VALIKKO

ADHDMultitaskQueen

16.12.2018 12:08

Hyvinvoinnin ”helppous”!

Lupasin että kirjoitan hyvinvoinnista ja koska olemme lempiaiheeni että kutsumukseni äärellä, en malttanut odottaa pidempään. Heti alkuun joudun tuottamaan sulle pettymyksen. En ole antamassa sinulle yhtään treenivinkkiä, enkä ruokavalio-ohjetta. Hengitä hetki nenän kautta sisään ja huokaise ulos, niin pääset nopeammin tunteesta eroon;). NYT HENGITÄ!

Hyvä, jatketaan, koska sua alkoi kiinnostamaan että mitä on tulossa. Toisaalta, voisit tehdä jotain muuta kuin istua, koska istumisen on todettu olevan haitallista elimistön toiminnalle ja rapauttavan tuki- ja liikuntaelimistömme. NYT NOUSE YLÖS!

Mahtavaa, sä oot valppaana oppimaan lisää. Piti kuitenkin kysyä vielä, että ootko sä juonut tänään vettä tarpeeksi. En halua että sun huomio herpaantuu janon vuoksi ja et jaksa seistä tai hengittää kunnolla samaan aikaan. NYT KIPAISEPPAS JUOMASSA LASI VETTÄ!

Jess, ollaan asian ytimessä ja mennään eteenpäin. Voi olla että haluat tehdä muistiinoja ja niiden pohjalta kotitehtäviä. NYT TARKISTA ETTÄ SULLA ON KYNÄ JA PAPERIA.

Ihanaa, me ollaan niin valmiita muutokseen ja mä vien sut sitä kohti! NYT HUUDA JEEE, MÄ OON VALMIS!

SUORITATKO HYVINVOINTIA?

Suo anteeksi, jos oli sekavaa ja sain sut suorittamaan alitajunnassasi joukon tehtäviä, joita et oikeasti juuri nyt tarvitse. Toinen anteeksipyyntö, saatat hyvinkin tarvitakin kaikkia antamiani vinkkejä vielä joskus, mutta asia kerrallaan. Juuri nyt ei ole hyvä hetki sortua suorittamaan hyvinvointia, vaan pohtia sitä hetki kanssani.

Hyvinvoinnin suorittamisesta on kirjoitettu jo jonkin aikaa erilaisin termein. Hyvä niin, sillä siihen ansaan on langettu jo selkeästi pari vuosikymmentä ja merkittävä osa useampaankin kertaan. Harmi vaan, että suoritusaika jää useimmiten melko lyhyeksi. Osa onnistuu pidentämään aikaa kertakerralta, mutta harvemmin pysyvästi. Näin käy kaikessa mitä alamme suorittaa joko pakonomaisesti tai vääristä syistä. Hyvinvoinnin suorittaminen ei oikeastaan kuulosta kovin vaaralliselta, eikä se välttämättä olekaan sitä. Uskon että suurin osa kuitenkin haluaisi voida hyvin koko elämänsä, eikä vain pienissä osissa silloin tällöin. Valitettavasti on valtava joukko hyötyjiä siitä, että sinä retkahdat mielitekoihisi, laiskistut tai vedät överiksi, tarvitset aina uudenlaisen ruokavalion, valmennuksen ja tuotteita. Hyvinvoinnin suorittamisen vaikutukset kääntyvät uskomattomalla voimalla itseään vastaan, koska nykyihmisellä on kovin paljon muitakin aiheita kokea ahdistusta, niin halutessaan. Olisihan se upeaa keskittyä vain voimaan hyvin ja unohtaa kaikki muu, mikä voi tuottaa meille huonot fiilikset. Tiedän ihmisiä jotka ovat kokeilleet tätä, mutta onni ei löytynytkään niin helposti. Tässä piilee ihmisyyden suojamekanismi, suurin osa meistä ei  kykene olemaan niin itsekkäitä että sulkeutuisimme omaan umpioomme. Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö meidän pitäisi pyrkiä saattamaan itsemme sellaiseen hyvinvoinnin tilaan että voimme antaa myös muille itsestämme energiaa tästä kuitenkaan vahingoittumatta.

VALMENTAJAN PALJASTUS!

Kerron sinulle nyt sellaisen totuuden, mitä on piinannut valmentajana jo hyvin pitkään. Kerron että suuren osan tekemistäni ravinto- ja liikuntaohjelmista olen tehnyt turhaan. Kyllä, valitettavasti ja erityisesti tämä koskee kokonaisvaltaista hyvinvointia! Tämä on johtunut pitkälti siitä että asiakas on tullut valmennukseen väärällä syyllä, huijaten itseään. Todella usein syyksi kerrotaan hyvin vakuuttavasti ihan relevanttejakin eli hyviä syitä, kuten että ”haluan lisää energiaa” ja ”haluan torjua sairauksia”. Kuitenkin valmennuksen edetessä käy selväksi että yhä edelleen peili ja vaaka merkitsevät paljon. Jos kuvastin ei kerrokaan sitä tarinaa mitä mieli halajaa, ollaan valmiita luovuttamaan. Erikoista näissä tilanteissa on tietenkin se että ensin kerrottuihin tavoitteisiin ollaan jo useimmiten saatu, mutta näistä saavutuksista ei osatakaan iloita. Kyse ei ole siitä ettemmekö tietäisi millainen polku on sisäisestä hyvinvoinnista ulkoiseen hehkuun, mutta kun sitä hehkua ei jaksettaisi millään odottaa. Lisäksi kuvioon astuu itsesyytös, kun tulos ei ole sama kuin niissä tarinoissa, mitä media meille syöttää.

