VALIKKO
30.7.2013 10:29

Kahvilamuisto Kahvila Muistossa

Minulla on kaksi kahviloista eritoten pitävää ystävää, Nelli ja Reetta. Reetalla on oma kahvilablogi ja Nelli harrastaa ihanissa vanhan ajan henkeä hehkuvissa kahviloissa käymistä. Meitä kaikkia kolmea yhdistää oivallus siitä, ettei kahvilassa käyminen ole vain kahvin juomista varten. Fiilistely ja viihtyminen ovat kahvilassa oleellisempia asioita.

Pidempään Angatan matkassa pysyneet lukijat ovat todennäköisesti huomanneet, että parjaan tässä blogissa säännöllisesti seuraavia asioita: Suomen ilmastoa, pilkuntarkkojen sääntöjen hampaat irvessä noudattamista ja ketjukahviloiden pakastetuotteita. Koska kotikaupungissani Jyväskylässä on vain muutama esimerkillinen kahvila,jossa puolivalmis-tuotteita ei käytetä, ja joka olisi vieläpä viihtyisä, esittelen teille nyt Jyväskylän uusimman tulokkaan ja ystäväni Nellin ehdottoman suosikin: Kahvila Muiston.

Kahvila Muisto on rakennettu Jyväskylän uusimman turistimagneetin yhteyteen, eli Toivolan vanhalle pihalle. Kahvila Muistossa näyttää tältä:

image

Huomaatteko, millaista ihanaa vanhan ajan kartanon kirkkokahvee-tyyliä? Miten mukavaa! Kaikki on Muistossa itse tehtyä, eikä pulla ole siellä koskaan kovaa. Erityisesti iloa tuottavana asiana haluan mainita, että kahvilassa on keskieurooppalaiseen tyyliin pöytiin tarjoilu. On ihanaa, että saa valita istumapaikkansa kauniista miljööstä, katsoa sievästä listasta tilattavaa ja odottaa rauhassa tarjolijaa. Kahville kuuluu mennä rauhassa, eikä liukuhihnameiningillä!

Kahvila Muistossa on niin vanhaa, että siellä voi unohtaa, minne on tullut. Asia onneksi korjaantuu katsomalla ikkunasta ulos:

image

”Ah, 70-luvun virastorakennus, olen siis Jyväskylässä!” Kannattaa siis istua selkä ikkunoihin päin. Toinen harmittava yksityiskohta, joka pamauttaa Muistossa viipyjän ikävästi ja liian aikaisin todellisuuteen, on tarjoilijan liian aikaisin tuoma kuitti. Lähes heti sen jälkeen, kun ihanat kakkuset ja kahvit näteissä kupeissa on tuotu pöytään, tuodaan pöytään myös lasku siitä, mitä olet tilannut. Läisk vain, ja tarjoilija nakkaa pöytään valkoisia kuittitulosteita tilaamista tuotteista. Tosi ikävää. Ehdottaisinkin Kahvila Muistolle, että laskut tuotaisiin pöytään yhtä sievien kartonki-kansien sisässä, kuin kahvilan ruoka- ja juomalistat, jos ne täytyy tuoda pöytään niin aikaisin, kun nautinto on vielä aluillaan.

Meillä oli Muistossa mukavaa. Tuli taas mieleen ne ajat, kun asuimme Nellin kanssa maailman ihanien kahviloiden pääkaupungissa Prahassa. Café Slavia on yhä maailman kahviloiden Top 10-listani ykkönen.

Kommentit

 • juuli

  Kahvilamuisto on yhdyssana, niin myös keskieurooppalainen sekä liukuhihnameininki. Jos sana on pitkä se ei tarkoita sitä, että se pitää laittaa keskeltä poikki.

  Kerrankin lasku osataan tuoda ilman pyytämättä. Pisteet siitä.

  • rosita

   Hei juuli,

   kiitos yhdyssanakoulutuksestasi!

   Suomalaiseen kahvilakulttuuriin kuuluu mielestäni se, ettei laskua tarvitse edes tilata, sillä maksaa täytyy heti tilauksen jälkeen kassalle. Siksi olisi mukavaa, että pöytään tarjoiltaessa myös laskun saisi erilailla kuin yleensä, eli sitten, kun on lähdössä.

 • juuli

  Mistäpä tarjoilija tietää kenenkin lähdön. Lasku pöydän reunalle on täyttä asiaa, matkustahan jossain niin huomaat, että näin tehdään yhdessä jos toisessakin maailmankolkassa.

  • rosita

   Hei taas juuli,

   tarjoilija voisi tietää oikean hetken tuoda lasku esimerkiksi siitä, että asiakas pyytää tarjoilijaa tuomaan sen.

