VALIKKO
27.5.2019 10:19

Mitä ekana päivänä intissä tehdään?

8.7.2019 lähestyy kovaa vauhtia ja monia tulevia monneja (=alokas) totta kai hieman ehkä jännittää, mitä siellä intissä ekana päivänä tehdään? Ajattelin raottaa tätä mystistä verhoa ja kertoa, mitä siellä intissä oikein tehdään suurin piirtein ekana päivänä. Koska olenhan minä vastassa niitä alokkaita, jotka Suojelukomppaniaan Säkylään ovat tulossa.

 

Ensimmäinen päivä alkaa sillä, että lähdetään junalla / bussilla / omalla kyydillä kohti varuskuntaa. Jos menet julkisella kulkuneuvolla, menet istumaan vapaalle paikalle (tai varaat paikan etukäteen netistä, junassa onnistuu) ja näytät konduktöörille / kuskille palvelukseenastumismääräyksen. Muistakaa ottaa mukaan myös henkilöllisyystodistus ja huom! Ajokortti ei nykyään käy virallisesta henkilöllisyystodistuksesta!

Julkisella kulkuneuvolla menet asemalle, josta yhteiskyyditys varuskuntaan lähtee. Jos teitä on paljon, saatat joutua odottamaan toista bussia. Joka tapauksessa, alokkaat poimitaan bussin / jonkun muun kulkuvälineen kyytiin ja viedään kasarmille. Matkaan kuuluu erilaiset inttibiisit, kuten ”In the Army now” tai Maija Vilkkumaan ”Totuutta ja Tehtävää” ja varsinkin kertosäe: ”Ja pahimpia on aamut, joiden päättymistä ei näy.”

Jos olet liikkeellä omalla autolla, on sinulla kaksi vaihtoehtoa. Vaihtoehto 1:

Sinut pudotetaan autosta varuskunnan porteilla, jossa näytät palvelukseenastumismääräyksen ja henkkarit ja sinut opastetaan sieltä paikkaan X.

Vaihtoehto 2:

Olet tuhannen sekaisin pääportilla, mihin sen oman auton nyt sa jättää, kun parkkipaikat on täynnä ja porttispolle (=sotilaspoliisi) yrittää saada kiinni jonkun, joka osaisi taikoa lisää parkkitilaa. Kun joskus saat autosi parkkiin läheisen männyn latvaan, neuvotaan sivut samaan paikkaan X, mihin heittokyydillä tullut on mennyt.

Kun kaikki alokkaat ovat saapuneet – kyydillä tai toisella – ohjataan heidät suoraan paikkaan X odottelemaan hetkeksi. Alokkaita otetaan useammassa erässä sisään, eli ei huolta, jos sitä parasta kaveria ei siitä porukassa juuri näy.

Reput tutkitaan, palvelukseenastumismääräys ja henkkarit tarkistetaan. Sotku yleensä tarjoaa jonkin sortin tervetulopussukan, joka sisältää sheivaustarvikkeita, mahdollisesti kynää, huulirasvaa, suklaata, kahvilipuketta jne. Mitä nyt ovat keksineet sillä kertaa sinne laittaa.

Saat itsellesi kartan käteen, johon on merkitty, mihin komppaniaan kuulut ja ohjeet, miten pääset sinne. Lähdet usean muun alokkaan kanssa suunnistamaan tuhannen sekaisin omaan komppaniaasi ja mahdollisesti yrität saada kryptisestä kirjainlyhenteestä selvää, mihin komppaniaan oikein kuulut.

Kun astut sisään komppaniaan, kohtaat ensimmäisenä alikersantteja, jotka ovat ottamassa alokkaita vastaan. Tässä vaiheessa sinulle voi tulla ensimmäinen kosketus puhutteluun armeijassa: valkoinen A4, jossa on ohje:
”Herra/rouva alikersantti, alokas OMANIMI ilmoittautuu yksikköön / palvelukseen / jotakin vastaavaa.” Tällöin menet seisomaan asentoon ja kerrot lapussa olevat asiat. Sinulle kerrotaan tämän jälkeen, mihin tupaan kuulut ja mistä kerroksesta löydät tupasi.

