VALIKKO
11.6.2013 21:35

Blogimainontahässäkkä

En enää muista, mistä blogista alunperin tällä viikolla bongasin blogimainontaan kehitteillä olevat yheiset pelisäännöt. Oh ja voih. Asiaa koskevia postauksia lukiessani kävin läpi samanlaisia tunteita, kuin kimppakämpässä asuessa jonkun ehdottaessa tiskivuorolistan laatimista. Todennäköisesti Nuuskamuikkunen käy myös läpi näitä tunteja kieltotauluja kohdatessaan (ei, ei ollut Muumien mainostamista, vaan ihan oma läppä, älkää pelätkö).

Piilomainonta on kiellettyä, senhän me kaikki tiedämme, tuotesijoittelu ja avoin mainostaminen ei. Minusta suomalaisissa blogeissa ei juuri piilomainontaa harrasteta, vaan mainospostauksissa mainitaan sponsoroidusta sisällöstä aina jollain tapaa. Varsinkin kaikkein suosituimmat blogit näyttävät tässä hienosti esimerkkiä. Ilmeisesti tämä jokaisen bloggaajan itsensä päättämä mainoksesta ”varoittamisen” kirjo on muodostunut ongelmaksi niin monelle, että ihmisryhmä palaveeraa jossain ja yrittää keksiä, miten yhtenäistäistää nämä mainokseksi tavallisen postauksen erottavat merkinnät. Niiden pitäisi olla samanlaisia kaikissa blogeissa, ettei jäisi epäselvyyttä siitä, onko kyseessä nyt mainos vai ei. Phuuuf, päässäni soi parhaillaan edesmenneen Ultra Bran (eikä tämäkään ole mainos) laulu Me yhtenäistämme. ”Kaikille oma kaista moottoritielle Lahteen, kaikki saavat valvoa kahteen…”

Jotenkin tuntuu niin hankalalta. Miksi tästä asiasta on tehty näin vaikea? Miksi ei saisi hoitaa asiaa omassa blogissaan parhaaksi katsomallaan tavalla? Tärkeintähän on, että sen tekee. Ymmärtäisin yskän, jos esimerkiksi jokaisella blogiportaalilla olisi joku niiden itse kehittämä mainostamismerkkaussäännöstö, mutta ihan itsekseen esimerkiksi bloggerissa ratsastavat kirjoittelijat saisivat edelleen käyttää omaa harkintakykyään ja tarkkanäköisyyttään.

Noh, jos säännöt laaditaan, niin toivottavasti niistä tulee mahdollisimman yksinkertaiset. Olisi kiva, jos bloggaajien olisi edelleen kiva suostua erilaisiin yhteistöihin mainostajien kanssa, eikä olla stressierkkeinä siitä, että osaako sitä nyt varmasti ilmaista kaiken oikein ja muistiko tähdittää tarvittavat linkit. Sehän on mahtavaa, jos joku pystyy elättämään itsensä tuottamalla haluamaansa sisältöä nettiin, toivottavasti säännöstö tukee tätä ajatusta!

Työssäni käytämme välillä valmistamiemme tuotteiden mainostamiseen tuotesijoittelua TV:ssä. Telkussa asia hoituu niin yksinkertaisesti, että ohjelman alussa saatta lukea viiden sekunnin ajan ruudun ylänurkassa ”sisältää tuotesijoitellua” ja lopputeksteissä, joita hyvin harva katsoja jää seuraamaan, mainitaan sponsorit tuotteita erittelemättä. Ohjelmissa ei mitenkään varmisteta, että tulihan nyt kaikille katsojille selväksi, että Martina Aitolehti laitatti ohjelmassaan itselleen ripsipidennyksen ja sai sen siksi ilmaiseksi, että teki sen kameroiden edessä, että siis hei haloo kaikki, tämä on mainos. Telkussa on helpot säännöt, miksipä ei blogeissakin? Samaa mediahuttuahan tämä kaikki on! Teini saattaa haluta kopterikyydin Tallinnaan, koska Kiinteistö-Kaisan tyttö Amanda meni sellaisella shoppailemaan telkkarissa, tai yhtälailla siksi, että Mungo-Anna ja TFFL-Meri kertoivat samaisesta kyydistä postauksissaan.

Mielipiteeni blogimainonnasta eivät etene tämän laajemmalle, olenhan itsekin noviisi tässä asiassa. Asiaan perehtymiseksi voi lukea esimerkiksi Kemikaalicoctailin kirjoittajan mielipidepostauksen.

P.S. Huhutaan, että kun blogimainontaa koskevat vakavat ja tärkeät säännöt on saatu laadittua, järjestetään tahoja valvomaan sääntöjen toteutumista. Ilmoitan tässä nyt kaikille itseäni markkinoidakseni, että MINÄ HALUAN SEN TYÖN! Minä haluan palkkatöikseni surffata netissä tuhansien ja taas tuhansien blogien läpi etsien mainonnan merkitsemisvirheitä ja uhkailla virheiden tekijää sähköpostitse ja kommenttiboksissa! Mikä mahtava duuni! Loistava etätyö matkailijalle!

No ei ny tosissaan: Uskomatonta, jos joku tosissaan ja vakavissaan aikoo MAKSAA palkkaa, oikeita EUROJA moisesta hommasta! Se, joka tämän työn oikeasti itselleen ottaa, joutuu kyllä hyvän moraalin nimissä lahjoittamaan koko palkkansa vähäosaisten tukemiseen!

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Stoorin bloggaaja? Kirjaudu sisään tästä.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.