VALIKKO
16.7.2017 18:56

Fell in love with a paradise: Split, Kroatia <3

Reilun viikon mittainen reissumme Kroatiaan päättyi keskiviikkona ja ajattelin näin jälkikäteen kirjoittaa lyhyen yhteenvedon siitä, miten matka lopulta toteutui. Kaikki meni loistavasti ja Kroatia oli juuri sellainen paratiisi kuin odotimme! Lämpöä oli joka päivä noin 35 asteen verran, kuumimmillaan jopa 40 astetta. Kuumuus ja jatkuva auringonpaiste oli ihanaa Suomen viileän alkukesän jälkeen. Myös merivesi oli lämmintä ja uskomattoman kirkasta. Uimmekin melkein joka päivä. 🙂

Split

Majoituimme Splitin keskustassa, jonne matkustimme lentokentältä omatoimisesti paikallisella bussilla (nro 37, kulkee vähintään puolen tunnin välein). Matka lentokentältä maksoi n. 3 euroa/hlö. Tämä oli helppo ja edullinen vaihtoehto, sillä taksi tai yksityinen kyyti olisi maksanut 30-40 euroa. Majoittajamme Tanja oli aivan ihana! Hän tuli meitä vastaan linja-autoasemalle, saattoi meidät kämpillemme, käytti meitä vielä iltamyöhään kaupassa sekä antoi todella kattavasti vinkkejä ja ohjeita sopivista retkikohteista.

Ensimmäinen päivä hurahti keskustaan ja vanhaan kaupunkiin tutustuessa sekä rantoja kolutessa. Ostimme snorklausvälineet, jotka olivat ahkerassa käytössä koko loman ajan. Saimme torimyyjältä kaupanpäälliseksi myös pienen rantapallon, jolla tuli pelattua yllättävän paljon paikallisten suosimaa Picigin-peliä. Meistä tuli itse asiassa jo ihan hyviä. 😀

Uimarannoista helpoin oli ehkä Bacvice mukavan ja suuren hiekkapohjansa ansiosta. Rannan tuntumassa on paljon ravintoloita, joista suosittelen ehdottomasti Karakaa, loistava hinta-laatusuhde! Myös monet muut rannat olivat upeita, mutta useimmissa oli kivikkoisempi pohja, joten ne eivät soveltuneet niin hyvin pelailuun tai herkille jalkapohjille. 😀 Uintitossuja tosin myytiin lähes joka nurkalla, joten sellaiset voi olla hyvä hommata heti loman alkuun uimaan menon helpottamiseksi. 🙂

Jäätelöä söimme PALJON. Ehdottomasti paras jäätelöbaari keskustassa oli Luka Ice Cream and Cakes. Kyseessä on paikallinen ja perinteinen jäätelöbaari, joka valmistaa kaikki jäätelöt alusta loppuun asti itse tuoreista raaka-aineista. Myös muita hyviä jäätelöpaikkoja ja street foodia tarjoavia kojuja oli lähes joka nurkalla ja hinnat olivat edulliset. Yksi jäätelöpallo maksoi keskimäärin 1-1,5 euroa ja pizzapala tai esimerkiksi herkullinen kanarulla 1,5-3 euroa. Toki myös kalliimpia ja fiinimpiä ravintoloita löytyi kattavasti. Suosittelen kyselemään paikallisten suosimien ruokapaikkojen perään, sillä silloin pääsee parhaiten nauttimaan perinteistä kroatialaista ruokaa hyvällä hinta-laatusuhteella. Kala ja muut merenelävät ovat suosittuja ja tuoreita.

Parina päivänä kävimme tekemässä ostoksia Mall of Splitissä sekä City Center Splitissä. Jälkimmäinen oli mielestäni parempi, todella paljon valinnanvaraa shoppailulle yhden katon alla. Molempiin ostoskeskuksiin pääsee paikallisella bussilla (nro 18) Splitin keskustasta parilla eurolla. Ostoskeskuksiin kulki aika ajoin myös ilmaisia busseja shoppailijoita varten.

