VALIKKO
21.9.2014 17:06

Create Trips for Dummies

Create Tripsiä käyttämällä sinustakin voi tulla matkakirjailija.

image

Kuulin Create Trips – sovelluksesta ensimmäistä kertaa Rantapallon bloggareiden kuunari-risteilyllä Veera Biancalta. Create Trips on App Storesta ladattava sovellus, jonka avulla voi hankkia itselleen matkaoppaita, TravelBookkeja, eri kohteista. Online-tilassa käytettävät matkaoppaat ovat ilmaisia, mutta Offline-tilassa käytettävästä matkaoppaasta maksat joitakin euroja. Maksamasi summa jaetaan Create Tripsin ja matkaoppaan tekijän kesken. Offline-tilassa käytettävä matkaopas on varsin kätevä toimivan kartan kannalta varsinkin sellaisessa kohteessa, jossa ilmaista wi-fiä tai kattavaa paperikarttaa ei yksinkertaisesti ole saatavilla – esimerkiksi Dakarissa.

TravelBookin kaimagesaaminen ei ole helppoa hommaa. Se on ähellystä: kuvien valintaa ja rajaamista, tekstin ulos pusertamista, kieliopin ja faktojen varmistamista ja Four Squaeren käyttöä, jos aiot lisätä oppaaseesi paikkoja, joita ei löydy valmiina kartalta. Tarvitaan takapuolta, jolla jaksaa istua tietokoneen edessä puurtamassa omaa opastaan.

 
On muutamia huomionarvoisia seikkoja, joita Create Tripsin käyttäjän kannattaa ottaa huomioon. Kas tässä, Angatan Create Trips for Dummies – opas TravelBookkaamisesta kiinnostuneille:

1) Lue käyttöohjeet. Maata mullistava neuvo, mutta jäi ainakin tältä dummilta väliin! Innostuin Create Tripsistä valtavasti, ja mieleeni jäi Veera Biancan puheista, että sovellusta käytetään iPadilla tai iPhonella. Latasin siis sovelluksen muitta mutkitta pädiini. Ensimmäisenä tulee neljä sivua käyttöohjeita, jotka huitelin pois niitä lukematta – ei tämä nyt niin vaikeaa ole, että tähän ohjeet tarttisi, ajattelin. Sainkin ladattua Berliiini-oppaan, Kallio-oppaan ja Tallinna-oppaita kaksin kappalein ihan helposti, mutta ihmettelin, että miten minä itse pääsisin väsäämään oppaan.

2) Älä sekoita matkavinkkien kokoamista matkaoppaas tekoon. Sovelluksessa on nappula, joka kehottaa ”Create your own trips”. Luulin, että se on toiminto, jolla aletaan vääntää omaa matkaopasta. Näin ei suinkaan ole asia. Create your own trips-toiminnolla voit määritellä seuraavan matkakohteesi, siellä vietettävän ajan ja etsiä tulevasta kohteestasi toisten vinkkejä eri kategorioiden (syöminen, kiinnostavat kohteet, museot yms.) alle.  Voit jakaa tulevan matkasi sosiaalisessa mediassa ja liittää matkaseurasikin mukaan. Et siis itse pääse luomaan varsinaista matkaopasta, vaan kokoat vaan tietoja seuraavasta matkastasi. Kesti kuulkaa kauan, ennen kuin tajusin tämän!

3) Pyydä tunnukset oman TravelBookin luomiseksi. Tunnukset saat osoitteesta http://createtrips.com/blog/sign-up/. Täytettyäsi kaavakkeen nettisivuilla pyyntösi käsitellään ja saat tunnuksesi sähköpostitse. Saamillasi tunnuksilla pääset kirjautumaan selainpohjaiseen matkaoppaiden teko-ohjelmaan. Siellä saat tehdä oman oppaasi julkaistavaksi Create Tripsissä! Tha-taa!

4) Muista tallentaa. Create Tripsissä on tallennusnappi oikeassa ylänurkassa ja kategorioiden kohdalla vasemmassa alareunassa. Lisäksi oikeassa alanurkassa näkyy tiedote siitä, oletko tallentanut tekemiäsi muutoksia vai et. Tallenna koko ajan. Ihan koko ajan. Mikään ei ole niin ärsyttävää, kun joutua tekemään sama asia kahteen kertaan.

5) Create Trips oikolukee tekstisi oppaallesi valitsemasi kielen mukaan. Toiminto on käytännöllinen, sen avulla näkee heti virheet. Toiminnosta ei tosin ole hyötyä, jos oppaan kirjoittaa useammalla kielellä. Minun oppaani on kirjoitettu englanniksi, suomeksi ja ranskaksi. Ehkä olisi pitänyt julkaista sama opas kolme kertaa kieltä vaihtamalla. Toisaalta, jos oppaita ei voi hakea kielen (vaan aina kohteen) perusteella, ei tällä käytännössä ole suurta väliä.

6) Käytä Foursquarea. Lisäät paikkoja ja vinkkejä oppaaseesi kartalta, joka perustuu Foursqaren tietoihin. Jos et löydä haluamaasi paikkaa kartalta, voit lisätä sen Foursquareen kirjautumalla palveluun Facebook-tunnuksillasi. Foursquare.com.

7) Määrittele TravelBookkisi hinta ja julkaise se. Oppaasi hinta määräytyy valitsemasi kartan suuruudeen mukaan. Mitä pienempi pinta-alaisen kartan tarvitset, sitä edullisempi on oppaasi hinta. Hinnan määriteltyäsi pääset painamaan Publish-nappia, jolloin oppaasi tulee näkyviin Create Trips-sovellusten käyttäjille.

8) Mainosta. Create Trips näyttää oppaan julkaisun jälkeen koodinpätkän, jonka voit kopioida ja liittää blogiisi tai nettisivullesi. Koodin pitäisi näkyä sivullasi TravelBookkisi kuvana ja nimenä, sekä linkkinä, jolla sitä pääsee katselemaan. Liitin koodin blogiini tuonne toiselle sivulle, mutta se ei toimi niinkuin pitäisi. Oppaani kuvaa ei tule lainkaan näkyviin, ainoastaan teksti. Jos joku tietää, mitä voin tehdä asian korjaamiseksi, kertokaahan kommentoimalla!

Jos olet julkaissut oppaan Create Tripsin avulla, vinkkaa siitä ihmeessä kommenttiboksissa! Haluan ladata TravelBookkisi!

 

Kommentit

  • Maarit Johanna

    Takk fyrir! Sain viikko sitten tunnukset sivulle mutta tutkailun jälkeen se vähän niinkuin jäi. En jaksanut lukea ohjeita. 😀 Kiitos siis tästä Rosita, otan vinkkisi käyttöön 🙂

    • rosita

      Mahtava, että oli hyödyllistä infoa sulle! Ohjeiden lukeminen…. Niin tylsää, niin yliarvostettua! ;D

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Stoorin bloggaaja? Kirjaudu sisään tästä.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.