Koen paljon surua siitä että tiesin sisimmässäni tämän totuuden, mutta kuvittelin että minun täytyy tehdä asiat niin kuin ne valta-ajattelun mukaan ovat. En osannut kapinoida riittävästi. Tein myönnytyksiä entisiin ajatusmalleihin kun koin vastarintaa ja tein kuten minun odotettiin tekevän. Tietenkin oman tiensä kulkemiselle on aina myös hintansa ja en ollut sitä valmis vielä maksamaan. Nyt minulla ei ole mitään menetettävää ja voin avata sydämeni tästäkin asiasta. Valmentajan suurin ongelma, kuin myös valmennettavan on media joka syöksee kiihtyvällä tahdilla ristiriitaisia tutkimuksia, tarinoita joista tiedämme vain osan sekä kuvamaailmaa mikä vääristää inhimillisyyden. Emme pysty millään blokkaamaan pois median vaikutusta ajatuksiimme ja toimimaan rationaalisesti, koska mistä voisit tietää totuuden? Kuka sen tietää? En minäkään ole suojassa tältä, mutta yritän olla.

TOTUUS!

Olen vuosikausia ollut jo sitä mieltä että ensin on selvitettävä juurisyy (mikä ihana trendisana, mutta sopii tähän) ongelmaan ja hoidettava tätä alkuperäistä syytä kuntoon ennen kuin siirrytään mihinkään muuhun. Tästä pääsemme kehon- ja mielen kuunteluun, sekä sieltä ohjautuviin hyvinvoinnin elementteihin. Mutta on virheellistä sanoa että kuuntele kehoasi ja mieltäsi, toimi sen mukaan. Synnymme tietynlaisella genetiikalla ja persoonalla varustettuina. Totta on että lähtöpisteessään ihminen on viisas monella tapaa ja oppii siksi nopeasti. Kehon- ja mielen viestien viisaus on kuitenkin helppo hiljentää tai tulkita sitä väärin ulkoisilla tekijöillä, kasvatuksella ja ympäristöllä missä elämme. Jos ihminen on suklaa-addikti, niin kehoa kuuntelemalla hän saa viestin että ”anna lisää sitä suklaata, heti , enemmän”. Viestintäjärjestelmämme on herkkä ja siinä on monenlaisia elementtäjä, jotka vaativat jatkuvaa ylläpitoa.

Kun ymmärrät että tekojasi ohjaa koko eletty elämä, on helpompi etsiä oikea syy ongelmaan ja käsitellä sitä. Vasta juurisyyn käsittelyn jälkeen sisäisen viestinnän aistii paremmin ja tällöin voi todella kehoittaa kuuntelemaan tuota viestintää, koska se toimii totuudenmukaisemmin.Yksin on hyvin vaikea esittää oikeat kysymykset ja olla itselleen täysin rehellinen, sillä olemme luoneet oman totuutemme mikä saattaa syrjäyttää niin biologiamme kuin järjenkin. Totuus on usein hyvin erilainen kuin osaamme pyytää. Olemme saattaneet olla informaatioloukussa niin että emme voi uskoa mitä kehomme- tai mielemme lopulta todella haluaa.

Toivoisin että kukaan hyvinvoinnin ongelmissa oleva ei syyttäisi itseään, sillä on ymmärrettävää että ihmisen mieli vie meitä kuin pässiä narussa kuin olemme olleet riittävän kauan alttiita väärille vaikutuksille. Jokainen negatiivisille ajatuksille ja teoille altistunut siirtää myös samaa eteenpäin, joten sinun elämäsi suuntaa pyritään ohjaamaan hyvin kaukaa menneisyydestä. Lopeta siis itsesyyttely ja anna totuuden valjeta niin että voit työstää sitä.

EMMEKÖ TARVITSE ENÄÄ VALMENTAJIA?

