VALIKKO
5.1.2017 19:58

Vuosi elämää

Blogi on ollut joululomalla ja olen ollut poissa myös muista somekanavista. Se on tuntunut mukavalta, vaarallisen mukavalta. Ajattelin jo hetken etten pääse tänne takaisin. Tänään kuitenkin tuli sellainen tunne, että mitäs jos…

Vuosi 2017 alkoi ja arki pyörähtänyt osittain käyntiin. Sitä myöten yritän saada myös blogin herätettyä taas henkiin. Lapset ovat toki vielä lomailleet tämän viikon, mutta me aikuiset olemme olleet jo tiukasti arkirytmissä. Nyt on ehkä vielä hyvä hetki muistella viime vuotta. Takana on taas vuosi enemmän elämää. Vuosi 2016 ei ollut helppo, mutta opettavainen ja kasvattava se oli.

Vuosi 2016 käynnistyi työkiireillä ja myös tämän blogin merkeissä. Bloggaaminen oli hetken päähän piston seuraus. Olin kyllä aiemmin joskus leikitellyt ajatuksella, mutta tämän kaiken käynnistyminen oikeasti oli puolivahinko. Aloittaessani päätin, että harrastan tätä niin kauan kun kirjoittaminen tuntuu kivalta ja blogi tuo positiivisia asioita elämääni. Tällä hetkellä vaakakupissa on enemmän positiivisia kuin negatiivisia asioita joten tämä tarina jatkukoon.

Heti vuoden vaihteessa vuosi 2016 päätti opettaa minulle kärsivällisyyttä ja kunnioitusta elämää kohtaan oikein kunnolla. Koin tähän astisen elämäni suurimman terveydellisen säikähdyksen. Siinä kohdalla kirjoitin myös yhden blogini suosituimmista postauksista . Tämä oli se kohta viime vuodesta kun elin melkoisessa sumussa ja kieltämättä siinä kohdalla moni asia menetti merkityksensä. Kaiken sen pystyin hyvin aistimaan lukiessani jutun nyt. Kaikki oli muutaman kuukauden niin saakelin epävarmaa ja pelottavaa.

Juuri ennen kesää istuin vihdoin puolisoni kanssa autossa yliopistollisen sairaalan parkkihallissa. Oli pakko olla hetken hiljaa ennen kotimatkan käynnistymistä. Olo oli nöyrän kiitollinen. Rauhallinen ihminen, yksi alansa huipuista, sai vakuutettua ettei ”pikku ystäväni” ole vihollinen vaan elämänkumppani. Ei aina välttämättä sävyisää seuraa, mutta kukapa voisi sanoa kumppaninsa olevan jatkuvasti sellainen. Selvisi myös se, että meillä on ollut tietämättäni jo pitkä yhteinen historia, tätä taivalta ei ainakaan toistaiseksi ole syytä lähteä katkaisemaan. Helpotuksen määrä oli suunnaton.

Kesällä askel olikin pitkästä aikaa keveä ja suvipäivät menivät elämästä nauttien. Matkusteltiin ja elettiin hetkessä. Käväistiin myös Mäntässä ostosmatkalla. Se taisikin yllättäin olla suosituin postaukseni vuonna 2016. Eräs stoorilainen on kotoisin sieltä suunnalta ja jakoi postaukseni facebookissa kotiseutuaan kohtaan ylpeyttä tuntien. Sen jälkeen blogissani alkoi vierailla iso määrä ihmisiä. Olettaisin suurimman osan olleen Mänttäläisiä tai lähiseuduilta.

