VALIKKO
8.3.2014 20:05

Meren jään jälkiä

Meri on minun elementtini. Kun töissä on vaikea pysyä hereillä, ajattelen ahkeraa merillä työskentelijää, Myrskyluodon Maijaa. Maija lähti aamu neljältä merelle kalaan, eikä ollut yötyölisistä kuullutkaan. Kun haluan tyhjentää pääni ja muuttaa suuntaa aivoissani, haluan tuijottaa avomerelle. Viimeksi tuijotin avomerta Senegalissa. Saisinkohan joskus tuijottaa sitä vaikka Buenos Airesissa?

image

Olen sisämaan kasvatti, oikea jyväskyläläinen maakrapu. Ehkä meri on siksi minulle niin jännä, upea ja tärkeä yhtäaikaa. Tai ehkä se on kaikille. Ei varmaankaan ole olemassa ihmistä, joka ei ihailisi merta.

image

Muumien maailmassa meri on eräänlainen keskipiste. Muumit muuttivat kerran majakkaan ja Tove Janssonin merenkuvailut ovat kiehtoneet mieltäni yläasteikäisestä asti, jolloin muumien suolavedellä pirskoteltuun maailmaan oikein kunnolla sukelsin. Minulla on kaikki muumikirjat ja luen niitä vieläkin. Aina Tampereella käydessäni menen kirjaston muumimuseoon. Syksyisin luen Muumipappa ja meri-kirjan ja haluan katsoa tyrskyjä. Keväällä luen Taikatalven ja haluaisin kuulla meren sulavan ja paukahtelevan, niin kuin Tuutikki sitä kuvailee.

image

Tukholmasta tullessamme seilasimme sulassa meressä, mutta juuri ennen Helsinkiä raja tuli vastaan. Jäätä silmänkantamattomiin ja laivan kyljistä heijautuvia jäälauttoja tasaisena mattona. Kaikki oli paikallaan, ei tyrkyn myrskyä missään.

Hiljentävää.

Kommentit

 • Reetta

  Hienoja kuvia, ihana päivitys! <3

  • rosita

   Voi kiitos, kanssani jäämerelle tuijottava ystäväni!

 • Banana

  ”It’s a marvelous thing, the ocean. For some reason when two people sit together looking out at it, they stop caring whether they talk or stay silent. You never get tired of watching it. And no matter how rough the waves get, you’re never bothered by the noise the water makes by the commotion of the surface – it never seems too loud, or too wild.”
  Banana Yoshimoto, Goodbye Tsugumi

  • rosita

   Oi Banana, miten kaunis lainaus! Totta joka sana. Kiitos paljon kommentistasi!

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Stoorin bloggaaja? Kirjaudu sisään tästä.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.