Koko valmentajaurani ajan olen seurannut kritiikkiä hyvinvoinnin valmennuksia kohtaan. Totta on että kuka tahansa voi lähteä harrastamaan liikuntaa ilman valmennusta ja syödäkin voi ilman valmennusta, ihan kaiken voi elämässään tehdä ilman valmennusta. Harva silti leikkaa itse hiuksiaan, hieroo itseään, tekee omat sairasdiagnoosit tai syö aina kotona itse tehtyä ruokaa. Tässä vain muutama esimerkki siitä, mitä emme tee välttämättä itse, vaan olemme onnellisia siitä että meidän ei tarvitse osata tätä kaikkea itse ainakaan niin hyvin. Luotamme myös siihen että ulkoistamalla palvelun saamme parempaa ja voimme ottaa hieman rennommin. Totta on myös se että me valmentajat ja media olemme astuneet omaan ansaamme painottamalla vääriä asioita valmennuksissamme. Olemme koukuttaneet hyvinvoinnin ongelmissa ahdistuneet ihmiset lähestymään asioita väärällä tavalla. Olemme uskotelleet itsellemme toimivamme oikein, mutta todelliset muutoksen onnistumisprosentit eivät ole muuttuneet juurikaan koko tänä aikana, mitä olen alalla ollut. Olemme luoneet bisneksen jossa iso osa voitoista muodostuu epäonnistumisesta ja siitä että ajamme ihmiset huonoon itsetuntoon, sen sijaan että valmentaisimme löytämään oikeat syyt.

Vastaukseni on siis että tarvitsemme valmentajia enemmän kuin koskaan ennen, mutta tekemään valmennusta uudesta näkökulmasta. Uuden ajan valmentaja auttaa ihmisiä löytämään ensin juurisyyn kun hyvinvointi on hukassa, auttaa viestintäjärjestelmät toimimaan totuudenmukaisesta ja laatii sen jälkeen yksityiskotaisempia ohjeita niin ravitsemuksen kuin liikuntaakin tai ohjaa eteenpäin toiselle ammattilaiselle. On erilaisia tapoja ja valmennuksia etsiä tuota juurisyytä, siksi tarvitsemme erilaisia valmennuksia ja valmentajia. Tarvitsemme valmentajia silloin tällöin myös varmistamaan tekniikkaamme tai kertomaan mikä on seuraava askel. Voin lohduttaa valmennuskriittisiä ihmisiä että olen kanssanne sitä mieltä että valmentajaa ei tarvita mukaan jokaiseen hetkeen tai tarkistamaan lusikkaa joka suupalalla. Kuitenkin hyvin monet kokevat tarvitsevansa kampaajaa avukseen keskimäärin kerran kuukaudessa suuren osan elämästään. Valmennustarpeen kokeminen on ihan yhtä järkevää, vaikka tulos ei heti näy ulos yhtä merkittävänä kuin esimerkiksi uusi hiusväri. Jos sinulla on tuttava, joka käyttää valmentajaa hyvinvoinnin apunaan, koita välttää arvostelua asiasta. Vaikka tuttavassasi ei tapahtuisikaan valtaisia ulkoisia muutoksia, ei se tarkoita ettei valmennus toimisi. Muutosmatkalla ihminen on usein herkkä arvostelulle ja se saattaa hidastaa jo ennestään mutkikasta matkaa ja pahimmillaan päättää sen. Valmennuksilla on erilaisia tavoitteita ja aikatauluja. Valmentajanakin olisi mahtavaa uppoutua pienien yksityiskohtien hiomiseen ja mennä eteenpäin nopeasti. Kokemus on minulle opettanut että muutos on tahtojamme hitaampi ja raastastavampi prosessi. Kärsivällisyyttä tarvitaan molemmilta!

Tuloksia, niitähän me kaikki haluamme. Paras tuloshan on se että ihminen oppii tuntemaan itsensä paremmin ja sen jälkeen ON HYVINVOINTI HELPOMPAA! Tähän teesiin tulen itse nojaamaan jatkossa, vaikkakaan en tiedä tulenko enää koskaan tekemään valmentajan työtä kuten aiemmin. Uskon että tätä tapaa voi hyvällä omalla tunnolla suositella, sen sijaan että keksisi jälleen uuden trendin jolla hämmentää sopan entistä sakemmaksi. Toivon että hyvinvointia tavoittelevat osaavat etsiä itselleen parhaan tavan oppia itsestään ja luoda hyvinvoinnilleen pohjan mikä pitää. Haluan että ihmiset voisivat paremmin, sillä maailman ongelmat ratkeavat kun ihmiset ovat tyytyväisempiä itseensä ja välittävät hyvää energiaa näin eteenpäin. Tiedän että ajattelen tästä asiasta yksioikoisen yltiöpositiivisesti, mutta sitä tuskin maailmassa on koskaan liikaa;).

HYVÄÄ ENERGIAA LOPPUVUOTEEN JA RENTOA MIELTÄ HYVINVOINNIN TAVOITTELUUN!                                                                            (kuva on vuoden 2011 kehonhuoltojoulukalenterin kuvauksista)

Ps. Tiesithän että vuoden turhakkeeksi on valittu pikamuoti! Yhtä hyvin se voisi olla pikadieetti, vai mitä? Sä teet itse valinnat molempien suhteen. Kumpikaan ei tee meitä onnelliseksi kuin petollisen hetken. Uuden vuoden tekona itseäsi kohtaan, voit luopua molemmista:)

Marjo

 

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.