Kun olet löytänyt oman tupasi, valitset itsellesi punkan ja kaapin. Yleensä tämä tulee kombona, eli sängyt ja kaapit ovat numeroitu ja jos otat sängyn nro 5, otat myös kaapin nro 5. Kaikkialla tämä ei kuitenkaan ole käytössä.

Jossain vaiheessa pääset syömään, joka on jo omanlainen kokemus. Vaikka kunnon muotomarssia ei alokkaille vielä vedetä, saatat päästä silti kokemaan ensimmäisen muotomarssin tahditta.

Samoin jossain vaiheessa lähdet hakemaan itsellesi varusteita. Saat ison, sipulisäkiksi kutsutun pyykkipussin, johon sinulle aletaan lapata tavaraa – lähinnä vaatteita. Tämä on tosin kasarmikohtainen, eli jossain kasarmeilla kaikki tavarat haetaan kerralla, kun taas toisissa tavarat haetaan osissa usean päivän aikana. Meillä käytettiin jälkimmäistä.

 

Seuraava epistola on, kuinka raahaat tuon sipulisäkin omaan yksikköösi. Varsinkin, kun sitä säkkiä ei saa raahata maata pitkin. Kun sen säkin sitten jollain ilveellä on saanut kannettua yksikköön, alkaa varustarkastus. Eli alikersantti/kersantti/yleensä ei kyllä tätä korkeampiarvoisempi, huutaa artikkelin ja nostaa yleensä tällaisen ylös (”T-paita, vihreä, 6 kappaletta”). Tällön kaikki etsivät säkistään kyseisen artikkelin / artikkelit ja nostavat ne ylös. Kun kaikki artikkelit on käyty ja löydetty ja mahdolliset puutteet kirjattu ylös, menet omaan tupaasi, omalle kaapillesi ja punkallesi ja alat laittamaan tavaroita kaappiisi. Jos sinulla sattuu olemaan tuvassasi särmä alikersantti, tulee hän tässä vaiheessa neuvomaan, kuinka tavarat kannattaa kaappiin laittaa tai kuinka punkka pedataan oikein. Jos ei, niin toivottavasti joku tuvastasi osaa tämän ja neuvoo sinuakin. Tai sitten ihmettelette porukalla, miten tämä homma nyt pelittää. Vinkki vitonen: sitä tavaraa tulee sinne kaappiin paljon. Ja kyllä, ne kaikki mahtuvat sinne ja kyllä, kaapin voi saada näyttämään todella siistiltä. Tässä vaiheessa on myös aika hyvästellä omat siviilivaatteet ja vaihtaa armeijan vihreät päälle. Naiset pesevät viimeistään tässä vaiheessa meikit pois ja laittavat nutturan.

Suosittelen lämpimästi, ettei kenenkään kaappi näytä tällaiselta ensimmäisenä(kään) päivänä.

Ensimmäisenä päivänä on myös aikaa ihan vain olla ja tutustua tupakavereihisi. Särmä alikersantti käy myös jossain vaiheessa toivottamassa omat alokkaansa tervetulleiksi ja esittelemässä itsensä. Muussa tapauksessa alikersantti kyllä jossain vaiheessa ilmestyy esittelemään itsensä ja pitää pienen tutustumiskeskustelun. Tässä käydään ihan perusasioita läpi: nimi, ikä, mistä olet, mitä harrastat, mitä odotuksia sinulla on armeijasta? Tai vastaavaa, kuitenkin kevyttä juttelua. Tässä vaiheessa jos on jotakin kysyttävää, kannattaa rohkeasti avata suunsa. Tyhmiä kysymyksiä ei ole! Tai aina voi yrittää, oletko sinä se ensimmäinen, joka tällaisen onnistuu tekemään.

Vielä ennen iltatoimia käy koko komppania yhdessä iltapalalla. Tässä vaiheessa opetetaan yleensä ensimmäisen kerran, miten muotoon mennään, missä varustuksessa, miten se täytetään ja miten muodossa kävellään. Sama homma takaisin tullessa – jollei alikersantit anna teidän kirmata vapaana takaisin yksikköön, jonka seurauksena hyvin suurella todennäköisyydellä jotakuta alokasta tullaan etsimään vielä kasarmin alueelta.

