VALIKKO
24.5.2012 16:43

Kasvisruokaviikko, kokeilijana Minä

Nyt on torstai enkä ole syönyt lihaa neljään päivään. Ma,ti,ke,to, kaikki lihattomia. Ei kanaa, ei nautaa saati härkää, ei lammasta tai possua, ei edes yhtä kalanpoikasta. Elämänkokemukseni mukaan Afrikassa, Malissa, saattaa tulla eleltyä pelkällä kasvisravinnolla vahingossa neljä päivää, koska lihamarkkinoilla saattaa olla vaivalloista käydä. Suomessa tämä on valinta, johon olen ollut tähän asti aivan tyytyväinen!

Maanantaina kokkasin aivan valtavan padallisen linssisoossia kookosmaidolla, kuminalla, kurkumalla ja kanelilla. Tein kaveriksi riisiä, söin ja tykkäsin ensimmäisestä kasvispöpperöisestäni! Havaitsin kuitenkin samoin tein yhden ongelman-minulle jäi nälkä. Nälkä ei lähtenyt kunnolla pois, vaikka otin vuorellisen linssejä lisää, joten söin jälkiruoaksi puoli pussia sipsejä. Otin ruokaa evääksi seuraavana päivänä, ja iltapäiväkahvin aikaan söin kaksi muffinssia, koska linssit jättivät minulle taas nälän. Kotiin päästyäni tein kasviskeittoa, jossa oli perunaa ja bataattia, ja se täytti vattani kunnolla.

Keskiviikkona söin töissä linssipöperön jämät spagetin kanssa. Olin kaukaa viisas, ja toin ruokaa töihin puoli kattilallista, ja se kannatti. Söin kaikki, enkä tarvinnut iltapäivällä kuin yhden muffinssin jaksaakseni työpäivän loppuun. Illalla tein pestopastaa ja tomaatti-mozzarella-salaattia ja iloitsin ihanasta ruoasta! Tänään olen tehnyt hurjan hyvää papupastaa, salaattia, sämpyliä ja suklaakakkua.

En ole näiden neljän päivän aikana kaivannut mitään muuta lihaa, kuin pekonia. Haluaisin nimittäin tehdä sellaisia uunissa paistettuja jättisipuleita, joiden ympärille pekoni sopisi tosi hyvin. Mistähän saisi sellaista ei-tehotuotettua pekonia?

Olo on ollut ehkä hitusen virkeämpi kuin ennen. Aamuherätykset ovat yhtä kaameita kuin lihansyöjänäkin, samoin ruokatunnin jälkeinen iltapäiväväsymys, mutta esimerkiksi nyt olen hieman tavallista pirtsakampi, ja kello on kuitenkin puoli viisi, jolloin normaalisti olen aivokuollut. Katsotaan, jatkuuko sama pirteily vaikkapa kuukauden ajan.

Tämä kasvisten syöntitouhu on hyväksi kukkarollekin! Löysin loistavan blogin: halpojaherkkuja.blogspot.com, jossa jyväskyläläinen opiskelija kokkaa halavalla kaikenlaista, erityisen paljon kuitenkin kasvisruokaa!

Täytyy tässä viimeisessä kappaleessa vielä kertoa ystäville, jotka ehkä joskus tekevät minulle ruokaa, että en ole absoluuttinen kasvari, jos haluatte tarjota vieraillenne kutsuilla makkaraa, ja olen paikalla, minäkin syön makkaran, ei tarvitse hankkia soijanakkeja! Kun se makkarapaketti on kerran ostettu ni hyvähän makkarat on sitten käyttää, vaikka teharituotteita olisivatkin. Minä itse en käytä niihin rahaa enää kaupassa, ostan vain linssejä ja papuja proteiininlähteiksi, ja nekin iranilaisten putiikista, koska ne on siellä halavempia kuin vaikka sittarissa tai praismassa. Niin ja siellä Kalaliike Mäkisessä käyn.

 

Kommentit

  • Veera Bianca

    Ihanaa, että ihmiset ymmärtää kasvissyönnin järkevyyden, tehotuotanto on vastenmielistä paskaa ja sen tukemisen välttäminen aina hyvä ratkaisu. Kasvisruokavalio vaatii aluksi totuttelua ja kyllä mullakin on välillä päiviä, jona maistuisi lammas punaviinikastikkeessa tai fajitakset härkäfileillä. Eikä mun mielestä tarkota etteikö joskus niin saisi tehdä, vaikka itse en kuitenkaan enää pysty syömään lihaa sitä ulos oksentamatta.

    Tsekkaa myös chocochili-blogi, mahtavia vegaaniruokia 🙂 Soijarouhe ja suikaleet hyin valmistettuna korvaa myös hyvin kanat ja jauhelihat 🙂

  • rosita

    Täytyypä kattoo chocochili ihan ajatuksella! Kiva et laitoit tällaisen myönteisen kommentin lipsuvasta linjastani! Tuntuis ihan liian rankalta heti laittaa kaikki lihaliinat kiinni, eikä se toisaalta olekaan tavoitteena. Uskon kyllä, et liha saattaa jossain vaiheessa alkaa ällöttää. Mullakin pyörii päässä kuvia punasesta lihasta ja vaaleesta raa’asta kanasta kielteisessä meiningissä….

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Stoorin bloggaaja? Kirjaudu sisään tästä.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.