VALIKKO
9.7.2014 06:44

”Kaikki hauska on hyvää vatsalle”

Sanoi Muumimamma kirjassa Muumipapan urotyöt.

Kävin parhaista parhaimman ystäväni kanssa katsomassa eräänä loputtomista kesäkuun sadepäivistä Ateneumin vaihtuvan näyttelyn, joka esittelee Tove Janssonin taidetta vielä syyskuulle asti. Näyttely oli yltäkylläinen! Olimme sen jälkeen taideähkyssä.

image

Tove ehti elämänsä aikana tehdä monenlaista ja monilla tekniikoilla. Suosikkejani taiteilijan valtavasta elämäntyön annista ovat värit ja tunnelma.

Värit eivät kuihdu tai laimene vaikka maalaustyyli muuttuu. Alkuaikojen maisemista ja paratiisin kuvista aina viimeisiin modernistisiin merimaisemiin ovat värit minua puhuttelevia. Uran loppupuolella taiteillut pienet Helsinki-aiheiset maisemat ovat väreineen jopa tunkeilevia, pienen kylän asukkaita säikäyttäviä. Mitä pidemmälle ura eteni, sitä kirkkaammaksi Toven värinkäyttö näytti käyvän.

Tunnelma. Se taas pysyy samassa latauksessa niin maalauksissa, kuin Muumi-kirjojen kuvituksissa. Sadunomainen, tarkkaileva, tutkimaan kutsuva. Erityisesti mieleeni on jäänyt maalaus nimeltä Erakko. Siinä pitkäraajainen, kasvoton hahmo istuu Yksinäisiä vuoria muistuttavassa ympäristössä kielekkeellä ja vakoilee kaukoputkella alempana vuorenrinteellä nuotion äärellä juhlivia hahmoja. Maisema on musta, vihreä, liila ja keltainen. Erakko ei selvästi ole sydämeltään erakko, vaan korkeintaan suuttunut jostain resuaville, pintaliitäville ystävilleen.
image

Näyttely innoitti minua palaamaan Toven kirjojen ääreen. Näillä helteillä aion lukea taiteilijan kaksi teosta: Kesäkirjan ja Vaarallisen juhannuksen. Luulen, että mielikuvitukseni aktivoituu lukemisesta niin, että koko kesästäni tulee taianomainen. Mieleni maisema sisältää jo muumilaakson. Toven taiteen ja kirjojen avulla pääsen sinne lomalle.

image

Kommentit

 • Maarit Johanna

  Vierailimme Japanissa muutama vuosi takaperin ja ainoa suomalainen lause minkä bongasin oli tuo Kaikki hauska on hyväksi vatsalle! Erään muumikaupan julkisivulla 🙂

  • rosita

   Hah, olipa hauska juttu!

   Seuraan Twitterissä japanilaista muumikauppaa, @Ihanat_Muumit. Kaikki on kirjoitettu japaniksi, mutta välillä tekstin seasta bongaa sanoja, kuten ”Peikko” ja ”Myy”. Tuotekuvat kaupasta on niin parhaita!

 • ananas2go

  Entäs Ateneumin tunnelma, sinä kaunissieluinen ystäväni? Kai muistitte hengittää sitä portaikkoa? Se yksinään on minulle taide-elämys joka kerta, kun pistäydyn museossa.

  • rosita

   Hengitimme! Oikein pysähdyimme hengittämään portaikkoa ja muistelimme sinua! Reetta pohti, miten syviä taiteelliset kokemukset ja portaikon aistiminen täytyyhän olla sinulle, taiteellinen ystävämme Anna-Pogo.

   Minä rakastan kivirakennusten tuoksua! Siksi esimerkiksi Tallinnassa lempparikahvilani on Majas Mokka.

 • Niina

  Ooo, tuli muumikirjakaipuu!!

  • rosita

   Oooo! Kaipuu on niin romanttinen tunne! Olisiko Fugessa mitään suomikirjastoa, josta voisi lainata?

 • Lilli

  Oli kyllä mahtava näyttely, olen nin iloinen, että ehdin kokea sen Hesan-reissun lomassa. Salaperäinen turkoosi jatkui läpi Toven tuotannon, ja pidin erityisesti hänen omakuvistaan, jotka heijasteli aina kulloistakin aikakautta. Nyt muumitkin näen jotenkin uudessa valossa sen tiedon pohjalta, että niiden luominen oli vastaisku sodan karmeudelle ja eräs ilmentymä taiteiljan paratiisinkaipuusta. Onneksi aluksi mustat ja punasilmäiset muumihahmot saivat lopulta lempeämmän muodon…
  Ps. Vaarallinen juhannus ja Kesäkirja on mun lemppari Janssoneita!

  • rosita

   Ihana kommentti, kiitos Lilli!

   Mahtavaa, et meillä on yhtä hyvä kirjamaku 😉 Kesäkirjassa korostuu se fakta, et miten hauskaa elämä on, kun oma sisäinen maailma on näkemäänsä ulkoista suurempi!

 • ananas2go

  Hei, vinkkaan vielä tännekin sinulle ja lukijoillesi, että Tattoo-viikolla, siis 28.7. alkavalla viikolla, Haminan Seurahuoneen Tove Jansson -maalaukset ovat nähtävinä. Minäkään en ole nähnyt, ovat tavallisesti yleisöltä piilossa, mutta kuulemma upeita.

  Samalla viikolla vapaa pääsy museoihin. Popot pogoilivat tutustumaan näyttelyihin, sarja ilmestyy tästä päivästä alkaen viikon mittaan.

  • rosita

   Kiitos hyvästä vinkistä! Sen verran kiinnostaa, että pitää katsoa kartasta tarkemmin, missä kohtaa Hamina sijaitsee, vaikka tiedän meidän olevan ensi viikolla muualla reissussa. Toven yleisöltä salatut maalaukset kyllä kiinnostaisi!!

   • ananas2go

    Parikymmentä km Kotkasta täällä Kymenlaaksossa… Pääkaupunkiseudulta ajelee reilussa tunnissa.

    • rosita

     Hmmm… Ensi torstaina vois ehkä olla mahdollista… Riippuu miten saan aikaseksi etätyöni, se on kuitenkin kuun viimeinen päivä. Let’s see!

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Stoorin bloggaaja? Kirjaudu sisään tästä.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.