VALIKKO
10.3.2019 21:58

Mitä armeijaan lähteminen vaatii fyysisesti?

Monilla on käsitys, että armeijaan lähtiessä pitää olla supersankarikunnossa, että pärjää. Tämä ei kuitenkaan pidä aivan täysin paikkaansa. Kunto kasvaa armeijassa – varsinkin alkuaikoina – ja huonommallakin kunnolla kyllä pärjää. Mutta sitä ei voi kieltää, etteikö hyvä kunto helpottaisi palveluksessa pärjäämistä alusta asti.

Mitä siis kannattaisi treenata, jotta palvelukseen astuminen olisi hieman kevyempää?

Cooper
Eli 12:n minuutin juoksutesti. Tämä tullaan juoksemaan alokaskauden alussa, joten cooperia on hyvä alkaa harjoitella jo ennen palvelukseen astumista. Tämä helpottaa myös kestävyyskuntoon. Hyvänä nyrkkisääntönä itse sanoisin, että kannattaa tähdätä siihen, että juoksee yli 2000m. Se, paljonko yli 2000m juokset, on kiinni sinusta. Mutta jos juokset hiemankin yli 2000m, olet keskitasolla.

Lihaskunto
Vatsat, vauhditon pituushyppy sekä punnerrukset. Tähän lisäisin itse vielä selkälihakset, vaikka niitä ei erikseen lihaskuntotestissä testatakaan. Mutta taistelureppu painaa ja kipeyttää helposti selän, jolloin selkälihasten on hyvä olla kunnossa.

Kävelylenkit
Ala totuttamaan itseäsi marsseille. Aloita muutaman kilometrin lenkeistä ja lisää lenkkien pituutta hiljakseen. 10-15km lenkit totuttavat jalkoja hyvin marsseille, eikä ensimmäiset marssit ole lopulta niin suuri shokki enää jaloille. Jos sinulta löytyy hyvä reppu, voit ottaa sen mukaan lenkeille ja pakata sinne 10kg-20kg edestä tavaraa. Näin totutat selkää ja hartioita jo hieman tulevaa varten. Lisäpaino ei silloin nivelillekään ole niin suuri isku kerralla.

Uinti
Jos et ole kovin hyvä uimari, ehdit vielä harjoitella. Alokasaikana tehdään yleinen uimataitotesti, joka tarkoittaa 200m yhtäjaksoista uintia. Testissä uidaan ensimmäinen 50m selällään ja loput 150m vapaavalintaista uimatyyliä pysähtymättä. Jos tarttuu kiinni altaan reunaan / laittaa jalat altaan pohjaan / muuten pysähtyy, suoritus hylätään.

Tuvassakin voi treenata perus lihaskuntoa

Tuvassakin voi treenata perus lihaskuntoa.

Näillä harjotteilla pääsee varusmiespalveluksessa todella hyvään alkuun ja helpottaa omaa alokasaikaa huomattavasti. Täytyy kuitenkin muistaa, että varsinkin alkuaikoina yritetään saada huonokuntoisimmat varusmiehet nostamaan kuntoaan ja pysymään mukana, jolloin kaikkein kovakuntoisimmat saattavat kokea taantumaa, kun joutuvat hieman hölläämään hitaampien tahtiin. Tästä ei kuitenkaan kannata harmistua, sillä vapaa-aikana voi hyvin pitää huolta omasta kunnosta mm. kuntosalilla, lenkkeilemällä tai käymällä uimassa.

Miksi armeijassa kannattaa pitää kuntoaan yllä? Kuten jo aiemmin mainitsin, niin palvelus tulee sujumaan huomattavasti helpommin, kun kunto on valmiiksi jo hyvä. Tämän lisäksi varsinkin, jos on kiinnostusta johtajakoulutukseen, kuntotesteistä saatavat pisteet ovat tärkeitä. Mm. auk-valintoihin lasketaan mukaan kuntotestien tuloksista tulleet pisteet.

Armeijan kuntotestien pistetaulukko löytyy täältä sivulta 45 miehet ja sivulta 50 naiset. Hieman ylempää löytyy myös ohjeet oikeiden suoritteiden tekemiseen.

Tähän loppuun haluan kuitenkin sanoa, ettei armeijan fyysistä puolta tarvitse pelätä tai miettiä, jättääkö armeijan käymättä vain sen takia, että oma kunto pelottaa. Itse tein 7-vuotta lähinnä näyttöpäätetyötä ja liikunnallinen harrasteeni oli ainoastaan kuntosali, joka ei kovinkaan paljon auta tuossa kestävyyskunnossa. Kuntoni on kasvanut tämän 2,5kk aikana, jaksan koko ajan enemmän ja varusteet muuttuvat päivä päivältä hieman kevyemmiksi. Painoakin on ehtinyt pudota jo 3kg verran. Joten mikään supernainen ei tarvitse olla – ihan tavan tallaaja riittää.

Kommentit

 • apua:/

  Mites jos naisella on astma? Aloitan palveluksen tammikuussa ja pelottaa että miten tulen pärjäämään, sillä vasta kutsuntojen jälkeen se todettiin minulle, enkä haluaisi jättää menemättä rasitusastman vuoksi sillä muuten kunnossa ei ole ongelmaa.

   0
  • Alikersantti Riipinen

   Minulla todettiin rasitusastma 13-vuotiaana. Joskus parikymppisenä oli muuttunut ihan tavan astmaksi. Ei aiheuta täällä mitään erikoistoimia. Talvella lenkit voi ottaa henkeen vähän pahemmin, mutta niistäkin on aina selvitty. Tuplaa annos 1-2kk ennen intin alkua, niin saat jo paremman suojan pölyä vastaan, koska täällä sitä on.

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.