VALIKKO
13.5.2017 14:28

Valkoiset tennarit ja muuttuva maisema

Valkoiset tennarit, nuo uutena niin kirkkaan valkoiset. Valkoiset tennarit kieltämättä ovat riskialtis valinta, ainakin kaltaiselleni tohelolle. Onnistun kuivalla asfaltillakin sotkemaan kenkäni kärjet tai ainakin tarjoamaan varpaani muiden tallottaviksi. Likaisin seurauksin. En voinut kuitenkaan vastustaa uusien valkoisten tennareiden kutsua nettikaupan sivuilta. Edelliset valkoiset tennarit palvelivat kolme kesää onnistuneesti. Pyöritin niitä pesukoneessa surutta ja tosi monta pesua ne kestivät ongelmitta. Konepesu taisi kuitenkin kenkiä rasittaa,  pohjallinen alkoi repsottaa ja liimaukset jollain tavoin ilmeisesti pehmetä juoksuttaen keltaista tennarin kankaaseen. Roskiskamaa siis.

Valkoiset tennarit sopivat raitamekkojen ja -paitojen kanssa loistavasti. Niillä saa heti keväisen ja kesäisen ilmeen aivan tavalliseen farkkuasuun. Näillä valitsemillani yksilöillä on lisäksi hyvä kävellä, joten oiva valinta myös kesän matkailua ajatellen.

Millä ne valkoiset tennarit sitten saa pysymään valkoisena? Itse sanoisin laiskana, että laittamalla pesukoneeseen. Monet kankaiset tennarit kestävät hyvin konepesun vaikkei valmistaja usein sitä suosittelekaan. Kengät kannattaa heittää pesupussiin tai vaikkapa tyynyliinan sisään. Asteita koneeseen 30-40 astetta, ei kovaa linkousta. Pienellä riskillä usein onnistuu.

Jos haluaa kuitenkin ottaa varman päälle ilman konepesua, voi pesun suorittaa myös käsin. Saippuapesu rätin kanssa tai harjalla auttaa usein. Sitkein kura ei kuitenkaan irtoa ilman tehokkaampia aineita. Rohkein saattaa liottaa tennarinsa kloriitissa, mutta apua kerrotaan olevan myös ruokasoodasta, hammastahnasta tai valkoviinietikasta. Myös kynsilakan poistoaineella pyyhinnästä olen kuullut. Itse olen konepesun lisäksi hangannut ihmesienellä edellisistä tennareista tahroja pois.

Valkoiset tennarit vielä puhtaanvalkoisena odotan kurattomia kelejä myös tänne maalle, jotta pääsen kunnolla niillä kävelemään. Nyt kuvien otossa sipsuteltiin vain pihan kuivia kohtia kenkiä tarkasti varoen. Jossakin vaiheessa tulee se ensimmäinen kamalalta näyttävä tahra, vähitellen tahroja ei enää huomaakaan.

Tuossa viimeisessä kuvassa fiilistelen maisemaa. Se tulee muuttumaan lähiaikoina. Kaivinkone ilmestyi eilen pellonreunaan valmiiksi ja maanantaina töistä kotiutuessamme ei peltomaisema ole enää sama tuttu ja niin rakas. Samoin kuin valkoisiin tennareihin tulee tahroja jotka kertovat elämästä, maisemaan tulee muutoksia jotka kertovat kehityksestä sekä eteenpäin menosta. Muutokset tuntuvat menetyksiltä, mutta saattavat tuoda tullessaan myös paljon hyvää. Toivon tässäkin käyvän niin ja uusien ihmisten rikastuttavan elämäämme.

Liisa

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.