VALIKKO
18.5.2014 18:09

Katajanokan kauneus ja Toven talo

Minä rakastan Tove Janssonin Muumien maailmaa. Lähimmäksi sitä voi päästä Tampereen kirjaston yhteyteen rakennetussa Muumimuseossa, Ateneumin Tove Janssonin taidetta esittelevässä vaihtuvassa näyttelyssä tai kävelemällä Katajanokalla Toven kotikulmilla.

Tove Janssonin lapsuudenkoti on osoitteessa Luotsikatu 4 A. Tämä talo sijaitsee sitä vastapäätä. Tämä on talo, jonka Tove on nähnyt joka ikinen kerta avattuaan rappunsa oven. Siinä on pyöreä, tornimainen nurkka. Ehkä se on inspiroinut Muumitalon!

image

Tässä kuvassa on Luotsikatu. Kuinka tunnelmallista! Tästä kuvasta ja kadusta huokuu Tukholman vanhankaupungin meininki. Miten upeaa, että ennen taloja on saanut maalata kivoille väreillä. Luotsikatu 4 on tässä kuvassa oikealla.

image

Tämä on Tove Janssonin kotirapun ovi! Sekin on pyöreä! Historian havina humisee korvissa! Jos saa joka päivä astua kaarella koristellusta oven karmista pyöreään, kiven tuoksuiseen rappukäytävään, on hyvät mahdollisuudet keksiä elämässään jotain niin mullistavaa, kuin Muumit ovat.

image

Katajanokka on paitsi kaunis, myös yllättävä. Lähekkäin rakennetut talot ja sieltä täältä auki jääneet tilat päästävät auringon valon tulvimaan varjojen viereen. Salaperäistä, kuin piisamirotta sillan alla!

image image

image

Katajonkalla kävellessäni lueskelin samalla Tove Janssonin kirjoittamaa novellikokoelmaa Näkymätön lapsi. Se sisältää kertomukset nimeltä Vilijonkka joka uskoi onnettomuuksiin, Hemuli joka rakasti hiljaisuutta ja Sedrik. Näiden tarinoiden hermostuneen Vilijonkan, itsekseen myhäilevän Hemulin ja oikein rikkaan ja hirveän onnellisen tädin, joka myi pois koko omaisuutensa matkustaakseen juuri sinne, minne halusi, voisin odottaakin pelmahtavan esiin mistä tahansa ovesta Luotsikadulla tai korttelin toiselta reunalta. Katajanokalla oli oudon hiljaista ja rauhallista, hyvin vähän ihmisiä liikkui noilla kauniilla kaduilla. Ehkä he viettävät päivänsä samettiverhojen takana kodeissaan Muumikirjoja lukien tai suuria ajatuksia keksien.

image image

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Stoorin bloggaaja? Kirjaudu sisään tästä.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.