Aamuisin vierailimme vilkkailla toreilla, joista sai herkullisia tuoreita hedelmiä ja muita paikallisia tuotteita erittäin edullisesti. Kolusimme vanhaa kaupunkia sekä Diocletianuksen palatsin. Kiipesimme kerran jopa palatsin torniin, josta oli upeat näkymät koko kaupunkiin. Palatsiin oli pieni sisäänpääsymaksu, mutta suosittelen ehdottomasti käymään. Sesonkiaikaan kannattaa mennä heti aamusta niin välttyy pahimmilta ruuhkilta. Korkean paikan kammoisille en torniin kiipeämistä tosin suosittele, matka oli ajoittain hieman sykettä nostattava. 😀

Kiersimme kerran myös Marjanin kukkulan, jonka ympärillä on useita ihania rantoja. Pysähdyimme uimaan niistä melkein jokaisella. Kukkulaa ympäri ajaa myös paikallisbussi (nro 12), joka helpottaa tarvittaessa rantojen välillä liikkumista. Rantabulevardi Rivan kupeesta nousee portaat myös ylös Marjanin näköalatasanteelle, jossa kävimme kerran ihastelemassa maisemia. Portaat ovat todella helppokulkuiset ja nousu kestää vain noin 10 minuuttia.

Iltaisin rantabulevardi sekä koko kaupunki täyttyi musiikista, esityksistä ja ylipäätään hyvästä ruuasta ja juomasta nauttivista ihmisistä. Ihanan tunnelmallista. Itse söin ja join koko reissun ajan huoletta kaikkea mitä mieli teki. Join myös kraanavettä, enkä huomannut olossani mitään kummempia. Maku oli hieman erilainen, ja tietysti jos haluaa pelata aivan varman päälle, kannattaa vesi ensin keittää tai nauttia vain pullotettuna. Split on erittäin turvallinen kohde myös turisteille, mutta toki maalaisjärkeä on hyvä käyttää, sillä sesonkiaikaan taskuvarkaidenkin määrä kuulemma hieman nousee.

Joissakin paikoissa käyvät sekä kunat että eurot. Pankkikortilla maksaminen onnistui myös useimmissa paikoissa.

Brač

Vietimme yhden päivän Bračin saarella suloisessa Supetarin kaupungissa. Alkuun tarkoitus oli jatkaa vielä Zlatni rat-rannalle, mutta matka sinne olisi kestänyt yhteen suuntaan noin 40 minuuttia, ja koska kerkesimme jo ihastua Supetariin, emme sitten jatkaneetkaan pidemmälle. Myös Supetarilta löytyi ihana ranta sekä pieni keskusta, jossa kiertelimme kauppoja, kävimme syömässä sekä vain istuimme juomassa kylmää juomaa päivän kuumimpina hetkinä. Kulkukissoja oli Splitin tavoin joka puolella, joten raahasimme muutamana päivänä raksupussia sekä ylimääräistä vesipulloa mukanamme, jotta pystyimme jättämään jotain edes kaikkien säälittävimmille. <3 Lauttamatka Splitistä Supetariin kesti noin 1,5 tuntia ja maksoi vähän alle 5e. Lauttoja lähtee Splitin satamasta usealle eri saarella päivittäin parhaimmillaan tunnin välein.

KRKA

Ehdottomasti yksi reissun kohokohdista! Rakastuin tähän puistoon. Kätevin tapa vierailla KRKA:ssa on ottaa paikallisen matkanjärjestäjän päiväreissu. Hinta oli 25e/hlö, mikä piti sisällään suorat kuljetukset. Lisäksi piti maksaa puiston sisäänpääsymaksu, joka oli 18e aikuiselta, opiskelijakortilla tosin vain vajaa 8e! Muistan varmasti ikuisesti vesiputouksilla uimisen ja eväiden syönnin keskellä ihanaa tropiikkia. 🙂 Turistiaikaan paikka on melko täynnä, mutta ihan hyvin sekaan silti mahtui. Bussimatkan aikana oppaamme kertoi myös mielenkiintoisia tietoja Splitin historiasta sekä Kroatian luonnonpuistoista.

Päällimmäisenä Kroatiasta minulla jäivät mieleen uskomattoman kirkas merivesi sekä Split sopivan pienenä suurena kaupunkina reilun viikon mittaista reissua varten. Iltaisin oli ihana eksyä vanhan kaupungin pieniin sokkelokujiin ja löytää sattumalta mitä ihanimpia ravintoloita ja pikkuputiikkeja. Split on erittäin kätevä kaupunki myös niin sanottuna tukikohtana, jos haluaa tehdä reissuja muille lähialueille, mitä suosittelen erittäin lämpimästi! Voisin ehdottomasti nähdä matkustavani Kroatiaan joskus uudelleenkin. 🙂

Kommentit

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.