VALIKKO
23.2.2015 09:35

”Limaista, mutta maukasta” – ruokaelämyksiä maailmalta

Kappas, otin näköjään vähän blogilomaa!

Olen saanut yllättävän paljon toiveita ruokaan liittyvistä postauksista. Kokkaustaitoni rajoittuvat vain kolmen H:n aterioihin (helppoa, halpaa, hyvää), mutta tunnistan kyllä herkullisen ruoan, kun sellaista syön. Siksipä ajattelin jakaa kanssanne muutamia omituisimmista, mutta erinomaisimmista makuelämyksistäni maailmalta.

Pekonitaatelipähkinä-kombo Barcelonasta
Viime visiitillämme Barcelonaan osallistuimme useamman kerran illanistujaisiin ystäviemme ystävien luona. Barcelonan kaupungin ulkopuolella asuu vuoren kupeessa taiteilijanainen nimeltä Annabella, joka tarjosi meille saksanpähkinöitä luonaan. Jännää oli se, että Annabella oli upottanut pähkinät makeiden taateleiden sisään ja kääräissyt settien ympärille paistettuja pekonisiivuja. Pekonitaatelipähkinä-makuelämys oli ihana! Makean ja suolaisen liitto neutralisoivalla pähkinällä oli mieletön, tykkäsin kovasti!

Fonio ja sipuli Bamakosta
Ollessani työharjoittelussa Malin kansallismuseossa harjoitteluani ohjasi työntekijä nimeltä
Keita. Hän tiesi museon lähettyviltä kaikki katuruokapaikat, joita suositteli minulle sen mukaan, mitä kulloinkin teki mieleni syödä. Eräänä aamuna tulin töihin huonosti nukutun yön jälkeen ja olin aaaaaaaivan väsynyt. Keita sanoi tuona aamuna minulle, että kuule, tuosta työskentelystä ja haukottelusta ei tule kyllä yhtään mitään, mene syömään aamiaista. Hän neuvoi minulle paikan, johon minun tulisin mennä ja ostaa sieltä foniota. En tiennyt, mitä fonio on, mutta tein niin kuin käskettiin. Sain pienen muovipussillisen jonkinlaisia lämpimiä pienen pieniä viljapalleroita, joiden seasta löytyi paistettua sipulia. Kaatelin muovipussista foniota suuhuni ja join teetä päälle. Oli oikein maukasta, vähän niinkuin olisi vedellyt lämpimät aamiaismurot suolaisella höysteellä makean jogurtin sijaan!
malihäät 340

Café touba Tambacoundasta
Bamakossa asuu bambaraa puhuvia senegalilaisia, jotka ovat pääsääntöisesti kotoisin Tambacoundan kaupungista, läheltä Malin ja Senegalin rajaa. Tambacoundalaiset tarjosivat minulle ja kaverilleni Bamakossa Café toubaa pienistä laseista. Kahvi näytti mustalta liisteriltä ja tuoksui pistävän makealta. Maku oli jotenkin lääkemäinen ja sokerinen, mutta kyllä sieltä kahvinkin aromi erottui seasta. Pidin Café toubasta heti ensi siemaisusta lähtien! Olin yllättynyt, ettei kyseinen kahvi ollutkaan yleinen, joka nurkalla myytävä nautintoaine Dakarissa. Ilmeisesti Café touba on vain tiettyjen senegalilaisten herkkujuoma.

Custard Delta Statesta
Asuin jonkin aikaa nigerialaisen kämppiksen kanssa, joka on kotoisin Delta Statesta. Kämppikseni tutustutti minut tuotteeseen nimeltä Custard powder. Custard powderia sekoitetaan veteen ja siitä tehdään vatkaamalla keltaista, vaniljanmakuista kiisseliä. Kiisseli maistuu mahtavalta ja sitä voi käyttää lieventämään irtokarkin ikävää ulkomailla! Googlasin, että custard on alunperin englantilaista maitovanukasta. Nigeria on siis perinyt custardin kolonialismin ajoilta, päättelen. Ehkä olenkin muuten syönyt custardia Enkuissa jonkin kakun tai leivoksen sisällä, nyt kun tarkemmin ajattelen!
Mali August2008 003

Näitä en syö, enkä edes maista: kombo ja sisäelimet
Kombo on sitkeää, venyvää ja vanuvaa limaa, joka valmistetaan samannimisestä vihanneksesta. En vain halua syödä jotain, mikä näyttää käytetystä purukumilta. Sisäelinten kohdalla syy on aika lailla sama. Maksaa saatan sen ulkonäön puolesta laittaa suuhuni, mutta en pidä siitä. Mahalaukku taas on niin luotaantyöntävän näköistä kumimaisine nuppuisine pintoineen, että en vaan voi! Vielä, kun siihen kumiin ei edes veitsi meinaa pystyä, niin terve…
kombo

Kommentit

 • Saara T

  Osaan tehdä melkoisen hyvää sauce comboa! On yksi mun lemppareista, maku on niin hyvä ettei se haittaa että se näyttää nenästä tulleelta. Tervetuloa maistamaan! Se kasvis on muuten okra suomeksi, sellainen palkomainen vihreä. Nammm. Olen maistanut vatsalaukkua, mutta ei oikein uppoa, sitkeää on. Sehän on italiassakin suosittu herkku.

  • rosita

   AI se on okra suomeksi, kiitos tästä sanasta, Saara!
   Tiedätkö, yleensä olen tosi ennakkoluuloton maistamaan ihan kaikkea vaikka kuinka näyttäs nenästä parikin kertaa tulleelta, mutta joku siinä combossa vaan tökkii pahan kerran. Mutta luotan suhun, lupaan nyt kuitenkin maistaa sun tekemää combo-soossia jos saan siihen mahdollisuuden! Elä sitten suutu jos jääkin lautaselle, minun ja combon välirikko on kuitenkin peräisin jo vuodelta 2008! 😀

  • rosita

   Hihhi! Hyvä että miellyttää! 😀 Anteeksi esteri ja paradiscafe7, kun meni näin pitkään, ennenku julkasin teidän kommentit! Soooriiiii!

 • Esteri Dembele

  Hei juotiinks me tota cafe toubaa siinä missä tie teki kurvin ja toisella puolella oli huoltsikka ja ootettiin varmaan sutramaa?? Ihana flashback! <3

  • rosita

   Joo juotiin! Siellä missä tie käänty, niillä senegalilaisilla oli sellainen oma kahvikoju! ….ihana Bamako <3

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Stoorin bloggaaja? Kirjaudu sisään tästä.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.