   Ymmärrän kyllä ajatuksesi siitä, että laskun tuominen pöytään on nopeaa ja tehokasta, mutta tuolla nimenomaisessa kahvila Muistossa toivoisin asian olevan toisin. Kahvila Muiston myyvä asia on juurikin vanhanaikainen miljöö ja kiireetön kirkkokahvee-tunnelma, jonka autenttisuutta söi se, että asiakkaille läiskäistiin aivan liian vuodelta 2013 olevat laskut heti eteen. Minusta miljöön viehättävyyteen perustuvan liike-idean kohdalla kannattaisi satsata asiaan yksityiskohtia myöten. Itse ainakin odotin saavani nauttia ajattomasta olosta enemmän, kuin ensimmäisen kahvin siemauksen verran. Kuten sanottu, en mene kahviloihin vain juodakseni kahvia, saisinhan sitä kotonakin. Kun ostan kahvia kahvilassa ja juon sen siellä, maksan myös kahvilan tarjoamista fiiliksistä, jotka kahvila Muiston kohdalla ovat yhtä tärkeitä myyntiartikkeleita, kuin sen erinomaiset marjapiirakat.

 • Kahvila Muisto

  Hei!

  Kiitos parannusehdotuksistasi. Mukava kuulla, että olet viihtynyt 🙂 Ihastuttavia kuviakin olet ottanut meiltä!

  Laskun pöytään tuominen hetimiten tilauksesta on seurausta siitä, että kaikkien asiakkaitten kahvilakokemuksesta pyritään tekemään helppo ja toimiva. Olemme kokeilleet pariakin eri toimintamallia, mutta tämä on jäänyt toimivimmaksi meillä. Pöytiin tarjoilussakin kun on vielä suomalaiselle hieman opettelua 🙂 Meillä on käytössä itse maalatut kuittipidikkeet, joiden toivomme olevan linjamme mukaisia. Uuden ja vanhan yhdistäminen vaatii aina hieman aikaa ja totuttelua, kun toimivuuskin on otettava huomioon.

  Mukavaa kyllä, kun saamme parannusehdotuksia ja vinkkejä. Kiitos 🙂 Tervetuloa jatkossakin kahvittelemaan ja nauttimaan itse tehdyistä herkuista.

  Ja sen verran vielä, että Kahvila Muisto on nimi, joka kirjoitetaan erikseen ja isoilla alkukirjaimilla 🙂

  • rosita

   Voi jukra, Luulin, että kahvilanne nimi on vain Muisto, mutta siis sehän onkin Kahvila Muisto. Tha-taa! Kiitos tästä, käynpä korjaamassa tekstiini.

   Ah ja voih, toimivuus. Kuten edellisen kommentoijan ajatuksista huomaa, Suomessa sitä arvostetaan ihan liikaa. Ei pieni hässäkkä pahaa tee!

   Joka tapauksessa on aivan ihanaa, että olette valinneet kahvilaanne pöytiin tarjoilun! Arvostan kaikkia kaltasianne alanne pioneereja täällä tehokkuusajattelun ihmemaassa, Suomessa. Harmi, että minulta jäivät itsemaalatut kuittipidikkeet huomaamatta.

   Aion kyllä jatkossakin käydä Kahvila Muistossa, osaanhan nyt odottaa kuittia ja voin vaikka itse piilottaa sen lautasliinani alle, ja muistuttaa itseäni siitä, etten ole Prahassa, ja että aina se jossain ontuu. Kahvila Muisto on joka tapauksessa viihtyisin kahvila koko Jyväskylässä!

 • Nooruska

  Ihan pakko takertua tähän ’Juulin’ lauseeseen ”matkustahan jossain niin…..” 😀 Se mikä on ehkä huvittavinta tässä koko asiassa, on se että Blogin kirjoittaja nimenomaan on ihminen joka MATKUSTAA, ON matkustanut ja mitä luultavammin TULEE matkustamaan jatkossakin. Ihana lukea blogia ihmiseltä jonka tekstistä HUOKUU se että maailmaa on nähty ja pohjaa ja näkemystä kirjoituksille on. Kiitoksia siis Rosita taas tästäkin upeasta Kahvilamuistosta Kahvila Muistossa. Ja se missä olen samaa mieltä,maailmaa myöskin nähneenä ja kahviloita kierrelleenä,että vain Suomessa tämä hektisyys ja kiire näkyy. Muualla Euroopassa,saatika sitten Afrikassa ja jopa paikoin Amerikassa, kahvilakulttuuri on juuri siitä ihanaa,kun maailma siellä pysähtyy,kiire häviää ja on aikaa vain omille ajatuksille,tai ystävän kanssa puhelulle..Suomessa on vielä paljon oppimista,mutta onneksi tietyissä paikoissa ollaan jo parempaan päin menossa. Kiitos taas, Edelleen kirjoituksia innolla odottaen! -N

  • rosita

   N! Kuinka mahtavaa saada sulta kommentti tänne mun blogiin! Mulla on ollut niin hiano kesä, etten oo kirjottanut tänne sitten heinäkuun, hahah! Nyt voisin kyllä taas alottaa, kun oot jättäny tänne kerta kommentinkin!

   Juu eikö ollut hyvä vinkki toi ”matkustahan jossain”, en viittinyt kommentoida sitä, kun en pystynyt huutonaurultani kirjoittamaan kunnolla. Mutta hyvä vinkkihän se on! Aina kannattaa matkustaa!

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Stoorin bloggaaja? Kirjaudu sisään tästä.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.