VALIKKO
17.7.2019 09:20

Suojelukomppania- mitä siellä tehdään?

Suojelukomppania, eli tuttavallisemmin SLUK, löytyy Porin Prikaatista Säkylästä. Monille sana Suojelukomppania ei kerro mitään ja osilla on mielikuva komppaniasta, jossa puetaan kumipuku päälle, suojanaamari naamalle ja huidotaan hieman havuilla ympärille. Todellisuus ei kuitenkaan ole tuota, vaikka joskus pari kymmentä vuotta sitten suojelukomppania on varmaan ollut juuri tuollaista.

Suojelukomppania löytyi vuoteen 2014 asti Keski-Suomesta Keuruulta, josta se siirtyi Säkylään Keuruun varuskunnan lopettaessa. Suojelukomppaniasta valmistuu suojelumiehiä, jotka erikoistuvat joko suojelutiedusteluun tai raskaspelastukseen. Itse olen erikoistunut raskaspelastuksen puolelle.

Me emme marssi KH-marssia, vaan me kaikki käymme SPEK:in sammutustyönkurssin. Näin jokainen suojelukomppanian taistelija osaa perusteet sammutustöistä ja pystyy toimimaan sammutustehtävissä.

 

Raskaspelastus ”raspel”

Kaikkein helpoimman käsityksen raskaspelastuksesta saa, jos kerrotaan, että raskaspelastus on käytännössä armeijan palokunta. Raskaspelastuksessa opetellaan mm. tieliikenne pelastamista, korkeanpaikan työskentelyä, savusukellusta, sammutustöitä, ensiapua, jälkivahingontorjuntaa, puhdistuslinjaston tekemistä ja ihmisen pelastamista. Me käymme SPEK:in virallisia pelastusalan kursseja ja saamme todistukset suoritetuista kursseista. Nämä todistukset käyvät esimerkiksi vapaapalokunnissa.

Slukin raskaspelastus on kasvattanut kiinnostusta vuosi vuodelta vapaapalokuntalaisten keskuudessa ja suosittelen kyllä lämpimästi Slukkia heille, joilla on vpk taustaa tai jotka ovat kiinnostuneet palokuntatoiminnasta.

Raskaspelastuksen varusteet

Suojelutiedustelu ”tiekkarit”

He, jotka kuulemma pukevat ne kumipuvut ja huitelevat havuilla. Nykyään suojelutiedustelijat käyttävät hieman erilaisia kemikaalisuojapukuja, mutta pukevat kylla suojanaamarin päällensä.

Suojelutiedustelijat toimivat, kun jossakin on käytetty taisteluaineita. Suojelutiedustelijat lähtevät tiedustelemaan, mitä taisteluainetta on käytetty, rajaavat alueen ja aloittavat puhdistustoimet saastuneiden taistelijoiden ja materiaalien puhdistamiseksi. Tämä vaatii tarkkuutta, sillä väärällä tiedolla voi olla tuhoisat vaikutukset.

Ilman suojelutiedustelijoita ei pystytä saamaan tarkkaa tietoa, mitä taisteluainetta on käytetty eikä täydellistä puhdistusta voida aloittaa.

Suojelutiedustelujoiden vanhaa mallistoa 80-luvulta.

Suojelutiedustelujoiden varustus tätä nykyään.

Yhdessä raskaspelastus ja suojelutiedustelijat tukevat muita taistelijoita palauttaen heidän toimintakykyään mm. taisteluaineiden käytön jälkeen. Kiinnostavia erikoishommia, eikä mitään perus jääkäritoimintaa (vaikka opettelemme myös perus jääkärintaitoja). Parin viime vuoden ajan Slukin aliupseerilinjalla on myös ollut todella kovat pisteet aukin ampumaharjoituksissa, joissa tiekkarijoukkue ja raskaspelastusjoukkue ovat vieneet sijat 1 ja 2.

 

Miten sitten voi hakea Slukkiin? Kun menet kutsuntoihin ja sinulta kysytään kiinnostusta, ilmoitat tässä vaihessa, että Suojelukomppania kiinnostaa ja tahdot Säkylään Suojelukomppaniaan suorittamaan varusmiespalvelusta. Meillä ei ole erillisiä pääsykokeita, vaan meille valitaan hakemuksien perusteella aloittavat alokkaat. Fyysiset kuntotestit tulevat vasta alokaskauden jälkeen, jolloin raskaspelastukseen haluaville tehdään vapaapalokunnissakin käytössä oleva kuntotesti, joka pitää sisällään:

  • penkkipunnerrus, 45kg, minuutti aikaa
  • kyykky, 45kg, minuutti aikaa
  • leuanveto, minuutti aikaa
  • vatsalihakset, minuutti aikaa

Kuntotestikään ei kannata pelätä, sillä harvoin kaikki halukkaat saavat testin täydellisesti läpi. Joten jos vaikka penkki ei suju yhtään, voi sinulla silti olla hyvät mahdollisuudet päästä raskapelastuksen puolelle.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.