VALIKKO
24.1.2012 23:21

Kuninkaallinen hissi ja kaksijakoinen keskusta

Toisena Budapest-päivänä lähdimme innokkaana kävellen hotellilta Linnavuorelle katsomaan Budan linnaa ja maisemia. Hotellimme sijaitsi Hegyalja- kadulla numerossa 34-36 ja joku jenkki oli kirjoittanut hotellin arvosteluihin, että hotelli sijaitsee aaaaaaaivan liian kaukana keskustasta, ja että matkaa ei mitenkään voi kävellä. Hah, meiltä meni matkaan 20 minuuttia ja kävelimme maisemankatselu-vauhtia! Amerikassa pitää kyllä joskus päästä käymään, jotta opin, että miksi käveleminen on niin valtava kynnys, ja miksi yli 2 km kävely vaatii lenkkarit, vaikka kävelisit kaupungin keskustassa. Se ON jännä!

Budapestin kuninkaat ovat olleet hienoja rakennusmiehiä. Varsinkin se heistä, joka on keksinyt rakennuttaa itselleen kiskoilla kulkevan hissin linnan juurelta vuorelle. Sehän on ollut aivan loistava idea mukavuudenhaluiselta kunkulta, kyllä siinä on kelvannut kiskotuttaa valtiovieraita linnaan, ja samalla esitellä Tonavaa ja sen toisella puolella olevaa Pestiä, että tämä on minun, tervetuloa valtakuntaani!

Linnavuori on muutenkin sympaattinen, romanttinen ja kaunis kokonaisuus. Arkkitehtuurin harrastajat löytävät sieltä useita eri rakennustyylejä. Tuon opin brittiryhmän oppaalta, jota salakuuntelin. Yllättävää kyllä, Linnavuori ei ollut täynnä pelkkiä turisteja, vaan myös paikalliset perheet käveleskelivät siellä lauantain kunniaksi. Kyllä niistä maisemista nautiskeleekin mielellään useamman kerran.

Laskeuduttuamme Linnavuorelta kävelimme aikoinaan Budan ja Pestin ensimmäisenä yhdistänyttä ketjusiltaa Pestin puolelle. Pestin kaupunginosan kahvilat ovat modernimpia ja trendikäämpiä kuin Budan ja Linnavuoren, ja yhdestä sellaisesta postasinkin (eläköön ilmainen wi-fi) tuon ensimmäisen Budapest-jutun. Meillä oli lauantaina hakusessa ystäviemme osoite, joka kartalla näytti kaukaiselta, mutta sinnekin löysimme vartissa. Budapest on siis loistava kaupunki kävellen liikkumiseen, keskusta on sopivan pieni ja tärkeimmät nähtävyydet lähellä toisiaan. Amerikkalaisille ja muille kävelyn vastustajille on tarjolla Hop on Hop Off- bussi, jota voi käyttää samalla lipulla kaksi päivää. Bussi kiertää tärkeimpiä nähtävyyksiä. Tapasimme Astoria-metropysäkillä nigerialaisen, joka kertoi antavansa alennusta lipusta afrikkalaisille ja suomalaisille. Hän on asunut Suomessa ja kertoi innoissaan siitä, mitä kohtaa Helsingin Kalliosta rakastaa eniten. Sinne vain alennusta hakemaan, kaikki suomalaiset! Kalliosta tulevat saavat todennäköisesti lipun ilmaiseksi.

Kolmannessa Budapest-päivässämme oli taas mukana täti Kaikkitietävä. Siitä lisää ensi postauksessa!

Kommentit

  • Esteri

    aaaahahahaaa, no mikäs se oli nigerian miehen lempipaikka täälä kallion jylhissä maisemissa?
    kiitti vinkistä, sista!

    • rosita

      Se kohta kun astuu metrosta ulos ja näkee melkein suoraan edessä sen paikan, jossa sä käyt joka torstai ja sunnuntai… Liikuttavaa! Nigerialainen on käyny siellä kanssa 🙂

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Stoorin bloggaaja? Kirjaudu sisään tästä.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.