VALIKKO
21.6.2019 14:09

Suojelulinjan aliupseerikurssin kronikka

Raskaspelastus linjan valmistuneet alikersantit (- kaksi vanhaa, jotka menivät omia reservin polkuja)

Suojelukomppanian aliupseerikurssi kesti kaksitoista viikkoa, joka oli jaettu puoliksi auk ykköseen ja auk kakkoseen. Näinä kahtenatoista viikkona olemme tutustuneet paremmin Suojelukomppanian toimintaan sekä syventäneet tietämystämme omasta aselajistamme. Me tulemme olemaan tämän jälkeen ne, joilta tulevat alokkaat tulevat kysymään, miten kengännauhat solmitaan.

Suojelulinja jaettiin heti alkuunsa puoliksi; suojelutiedustelijoihin eli ”tiekkareihin” sekä raskaspelastukseen eli ”raspelliin”. Monikaan ei tiennyt sen tarkemmin, mitä raskaspelastuksessa käytännössä tapahtuu, saatikka mitä suojelutiedustelijat ylipäänsä tekevät. Yleinen käsitys kun tuntui olevan, että Suojelukomppaniassa pukeudutaan kumipukuun, suojanaamariin ja heilutellaan hieman havuja. Auk on ollut aivan kaikkea muuta – vaikka on se myönnettävä, että meillä on myös nuo kumipuvut ja suojanaamaritkin päällä olleet.

Valinnat tiekkareihin ja raspelliin tehtiin niin P-kauden pisteiden, KH-kauden menestyksen kuin lihaskuntotestien perusteella. Valintojen jälkeen perehdyimme paremmin mitä nämä aselajit olivat, miten ne toimivat ja miten niitä johdetaan. Pääsimme harjoittelemaan samoja asioita, mitä miehistökin harjoitteli, mutta totta kai hieman supistetummassa koossa. Suojelutiedustelijat harjaantuivat taisteluaineiden tiedustelussa, puhdistustoiminnassa, ensiavussa ja tietotaidoissa, kun raskaspelastus taas harjaantui palo,-pelastus – ja raivaustöissä. Näin meille luotiin pohja ymmärtää, mitä toimia tulisimme tulevaisuudessa johtamaan. Ja hyvä johtaja omaa aina perus tietotaidot aiheesta, jota on johtamassa.

 

Harjoitukset aukin aikana ovat olleet monipuolisia. Teoriaa on ollut paljon, mikä on tuonut mukanaan myös paljon aiheeseen liittyvää kirjallisuutta. Tätä materiaalia on saanut lukea myös vapaa-ajalla, että taidot ovat lähteneet kehittymään halutulle tasolle. Olemme tehneet ryhmätöitä, opetelleet aselajin ”temppuja teräviä”, opetelleet oikeanlaiset käskyt, harjoitelleet vertaisjohtamista niin linjan ryhmänjohtajan,- joukkueenjohtajan,- erilaisten case-harjoitteiden,- koulutusten,- hälytysten- ja oppituntien suunnittelujen kautta. Suojelutiedustelijat ovat saattaneet saada esimerkiksi hälytyksen CBRN-aseen käytöstä ja yksi oppilaista on lähtenyt ryhmänjohtajana viemään ryhmää saastealueelle tiedustelemaan, kun taas raskaspelastus on voinut saada tiedon tieliikenneonnettomuudesta ja yksikönjohtaja on lähtenyt viemään omaa yksikköään onnettomuuspaikalle. Tilanteet ja ryhmänjohtajat ovat vaihdelleet ja jokaisella harjoituksella on oppinut jotakin uutta.

 

Suurimmaksi osaksi tuntemukset aukkia kohtaan ovat olleet positiivisia. Totta kai huonoja päiviäkin mahtuu mukaan, kun on nukuttu hieman huonosti, on kiire ja ruuaksi on jotakin, mikä näyttää etäisesti raa’alta perunalta, on hankala pitää mielentila virkeänä ja ajatus ”miksi minä olen täällä?” pois päästä. Kuitenkin nämä ajatukset ovat kadonneet nopeasti. Mielenkiintoiset harjoitteet ovat auttaneet tässä paljon, kuten myös Suojelulinjan yhteishenki. Meidän tiivis ryhmäytyminen ja pieni pilke silmäkulmassa on auttanut jaksamaan koko aliupseerikurssin ja ylittämään itseään, vaikkakin välillä virheiden ja vaikeimman kautta. Tämän yhteishengen voimin on tullut selvittyä myös metsäharjoitukset ja kaikki ne hetket, jolloin on tuntunut, että ainut asia mikä on mennyt oikein on, että on herätty siihen aamuun ja osattu pukea päälle. Olemme kuitenkin joukkona selvinneet kaikesta – jopa aukin yösuunnistuksesta – ja tulemme jatkossakin varmasti selviämään. Vaikka pinnan alla välillä kuohuu, on se normaalia ihmiselämää myös täällä armeijassa. Loppujen lopuksi aliupseerikurssi ei ollut niin pelottava, mitä sitä alkuun pelkäsi.

Aliupseerikurssi on ollut yksi parhaimpia kokemuksia armeijassa, jota ei vaihtaisi pois. Tämä on niitä muistoja, joita kerrotaan vielä kiikkustuolissa – tosin ehkä hieman väritettynä versiona. Olemme saaneet hyvän pohjan toimia tulevien alokkaiden oppaina, esimerkkeinä ja ennen kaikkea ryhmänjohtajina.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.