeksipyyntöön. Jos kyse on kaksimetrisestä kännisestä saatat saada karhumaisen rutistuksen jalkojesi sätkiessä ilmassa.

giant-1013693_640

Joskus yleisötapahtumissa saatat olla onnekas ja taaksesi saattaa osua oikea ritari. Itsekin olen törmännyt sellaisiin. He ovat selväpäisiä pitkiä ihmisiä, usein miehiä, jotka tarpeen tullen ojentavat kätensä pääsi päältä ja pysäyttävät uhkaavan kohteen ennen murskausta. On kohteliasta muistaa kiittää pelastajaansa. Ei välttämättä kuitenkaan yhtä pontevasti kuin itse olen joskus tehnyt. Käännyin, otin tiukan halausotteen kaksimetrisestä pelastajastani samalla mutisten kiitokseni jonnekin haarosvälin tienoille. Uskoisin tehneeni lähtemättömän vaikutuksen syvällä kiitollisuudellani.

Vaikka kirjoitin melko negatiiviseen sävyyn, enimmäkseen mieleen on jäänyt kuitenkin ne positiiviset asiat. Olisinko koskaan tullut keskustelleeksi ja kosketelluksi näin paljon vieraiden ihmisten kanssa jos olisin parikymmentä senttiä pidempi? Todennäköisesti en.

Mukavaa festarikesää ihmiset!

P.S. Muistakaa, älkää ottako vastaan tarjousta katsoa esitystä kahden promillen juhlakunnossa olevan toisen katsojan hartioilla.

Kommentit

 • Outi Puu

  Hyvä kirjoitus ja repesin vähän tuolle kiittämiskohdalle 😀 Ehkä festareilla ja joukkotapahtumissa ihmisillä ei ole kykyä ottaa huomioon joukossa toisia ihmisiä, tupakoidaankin toisten vieressä ihan pokkana ja vaikka vieressä olisi lapsia niin tupruttelu jatkuu. 🙁 En tiedä kyllä miten käytös voisi muuttua vähän parempaan, mutta ainakin näistä on hyvä puhua. Mutta toivottavasti saat vähän väljemmän tulevan festari yms. kesän! 🙂

  Outi Puu | stoori.fi/helpostiparempaa

   0
  • Liisa

   Kiitos, mä en todennäköisesti itse vieraile yksilläkään festareilla. Jos hyvin käy niin joillekin kesämarkkinoille saatan eksyä 😉

   Mua oikeesti hävetti tosi paljon silloin se kiitoshalaus. Olin tosi ajattelematon itsekin. En yhtään tajunnut, että kun tästä nyt käännyn ja halaan niin kasvoni ovat hänen haaruksissaan. Mutta se kiitos tuli ainakin suoraan sydämestä.

   Toi on muuten tosi ajattelematonta kun lasten lähellä tupakoidaan. Koska olen ärsyttävä, takakireä ämmä niin olen asiasta huomauttanutkin joskus vaikkei lähellä olevat lapset ole olleet edes omiani. Kerran oli lähellä etten vetäissyt tupakkia pois erään vaunuja työntävän naisen suusta. Mielikuvissani höystin vetämistä sanomalla: savusta ittes, älä lastasi. Sit aloin nössöilemään enkä tehnyt mitään. Mulkoilin vaan niin pahasti kun osasin mennessäni ohi. Tää lasten lähellä tupakointi nostattaa mun tunteita niin et saisin helposti yhden postauksen verran siitä asiaa suollettua.

   Kivaa viikonloppua sinulle Outi!

    0
   • Outi Puu

    Kiitos! 🙂 Ja joo mäkin oon muutamaan otteeseen valistanut, kerran junan laituri oli aivan täynnä lapsia ja yks vaan veteli röökiä. Toinen missä mulla kilahtaa niin jos hoitohenkilökunta polttaa terveyskeskuksen/sairaalan nurkilla. Savuttomasta sairaalasta huolimatta :b Ja voi sitä loukkaantumisen määrää joskus kun pyytää nätisti toisia sivummalle tupakoimaan. Mutta ehkä sitten 20 vuoden päästä ollaan asiassa fiksumpia! Ihanaa viikonloppua sinnekin! 🙂

     0
 • Hanna 153

  Joo ja ne mukavat oluen päälle läikyttäjät 🙂 kun ne kastelisikin vaan housut mut aina tulee olkapäille tai rinnuksille. Puhumattakaan kun silloin joskus vielä heiluvat oluen ja palavan tupakan kanssa.. itsekin käytän hyväksi kokoani siinä toisten ohi pujottelussa mutta kaverit ei välttämättä pysy perässä tai sitten menee vahingossa niin eteen ettei näe mitään lavalle kun lavan reuna on niin korkea 😀 Ja markkinoilla jää välillä lasten kanssa etuilijoiden jalkoihin kun kiireiset varmaan kattoo että ei tuo lapsijoukko varmaan mitään osta.. Onneksi on asennetta tullut että voi huomauttaa aina jos joku ei ”huomaa”.. töissä joskus laittavat ahtaisiin paikkoihin kun mahdun minne vaan ja noissa remonttitöissä on niitä paikkoja yllättävän paljon 🙂 jos ajattelen kyllä että kun ei aina joka hommaan tarvis pukkia tai tikkaita niin säästyisi askelkilometrit mutta se on pieni harmi kun työ on mukavaa.

   0
  • Liisa

   Oluen päälle läikyttäjät ovat tuttu ilmiö. Joskus on hiuksetkin saaneet hoitoaineekseen muutaman kunnon loiskahduksen mallasta.
   Minutkin usein huikataan paikalle kun tarvitsee mahtua pieneen väliin. Hyvä niin, kehtaa sitten pyytää vastapalveluksena ojentelemaan tavaroita ylähyllyltä.

   Kiitos kommentista Hanna153 🙂

    0
 • LadyJane

  Haahaa! Mä sain hyvät naurut kun luin tosta sun haaravälihalauksesta!!!!!!

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.