VALIKKO
6.11.2016 11:33

Teräkosken saha -erilainen mökkimiljöö

Kuten jo aiemmin kerroin oma syyslomani oli tänä vuonna pidennetyn viikonlopun mittainen. Pitkän mietinnän jälkeen päätimme etsiä jonkun kivan mökin kohtuullisen ajomatkan päästä. Tarkoituksena oli viettää leppoisia päiviä perheen kesken ilman kiirettä ja aikataulutusta. Nettimökissä surffaillessa silmät osuivat hieman erilaiseen mökkimiljööseen. Tampereen (ent. Teisko) Terälahden kylässä on vanha sahakiinteistö joka on remontoitu asuinkäyttöön. Otimme yhteyttä ja niinpä me suuntasimme lomalle Teräkosken sahalle.

Teräkosken saha

Teräkosken saha

Teräkosken saha

Teräkosken saha on rakennettu vuonna 1831 joten kyse oli varsin historiallisesta rakennuksesta. Kiimajoen varrella sijaitsevassa kiinteistössä on toiminut aiemmin saha ja puutyöliike. Paikalla on sijainnut aikoinaan myös mylly. Koski kohisee aivan nurkalla. Viime vuosisadan alkupuolella tämän kosken voimalla on netistä lukemani tiedon mukaan valaistu koko Terälahden kylää. Jos oikein asian ymmärsimme, niin edelleen joesta saatavan sähkövoiman avulla tuotetaan saharakennuksessa tarvittava sähkö.

Kosken rauhoittava ääni kuului sisälle saakka. Koska olen 8 vuotta elämästäni asunut kosken kohinan vieressä, mieheni puolestaan lapsuusvuotensa ja ison osan aikuisikäänsä, tämä tuntui meistä varsin kotoisalta. Maalaisromantikkona myös pystyin kuvittelemaan kuinka tukkijätkät ovat aikoinaan taiteilleet joessa ja kylän neidot ovat kainosti tätä vilkuilleet asioidessaan sahan vieressä olleessa puodissa. Voisi ajatella, että tämän kosken varrella on alkanut moni rakkaustarina ja sitä kautta myös monen Terälahden kylän asukkaan juuret nivoutuvat Kiimajoen rannalle ja Teräkosken sahan ympäristöön.

Sahan asuinosa on hyvin kauniisti ja ajatuksella sisustettu. Saatavilla on kaikki mitä nykyasumiseen tarvitaan, mutta remontointi on tehty vanhaa kunnioittaen. Kalustus henkii vanhaa aikaa ja lattioilla varpaita lämmittää räsymatot. Ihastuin erityisesti salin tunnelmaan sekä nahkaisiin nojatuoleihin joissa oli äärimmäisen hyvä istua. Ne oli sijoitettu ikkunan eteen joten lukiessa pystyi samalla katselemaan joelle päin. Historiallinen miljöö, esteettisesti kauniit sisätilat ja rauhallinen ympäristö olivat enemmän kuin osasimme odottaa.

Saha sijaitsee Terälahden pienessä kylässä johon toki tutustuimme kävellen ja pyöräillen. Muutaman sadan metrin päästä löytyi ruokakauppa, pankki ja kirpputori-kahvila. Lomaherkut sai siis ostettua aivan nurkalta.

Teräkosken saha

Teräkosken saha

Teräkosken saha

Iltaisin lasten nukkuessa polttelimme salin takassa tulta ja kannoimme tuolit takan eteen. Kosken kohinaa kunnellessa luin ison pinon lehtiä, yhden kirjan sekä tietenkin neuloin. Ei tehnyt mieli edes telkkaria aukaista. Rentouttavaa pakoa arjesta.

