VALIKKO
19.8.2015 10:01

#bloggariteatterissa: Jeppe Niilonpoika

Kylläpä kohmeloista Jeppeä vietiin. Nimittäin Jeppe Niilonpoikaa Jyväskylän kansannäyttämöllä Harjun kesäteatterissa.
image
Jeppe Niilonpoika ei ollut itselleni entuudestaan tuttu tarina, vaikka se onkin kirjoitettu jo 1700-luvulla. Jyväskylän versio ei seurannut alkuperäistä käsikirjoitusta orjallisesti, vaan hyvähenkinen näyttelijäporukka oli saanut vaikuttaa näytelmän kohtauksiin. Käsiohjelmasta selvisi, että näyttelijät olivat ohjaajansa Ville Vehmasahon johdolla improvisoineet kohtauksia, joista sitten käytettiin helmet itse esityksessä. Porukan yhdessä tekemisen meininki ja positiiviset fibat näyttelijöiden kesken olikin helposti havaittavissa viileässä kesäillassa. Oli ilo katsoa, kun toisilla oli mukavaa työssään! Myös ohjaaja Vehmasaholla oli ilmeisen mukavaa, hän istui samalla rivillä kanssamme ja hekotti monta kertaa niin, että puupenkki hytkyi.

Miksi Jeppe juo, kysyttiin näytelmän alussa. Siihen näytelmä ei vastannut eli tällä tavoin juuri vastasi. Juoppo juo iloon, suruun, riitaan ja rauhaan, siihen että on niin rankkaa töissä, siihen että on lomalla, kun saa velkojiltaan anteeksi ja kun kiristää, että heille pitää maksaa. Ei mihinkään ja kaikkeen samaan aikaan. Mikään ei onnistu, mutta suu käy ja selityksiä löytyy joka lähtöön, vaikka olisi yhtäaikaa nälkä ja jano. Enemmän tietysti jano. Jeppien touhuja ei voi kuin epäuskoisena hämmästellä, mutta tässä näytelmässä asetelma käännettiin päälaelleen: langat vietiin Jepen käsistä ja sanat suusta. Hänestä tehtiin ovelan juonen sätkynukke, opetukseksi ja sivistykseksi itselleen ja sivullisille.

Jeppeä esittävä Eero Vehniäinen oli aivan juopon näköinen. Se oli siis kehu. Eleet, ilmeet ja liikehdintä olivat nappisuorituksia, sillä juoppoa näytellessä voisi helposti kompastua pelkkiin ylilyönteihin. Suullisesta ilmaisusta sen verran, että muutamassa kovimman kännin kohdassa olisi voinut pikkasen sammaltaa horjahtelun tueksi.

Laura Jouhtimäki oli jotenkin hirveän hyvä roolissaan. Erityisen hauskaa oli ääri-intellektuellin syyttäjän seuraaminen, jutut olivat lennokkaita ja artikulointi korostetun täsmällistä.

Kuuden näyttelijän produktiossa oli useampia kaksois-ja jopa kolmoisrooleja. Jepen vaimoa näyttelevän Anna-Miina Bertlinin komediennen kyvyt pääsivät erityisesti oikeuksiinsa voudin vaimon roolissa. Linnunpesäperuukkipäisen naisen voutia tappavat katseet välittyivät aina viimeiselle, hytkyvälle penkkirivillemme saakka.

Harjun kesäteatteri on paikkana ihan legenda. Pieni, vaatimaton näyttämö korkeiden mäntyjen keskellä ilta-auringossa luo rennon tunnelman katsojalle. Luulenpa, että otan ihan joka vuotiseksi tavaksi käydä Harjulla teatterissa. Toivottavasti Jeppe Niilonpojan porukkaa voi nähdä tulevaisuudessakin Jyväskylän sympaattisimman kesäteatterin lavalla.

Eräs tämän kesän kohu-uutisista koski kesäteatteria, josta näyttelijä kesken näytöksen pyysi pariskuntaa poistumaan vauvansa kanssa. Me jätimme Dockamme hoitoon ensimmäiseksi puoliajaksi, mutta väliajan jälkeen Docka liittyi seuraamme puolinukuksissa. Kansannäyttämön väki suhtautui mitä ystävällisimmin vauvaan katsomossa. Docka oli ihan hiljaa, mitä nyt muutaman kerran höpisi omiaan tavallisella vauvan äänellä tutin läpi. Jos hän olisi alkanut parkua, olisin juossut häntä hyssyttelemään katsomosta vaikkapa kauempana sijainneeseen kahvioon tai vielä edemmäs Harjun pöpelikköön tarpeen vaatiessa. Istuimme paikoilla, joista olisi ollut helppo päästä pois. Docka alkaa yleensä itkeä, kun kuulee yllättäviä, kovia ääniä, kuten huutoaivastuksen tai astian tipahtamisen äänen tiskatessa. Jotain taikaa mäntymetsän siimeksessä sijaitsevassa kesäteatterissa oli, sillä hän vain kurtisti kulmiaan, kun Jeppe ja Nilla-vaimo tappelivat yleisössä, ja kun Jepen juoppokaveri löi yhtäkkiä rumpusetin lautasta lavalla.

Kiitos siis Keski-Suomen vauvaystävällisimmälle kesäteatterille!

image

Kommentit

  • Tiia/reisereise

    Näyttää kyllä tosi kivalta tuo kesäteatteri! Itsekin ehdin viimein käymään kesäteatterissa, Suomenlinnassa. Oli melko upea paikka. 🙂

    • rosita

      Voi kun kiva! Odotan sun postausta näytöksestä! 🙂

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Stoorin bloggaaja? Kirjaudu sisään tästä.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.