VALIKKO
10.6.2017 07:50

Maru: Second Hand -muotia Jyväskylästä

Kaupallinen yhteistyö: Maru Second Hand & Outlet

Jyväskylä on kirppistelijän paratiisi. Nyt Jyväskylä on myös kierrätysmuodin Pariisi, sillä siellä on Maru.

Kävin bloggaajakollegani Jasmiinan (kiitos postauksen kuvista kuuluu hänelle!) kanssa tutustumassa Maru Second Hand & Outletiin viime Jyväskylän visiitillä. Jasmiina bongasi ekan ostoksensa 20 sekunnissa, minä taas löysin farkut, joiden etsimiseeen olen käyttänyt aikaa yli vuoden. Mikä on Marun superlöytyöjen salaisuus?

Se, että vaatteet on löydetty sinulle jo etukäteen. Antakaas, kun selitän.
Kirppiksellä käydessä joutuu penkomaan. Tavaraa on laidasta laitaan aina vanhasta napakelkan nupista lasten Ryhmä Hau-kollareihin ja nyppääntyneisiin neuleisiin. Siellä kaiken kaman keskellä on tietysti Marimekon huiveja 70-luvulta ja vähän käytettyjä kevättakkeja, joita olet tullut ostamaan, pitää vain etsiä.

Maruun tuoduista vaatteista on karsittu pois likaiset, nyppäiset ja sesonkiin kuulumattomat vaatteet. Marun henkilökunta on jo löytänyt löydöt sinne tarjotuista kirppisvaatteista puolestasi. Marussa et enää ole kirpparilla, vaan Second Hand-muodin putiikissa, jonne valikoitunut tavara miellyttää silmää ja on varmasti laadukasta – ovathan Marun vaatteet olleet jo testikäytössä jonkun toisen päällä ja vielä selvinneet moitteettomassa kunnossa Marun valintaseulasta myyntiartikkeliksi kauppaan.

Juuri edellä mainittu laatupointti miellyttää minua kulutustottumustemme tarkastelun kulmasta: Miksi en ostaisi harvemmin niin laadukasta ja ehkä jopa arvokasta vaatetta, että jos yllättäen lihon tai laihdun 45 kiloa ja joudun uudistamaan vaatekaappini, on epäsopivilla vaatteillani vielä jälleenmyyntiarvoa ja käyttöikää jäljellä? Miksi ostaisin halpoja t-paitoja, jotka ovat niin heikkolaatuisia, etteivät selviä edes kaupassa kuuluisasta Rinna Saramäen hipellys-testistä? Miksi hankkisin roskiin heitettävän T-paidan, kun tiedetään, että sen valmistukseen käytetään saman verran vettä, mitä ihminen tarvitsee juotavakseen kolmen vuoden aikana?

Minä tarjosin Maruun myyntiin Sisleyn kauluspaitaa 70-lukulaisella kuosilla, vekkihametta 80-luvulta ja H&M:n sifonkista kesämekkosta. Viimeksi mainittu jäi erinomaisen kuntonsa vuoksi myyntiin, kauluspaidasta ja hameesta taas löytyi pieniä tahroja, joiden olemassaoloa en itse ollut edes huomannut. Lisäksi Marun muodin ja myynnin ammattilainen, Janita, huomautti, ettei hameeni ollut kovinkaan hip, joten tahrasta huolimatta sitä tuskin olisi otettu myyntiin. Pitkät hameet ja jakkupuvut ovat vaikeammin myytäviä kohteita ja niitä on Marussa vain muutaman todellisen helmen verran.

Tiukan seulan läpäissyt mekko sai arvioiduksi hinnakseen n. 13 euroa. Tuosta hinnasta maksetaan verot, josta jäljelle jäävä myyntivoitto laitetaan puoliksi minun ja Marun kesken. Me asiakkaat maksamme siis Marulle tuotteidemme esillepanosta, hinnoittelusta, myyntipaikasta ja markkinoinnista. On aika mielenkiintoista, että sama vaate, jonka olisin itse hinnoitellut kirppiksellä suunnilleen vitosen arvoiseksi, yli tuplaa arvonsa ollessaan myynnissä Marussa. Siksi onkin tärkeää, että Maruun tuodut vaatteet on tarkkaan valikoitu: ostaja tietää saavansa laatua, myyjä taas maksaa Marulle provisiota sen sijaan, että käyttäisi omaa aikaansa kirppiksellä seisoskeluun tai kävisi joka päivä järkkäilemässä itsepalvelukirppikseltä vuokraamaansa pöytäpaikkaa.

Mitä kannattaisi sitten ostaa, että tietäisi hankkivansa jälleenmyytävää tavaraa?Janita vinkkasi meille, että suomalainen design on haluttua. Se säilyttää arvonsa vuosikymmenet ja sen kierto on Marussa nopeaa. Samoin tietyt brändiarvoltaan arvokkaat merkkituotteet, kuten vaikkapa Tommy Hilfiger ja Guess vaihtavat Marussa omistajaa nopeasti. Se, mikä on kaikkein tärkeintä, on kuitenkin tuotteen kunto ja puhtaus. Merkkituotteetkin voivat olla laadutonta nyppäistä roskistrikoota, eikä mitään surkeakuntoista myydä Marussa. Minun H&M mekkoni oli laadukkaasti tehty ja kuin uusi, joten vaikka se edustikin halpavaateketjua, ei sille nyrpistelty nenää. Tämäkin on minusta hyvä juttu: järkevä ihminen arvostaa kestävää vaatetta, ei merkkiä, jolle joku markkinointitiimi on luonut mielikuviiimme lisäarvoa.

Maru onkin muuttanut kesäkuun alusta Jyväskylän Foorumiin, ja liiketilaa on nyt enemmän, kuin Kauppakadulla. Kannattaa muuten tilata Marun uutiskirje, sieltä löytyvät putiikin uusimmat helmet etukäteen!

Kommentit

 • Jenna

  Kuulostaa tosi kivalta! Täytyy käydä katsomassa tarjontaa 🙂

  • Rosita

   Suosittelen 🙂
   Marun tarjonta vaihtuu muuten noin 2 viikon välein, eli sieltä voi aina etsiä ensin, kun jotain vaatetta tarvitsee 🙂

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Stoorin bloggaaja? Kirjaudu sisään tästä.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.