VALIKKO
1.2.2015 20:03

Minulla on 40 käyttövaatetta. Jotta olisi helpompi matkustaa.

Minä olen hyvä luopumaan tavaroistani.

Inhoan jemmakasoja komeroissa, vanhoja papereita, käyttämättömiä vaatteita ja asioiden säilyttämistä tasoilla kaikkien nähtävillä. Tykkään lukea elämäkertoja ja saan valtavimmat kiksit sellaisista kertomuksista, joissa joku päättää muuttaa kaukaiseen maahan ja matkustaa sinne mukanaan koko omaisuutensa, joka mahtuu pariin laukkuun tai reppuun. Miten onnellinen tilanne!

Olen lukenut muutaman blogiarvostelun Rinna Saramäen uudesta kirjasta Hyvän mielen vaatekaappi. En ole vielä onnistunut lukemaan kirjaa, sillä se on jatkuvassa varauksessa lähikirjastossani, mutta minullapa on aikaa odottaa, joko hurjaa kirja-alennusta tai varausten ehtymistä. Kirjassaan Saramäki haastaa lukijan karsimaan vaatekaapistaan pois kaiken, mitä ei käytä. Optimaalisen tuloksen saamiseksi lukijan on mietittävä, millaisia vaatteita hän elämäntilanteessaan eniten tarvitsee ja panostamaan niihin. Lopputulos, johon pyrkiä, on vaatekaappi, joka koostuisi vain 33 käyttövaatekappaleesta kolmeksi kuukaudeksi. Karsitut vaatteet täytyy sulkea varastoon odottamaan kolmen kuukauden määräajan loppumista. Sitten vaatteita saa vaihtaa, jos kaapista on jäänyt jotain käyttämättä tai on tullut varastoineeksi jotain älyttömän tärkeää. Niin tai jos vuodenaika vaihtuu. Alus-, urheilu- tai yövaatteita ei lasketa 33 vaatteen kiintiöön.

Minä pääsin oman vaatekaappini kanssa 40 vaatekappaleeseen. Pidin tulosta riittävän hyvänä, ja aion pitäytyä siinä, vaikka täytyy myöntää, että keksin heti kolme vaatekappaletta, jotka jätin kaappiin, vaikka en ole käyttänyt niitä koko talvena. Ostin myös yhden ihan mahtavan ylisuuren jakun, jota aion keväällä käyttää takkina, sillä poltin vahingossa silitysraudalla reiän yhteen kauluspaidoistani. Hups. 40 vaatekappaleen garderoboni siis pitää ostoksestani huolimatta ja näyttää todella hyvältä ja siiistiltä, jopa sellaiselta, että se taitaa mahtua yhteen 23 kilon matkalaukkuun. Sain näin myös vaatekaappiini tyhjän kohdan, jota voin alkaa täyttää vavvan vaatteilla. Varsin näppärää!

Kun tavaraa ei ole järkyttäviä määriä, olo tuntuu helpommalta. Pakkaaminen ei vie aikaa, sillä ei ole niin paljon, mistä valita. Jos nyt pitäisi muuttaa, ei ainakaan minun vaatekaappini pakkaamisessa laatikoihin menisi kuin vartti. Yksinkertainen elämä parasta!

Oletko sinä kokeillut 33 vaatekappaleen valitsemista käyttöön? Miten meni? Minua kiinnostaa kauheasti muiden kokemukset asiasta, kerro kerro kommenttiboksissa!

image
Vaatekaapin karsimisprojektissa löytyy myös kirpputorille viettäviä vaatekappaleita. Tämä on yksi niistä. Luulisi, että valkoista perusboleroa tarvitsee aina, mutta jostain syystä tätä ei vain tule käytettyä ikinä. Omituista.

Kommentit

 • Pirkko / Meriharakka

  Luin tästä ensimmäisen kerran jo monta vuotta sitten ja vaikka ihan kirjaimellisesti en sitä silloinkaan alkanut noudattaa, niin se kyllä herätti siihen, että kannattaa pyrkiä pienempään vaatevarastoon ja sitä olen tässä viimeisten vuosien mittaan melkein menestyksellisesti tehnytkin – mm. olen ollut (melko hyvin pitäneessä) vaateostolakossa syyskuun alusta alkaen, ajatuksen jatkaa sitä tämän puolen vuoden sapattini ajan.

  Kirjoitin tuosta Project 333:sta blogiinkin jossain vaiheessa – ja tilasin sen (edullisen) oppimateriaalin verkosta.

  • rosita

   Haa, kiitos linkistä Pirkko! Minusta on ihanaa lukea muiden tätä kokeilleiden ajatuksia!

   Jos miettii, että kuukaudessa on kuitenkin vaan 30 päivää, niin luulisi 33 vaatekappaleen riittävän asuiksi asti ihan joka päivä. Oli aika jännä laskea, kuinka monta rytkyä sitä todella omistaakaan.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Stoorin bloggaaja? Kirjaudu sisään tästä.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.