Iltatoimet opetellaan kanssa porukalla. Ensimmäisenä päivänä tähän on varattu enemmän aikaa, eli ei tarvitse hirveällä kiireellä hoitaa. Yleisestikin armeijan käytäntöjä opetellaan vähän kerrassaan: ensimmäisenä päivänä annetaan vain vähän informaatiota ja pieniä juttuja, kuten esimerkiksi asento, lepo, minuuttikäyttäytyminen jne. Ei oleteta, että ensimmäisenä päivänä osaat tehdä punkan kahdessa minuutissa viivoittimen suoraksi, tai että puet täystaisteluvarustuksen minuutissa päällesi. Kun iltatoimet on hoidettu, onkin aika käydä levolle. Jos hyvä tuuri käy, käy Mörkö vierailulla.

Oma punkka alkaa näyttämään ensimmäisen päivän jälkeen houkuttelevalta. Allekirjoittaneen taidonnäyte punkan teosta ensimmäiseltä päivältä.

Siinä se, ensimmäinen päivä. Totta kai paikkakohtaisia ja komppaniakohtaisia eroja löytyy, mutta tässä on yksi versio, miten ensimmäinen päivä suurin piirtein menee. Vanhemmille tiedoksi: ei hätää, se teidän alokkaanne pärjää kyllä oikein hyvin.

Äiti, äiti, etkö sä nää?
Tästä mä tykkään,
tänne mä jään.

 

Kommentit

 • Nimetön Mie

  Palvelukseenastumispäivä 2/19-erällä on 8.7.2019 🙂

   3
  • Aliupseerioppilas Riipinen

   Totta, niinpäs onkin.

    0
 • Nimetön fani

  eiks sul oo toinenki instagram 🙂

   0
  • Aliupseerioppilas Riipinen

   Kyllä (itse asiassa 6 jota hallinnoin), mutta ei yksikään liity aiheeseen.

    0
 • Nimetön Faktat kuntoon

  Ajokortti käy henkilöllisyystodistuksesta nykyäänkin. Se ei käy vain vahvaa sähköistä tunnistautumisvälinettä eli esim. verkkopankkitunnuksia tai hankkiessa. Pankkiasioita siis lähinnä koskee tämä uudistus. Faktat kuntoon, ajokortti käy henkkareista kun palvelukseen astuttaessa tarkistetaan henkilöllisyys.

   0
  • Nimetön Faktat kunnossa

   Missään kohtaa Ajokorttilakia ei mainita että kysymyksessä olisi henkilöllisyystodistus. Ainoat viralliset todistukset henkilöllisyydestä valtiossa Suomi ovat poliisin myöntämä passi ja henkilökortti. Muita dokumentteja henkilöllisyyttä varmistettaessa voi hyväksyä mutta se on sitten ihan tekijän omalla kuitilla.

    0
 • Nimetön Faktat kuntoon

  Missään infossa jota tuleville varusmiehille jaetaan ei sanota että ajokortti olisi henkilötodistuksena kelpaamaton. Niissä sanotaan jotenkuten näin: Ota mukaan ajokortti tai muu henkilötodistus

   0
  • Alikersantti Riipinen

   Meidän saapumiserässä ajokortti kävi, mutta etelämpänä Suomessa oli erään tutun pojalle sanottu, että passilla tai henkilökortilla asioi jatkossa kunnes varusmieskortti tulee. On siis ilmeisesti prikaatikohtainen (ja itse suosittelen aina jo ammatin puolesta virallisia papereita, niin ei tule turhaa setvimistä).

    0
 • Miisa

  1/20 ja jännittää jo nyt Tästä oli hyötyä, kiitos!
  Muutenkin tykkään lukee sun blogista et millasta on olla naisena armeijassa, hyvää matskua!

   0
  • Alikersantti Riipinen

   Hyvä jos on ollut hyötyä ^_^ Pieni jännitys on aina positiivista!

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.