Jos jotakin negatiivista pitäisi sanoa niin tämä ei ole huonojalkaisten paikka. Varsinainen asunto on vain osa isoa kiinteistöä ja korkeuseroja on paljon. Lisäksi sauna on kovin eksoottinen. Sinne kiivettiin ulkoa rappusia myöten ja avattiin luukku joka avautui saunaan. Eli saunaan käynti on sen lattiassa olevasta luukusta. Meidän mielestämme tämä oli vain hauska seikkailu, mutta jos mukana olisi ollut iäkkäämpää seuraa tai aivan pikkuväkeä olisi saattanut ainakin osalta porukasta jäädä löylyt väliin. Olemme henkeen ja vereen puusaunan ystäviä ja sahan saunassa on sähkökiuas. Mietimme olisiko puusauna sopinut paremmin talon henkeen? Täytyy kuitenkin myöntää, että varsin hyvät löylyt tästä sähkösaunasta saimme. Pesu tapahtui perinteisesti saavin ja vatin kanssa. Joen vesi oli jo niin kylmää ettei uskallettu kuin hieman varpaita kastaa laiturilta. Saunatakit päällä tassuteltiin peräkanaa saunaan ja saunan jälkeen takaisin sisälle. Tässä oli lapsuuden nostalgiaa.

Sahan meille vuokranneet olivat äärimmäisen sydämellisiä ja vieraanvaraisia ihmisiä. Paljon olemme vuokramökeissä olleet, mutta vielä kertaakaan aiemmin meille ei ole ollut tarjolla omien kanojen munia, emännän tädin leipomaa rievää ja omenapuusta kerättyjä omenoita. Vuokralaisten käytössä oli polkupyöriä kypärineen, vene, pelastusliivit, lautapelejä, lehtiä, kirjoja sekä nukketalo tai oikeastaan voisi sanoa linna. Viihdykkeitä siis löytyi talon puolesta vaikka mukana ei olisi ollut mitään.

Sängyt olivat laadukkaat, samoin peitot ja tyynyt. Keittiövarustuksessa ei ollut puutteita ja kaikki nykyajan mukavuudet käytettävissä. Nukkumapaikat löytyy kuudelle.

Teräkosken saha

Nämä tuolit olivat lempipaikkani sahalla <3

Jos olette joskus Teiskon tienoilla, vaikkapa vain ohikulkumatkalla, suosittelen poikkeamaan Teiskon viinitilalla. Heidän nettisivunsa löytyy täältä. Paikka oli auki näin syksystäkin rajoitettuina aikoina. Paikalla on ollut toimintaa jo kahden sukupolven ajan aiemmin ja meitä opasti kioskissa kolmannen polven edustaja. Samalla, kun ostimme pullon suomalaisista rypäleistä tehtyä kuohuvaa, saimme kuulla viinitilan toiminnasta ja historiasta. Viinikioskissa oli myynnissä myös alkoholittomia viinejä sekä muidenkin paikallisten tuottajien ja käsityöläisten tuotteita. En tiennyt Suomessa voivan rypäleitä kasvattaakaan, mutta niin vain yhtenä sahalla vietetyistä illoista siemailin pari lasillista Teiskolaisista rypäleistä tehtyä kuoharia.

Tämä oli kotimaan matkailua meidän perheen malliin. Lämmin kiitos Teräkosken sahan väelle!

Kommentit

 • Anniina

  Vau, eksoottinen paikka ja kuitenkin niin lähellä!

   0
  • Liisa

   Juuri näin Anniina! Sahan väki kertoi, että talon remontointi saa vielä jatkoa ja vanhanajan pihasaunakin on suunnitelmissa. Uskoisin, että paikasta on tulossa vieläkin upeampi. Ehkä itsekin menemme vielä uudelleen.

    0
 • Katja

  Onpa upea paikka ja mikä sijainti! Musta olis ihana kans käydä tuollaisilla lomareissuilla, mutta näin uusperheessä on niin monta liikkuvaa palasta ja teini-ikäisillä omat menonsa, että ei vaan tunnu onnistuvan millään.

   0
  • Liisa

   Nimenomaan sijainti ja historia tekee paikasta ainutlaatuisen. Tampereellekaan ei ollut pitkä matka jos kaupungin vilinää kaipaa.
   Meillä tytöt saa vielä hyvin reissuun mukaan, mutta veikkaan ettei muutaman vuoden kuluttua enää riitä aikaa mökkilomiin meidän vanhuksien kanssa. Ymmärrät varmasti mitä tarkoitan 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.