Tässä kohdalla ymmärsin myös somen voiman. Kaikki mitä tänne kirjoittaa saattaa lähteä leviämään netissä ja silmän räpäyksessä olet kaikkien ulottuvilla, hyvässä ja pahassa. Eräs Mänttäläinen laittoi minulle Facebookissa viestiä, että jos olisi pian jutun julkaisun kävellyt Mäntän keskustan läpi, olisin voinut kokeilla miltä tuntuu olla ”paikallinen julkkis”. Somessa olevat jutut myös unohdetaan nopeasti joten nyt uskoisin jo olevani unohdettu. Kiitos kuitenkin Mänttäläisille! Ehkä käyn vielä tekemässä suunnittelemani museokierroksen ja vierailun parissakin suositellussa ravintolassa kulinaaristen elämysten parissa.

Vaikka sainkin tuosta jutusta vain positiivisia asioita ja palautetta, niin sen jälkeen kyseenalaistin hetkeksi koko bloggaamisen. Mitä ihmettä olen tekemässä? Haluanko oikeasti levittää elämääni netissä? Väistämättä samalla myös perheeni joutuu tämän asian kanssa tekemisiin, onko minulla oikeutta siihen? En ole tämän kysymyksen kanssa vieläkään tehnyt täydellistä sovintoa.

Syksy meni nopeasti kohti joulua, liian nopeasti. Jotenkin vuosi vuodelta päivät, kuukaudet ja vuodet soljuvat ohi entistä nopeammin. Johtuneeko ruuhkavuosista vai omasta keski-ikäistymisestä. Syksyyn mahtui kuitenkin mukavia ja lämpöisiä hetkiä. Kotoilua, mökkeilyä ja tavallista perhearkea.

Joulu on ollut perinteinen. Meillä vietetään joulua loppiaiseen saakka joten joulua puretaan vasta nyt kodista pois. Haluan tässäkin asiassa taistella nykymaailman hektisyyttä vastaan. Tiedättehän, joulu vietetään kovalla kiireellä etukäteen ennen ensimmäistä adventtia. Joulukuussa podetaan jouluähkyä ja tapaninpäivänä vaihdetaan kotiin kevätsisustus. Vielä en suostu tähän taipumaan. Joulu saa meillä viivähtää kiireettömästi ja perinteisesti muutoin alati muuttuvassa ja kiireisessä maailmassa. Haluan luoda lapsilleni samat muistot jouluista mitä itse olen saanut.

Vuotta 2017 varten en ole luvannut mitään, en ole asettanut tavoitteita, en ole tehnyt toivelistaa haluamistani asioista enkä ole aloittanut uutta elämää. En ole edes aloittanut karistamaan joulukiloja pois. Elän siis katsoen mitä vuodella 2017 on minulle tarjolla. Jos oikein hurjaksi heittäännyn niin saatan toisesta suupielestä varovasti kuiskata, että ehkä toivoisin tämän vuoden tarjoavan erilaisia asioita kuin viime vuosi toi elämääni.

Seesteistä uutta vuotta myös teille!

Liisa

Kommentit

 • Jasna

  Ja minulle Pätkä olet vuonna 2016 ja 2017 mielettömän ihana ja opettava työkaveri. Hassua miten jonkun kanssa ei koskaan ole vähempää, eikä enempää, kuin elämänoppija. Eli ei vähempää tai enempää kuin ihana työmme ja opettava elämämme. Myös seuraavalla vuodella.

   0
  • Liisa

   Kiitos Jasna, mitä muuta voi sanoa ihmiselle joka tuo toiselle aivan tavallisena työpäivänä lakritsi kismetin tuliaisiksi. Ihan vaan sen takia kun se toinen ei ollut vielä maistanut. Se oli merkityksellistä, kun on jäänyt mieleen ❤

    0
 • Nimetön Nimetön

  ❤ tämä vuosi 2017 tuokoon sinulle vain onnenhetkiä ja arkea! Olet vahva nainen!

   0
 • Nimetön Nimetön

  Ihana Liisa.Kiitos blogistasi

   0
  • Liisa

   Kiitos! Ihanaa, että käyt lukemassa 🙂

    0
 • Ansku

  Rauhallista ja ihanaa vuoden jatkoa sinulle! <3

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.