VALIKKO

Mikä malarialääke taaperolle, mikä luottokortti mulle?

Olen kerran sairastunut malariaan Gambiassa. Malariassa oli hirveää ja nöyryyttävää. Onneksi Afrikassa myydään oikein tehokkaita lääkkeitä malariaan sairastuneille. Lääkekuuri kestää neljä päivää ja nujertaa taudin, mutta kestää useita viikkoja, että voimat palaavat. Järkyttävin katastrofi ikinä olisi, että meidän Ebbavavva sairastuisi malariaan.

Kokemuksia Lariamista
Dakar ja Bamako ovat malaria-alueita ja sinne matkustettaessa tarvitaan muutama rokotuskin. Rokote.fi suosittelee vaikka sun mitä varotoimenpidettä Senegaliin ja Maliin matkaajille, mutta me päätimme hankkia lapsellemme hepatiitti yhditelmärokotteen ja pakollisen keltakuumerokotteen, sekä malarian estolääkityksen koko perheelle. Ärsytti ihan tajuttomasti, kun lääkäri kertoi, ettei alle 10-kiloiselle lapselle ole mitään muuta mahdollista malarianestolääkitystä, kuin Lariam-niminen lääke. Olen itse yrittänyt syödä Lariamia vuonna 2007 ihka ensimmäisellä Malin matkallani. Lariamia otetaan kerran viikossa ja olin kuin sairaana tuona lääkkeenottopäivänä. Tuntui siltä, että ihoni alla juoksi muurahaisia ja näin todella outoja unia. Kutitti ja hermostutti. Ajatus ei kulkenut lainkaan ja pää oli kipeä, olin ihan aivosumuissani, enkä kyennyt mihinkään järkevään. Lääkäri kuitenkin väitti, että koska pienet lapset ottavat viikoittain yhdestä Lariam-tabletista kuudesosan, eivät he yleensä kärsi sivuoireista. Katsoimme siis parhaaksi hankkia tuota hirveää myrkkyä Ebbavavvalle – eikä lääke vaikuttanut häneen mitenkään! Sinne meni myrkyt, kuin vettä vaan kerran viikossa! EIkä tullut malariaakaan, huh.

Malaronea halvemmalla
Meille aikuisille sivuoireilijoille valitsimme lääkkeen nimeltä Malarone. Malaronella ei ole sivuvaikutuksia, mutta sillä on yksi erittäin huono puoli: lääke maksaa Suomessa 60euroa paketti! Yhdessä paketissa on 12 JOKA PÄIVÄ napattavaa tablettia! Me olimme yli kuukauden malaria-alueella, joten olisimme saaneet pulittaa lentolippujen hinnan Malaronesta kahdelle aikuiselle. Onneksi matkamme alkoi vanhalta tutulta Teneriffalta, sillä siellä Malaronea saa ostaa hintaan 22,50 euroa paketti! Ai että, mitkä säästöt! Selvitin viestittelemällä sähköpostitse teneriffalaisen apteekkiketjun kanssa sekä lääkkeen hinnan, että lääkkeen reseptivapauden. Suosittelen kaikille Länsi-Afrikkaan menijöille ensin shoppailureissua apteekkiin Teneriffalle ja sieltä hullun halvan Binter Canarias-lentoyhtiön käyttöä Afrikan mantereelle lentämiseen!

Luottokortti- ja rokotuskorttisekoilu
Useampi matkabloggaaja kirjoitti viime vuoden puolella Norwegian-lentoyhtiön tarjoamasta luottokortista, jota markkinoitiin erityisesti reissaajalle sopivana korttina. Huomasin, että kortilla tehtävät käteisnostot ovat ilmaisia ympäri maailmaa, joten hain kortin itselleni. Esimerkiksi Senegalissa käteisnostot automaatista kustantavat n.kuusi euroa/nosto ja Malissa jopa 10 euroa/nosto. Olisipa tullut säästettyä kymppi jos toinenkin nostelemalla käteistä bank Norwegianin luottokortilla! Kyllä, luitte oikein sanamuodon – olisipa tullut säästettyä. Säästöt jäivät syntymättä, sillä en päivää ennen lähtöä löytänyt luottokorttiani mistään. En mistään. Varmaa on, että kortti on jossain täällä asunnossamme, sillä en ole käyttänyt sitä ulkona koskaan. Etsinnät jatkuvat yhä, eipä ole edelleenkään näkynyt!

Kansainvälisen rokotuskorttini taas löysin keittiön laatikostosta patalappujen ja essun alta pari päivää ennen lähtöä – toki olin sitä ennen nähnyt ylettömästi vaivaa selvittämällä aikaisemmat rokotustietoni aiemmasta rokotusterveysasemaltani ja käynyt yksityisellä lääkäriasemalla kirjoituttamassa itselleni uuden rokotuskortin. Sama pää kesät, talvet, sanoisi tähän kahdeksankymppinen isoisäni.

Kommentit

 • Ai tuonnekin keltakuumerokote on pakollinen? Tiesin, että Beniniin ja Togoon on, mutta en ole huomannut ajatella, että laajemminkin.

  Kiitti apteekkivinkistä! Mites Tallinnan apteekkien tarjonta? Satuitko selvittämään sitä malarialääkkeen osalta?

 • Nimetön Tarja_anita

  Malaronea saa edulliseen hintaan myös Virosta. Suomalainen paperiresepti kelpaa sielläkin, mutta ei e – resepti. Me säästimme 4 hengen lääkkeistä monta sataa euroa.

 • Nimetön Tarja_anita

  Hinta siis Tallinnassa suurin piirtein sama kuin Teneriffalla, reilut 20e per paketti.

  • Rosita

   Kiitos vinkistä! Malaronea onkin tosi näppärä hakea myös Tallinnasta, onneksi suomalainen resepti käy siihen hommaan! Tuo on kyllä valtava säästä maksaa kolmasosa samasta tavarasta!

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Stoorin bloggaaja? Kirjaudu sisään tästä.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.