VALIKKO
5.5.2015 20:35

Miten ja miksi eli matkojen suunnittelusta

Suurinpiirtein suunniteltuja. Sellaisia matkamme ovat yleensä.

Maailma on niin monipuolinen paikka, että tekee mieli mennä kaikkialle. Ihan mihin vaan, missä ei ole vielä koskaan käynyt. Tietenkin jos on käynyt jossain upeassa kohteessa, menee sinne mielellään uudestaankin. Kunhan pääsee ja menee ja saa nähdä erilaista elämää.

Tuossa sivupalkissa on lista maista, joissa olen käynyt. Osa maista on sellaisia, joihin olen pysähtynyt ollessani vain läpikulkumatkalla, esimerkiksi ITÄVALTA, LIECHTENSTEIN, SVEITSI, BELGIA, LIBYA, MAROKKO ja BURKINA FASO. Liechtensteinin visiitti oli lyhin, vessareissun mittainen, Itävallassa pysähdyin sentään syömässä ja Sveitsissä uimassa. Belgiassa vaihdoin lentokoneesta junaan, Libyassa ja Marokossa olen hengaillut vain lentokentällä pitkillä vaihdoilla. Burkina Faso taas on pisin kahden yön välttämätön pysähdyspaikka bussimatkalla välillä Mali-Ghana-Mali.

RUOTSI, VIRO ja ESPANJA ovat lapsuuden klassikko-kohteita. Näin aikuisenakin pidän niistä kovasti ja noissa maissa meillä on paljon ystäviä. Lisäksi niihin on halpaa matkustaa ja sekös pihiä ilahduttaa! Ruotsiin lentäminen ei tule sen kalliimmaksi, kuin laivallakaan sinne matkaaminen. Barcelona, Alicante ja Elche, Benidorm, Torrevieja ja Las Palmas ovat ihan ykköskohteita, pääsisinpä vielä Madridiin ja Malagaan tässä joskus.

Parhaan kaverini kanssa olen käynyt hurjina nuoruusvuosina NORJAssa ja TSEKissä aivan kaksin, ihan vain seikkailun vuoksi. Toisen seikkailijaystäväni kanssa menimme LATVIAan, sillä sinne löytyi hirmu halpoja lentoja Ryanairilta. Isommalla seikkailujengillä ajelimme pariinkin kertaan Euroopan halki kesällä ja kävimme PUOLAssa, RANSKAssa, ITALIAssa ja MONACOssa. SAKSAssakin ohimennen, mutta varta vasten Saksaan menimme isovanhempiemme kanssa eräänä lämpimänä syksynä. Pikkuveljeni kanssa menimme ENGLANTIin katsomaan kavereitamme ja MALTAlla kävimme ihan höpöllä seurueella, johon kuului seitsemän tyttöä ja yksi poitsu. Hah!

Maita, joissa olen käynyt vain siksi, etten ollut käynyt niissä koskaan aikaisemmin, ja jossa oli mahdollisuus volonteeriin toimintaan, ovat TANSKA, VENÄJÄ, LIETTUA, PORTUGALI, MALI, SENEGAL, GAMBIA ja GHANA. Maita, joissa olen asunut, eli ihan oikeasti vuokrannut kodin ja elänyt siellä arkea ovat Tsekki, Mali, Senegal ja Espanja. Olen niin iloinen, että olen ihan noin vaan sattumalta mennyt käymään noissa maissa ja tykästynyt niihin asumiseen saakka. Se juuri onkin tässä matkojen suunnilleen suunnittelemisessa parasta; joustoon on varaa ja yllättyä voi aina iloisesti.

Yhteenvetona voisin siis sanoa, että matkakohteet ja motiivi niihin matkustamiseen valikoituvat seuraavin perustein:

– Ulkomailla asuvien ystävien tapaaminen ja vapaaehtoistyö

– Porukan innostuminen lähtemään yhdessä reissuun, kohde valitaan huutoäänestyksellä

– Jos on jo lähtenyt eri maanosaan, kannattaa siellä koluta useampikin maa bussein tai junin samalla kertaa

– Tekee vain mieli lähteä, ja sattuu löytämään halvat liput ja hotellin johonkin satunnaiseen kohteeseen

Kun mietin matkan kulkua ja mahdollisia ylimääräisiä kohteita, hankin tietoa netistä, erityisesti matkablogeista ja nykyään Create Tripsistä. Siihen, mitä lopulta kohteessa teen, vaikuttaa raha, aika ja voimat. Jos kaikkea edellä mainittua riittää, niin siitä vaan, kaikki peliin. Jos taas olen jo valmiiksi poikki, lyhyellä matkalla ja minimaalisella budjetilla liikkeellä, teen yksinkertaisia ja ilmaisia asioita. Vaikka olisi kuinka väsynyt ja köyhä, matkat kuitenkin antavat paljon. Niistä saa henkistä pääomaa ja sitä ei kuulkaa voi rahassa mitata.

afrikka_muksin

Kommentit

 • Pirkko / Meriharakka

  Noista mainitsemistasi syistä meillä korostuvat se, ettei olla aikaisemmin jossain oltu – ja se, että jos vaan on aikaa, niin samalla suunnalla kannattaa saman tien käydä useammassa maassa.
  Jälkimmäisestä hyvä esimerkki on viime syksyinen Aasian kierroksemme.
  http://meriharakka.net/2014/12/09/soulista-singaporeen-linkit-kaikkiin-juttuihin/

  Edellisestä eilen (!) varaamamme matka juhannuksen viettoon Mallorcalle. Oli vaan sivistykseen jäänyt Mallorcan kokoinen aukko, jonka paikkaaminen juuri nyt tuntui hyvältä idealta.

  • rosita

   Kiitos linkistä, Pirkko! Me ei olla koskaan käyty Aasiassa, joten siinäpä meille aukko paikattavaksi sivistyksessä 🙂

   Mallorca kuulostaa myös hyvältä. Usein reissaajat vieroksuu perinteisiä turistipakettimatkakohteita, mutta mä oon huomannut, että kyllä niissä joku syy on, että ne on tullut niin perinteisiksi ikisuosikeiksi. Olkoon sitten takuuvarma auringonpaiste, mutta voi niistä löytyä jotain muutakin mukavaa!

 • Elisa

  Mä haluisin kuulla lisää sun Afrikka reissuista! Ja miten toimis jos uskaltais bussilla lähteä kiertämään eri maita? Vai uskaltaisko?

  • rosita

   Moikka Elisa!
   Itse asiassa olen vähän kirjoittanutkin meidän bussimatkoista näissä postauksissa:
   http://www.rantapallo.fi/angata/2010/11/23/matkaalkaa/
   http://www.rantapallo.fi/angata/2010/12/18/afrikan-hymyileva-rannikko/

   Bussilla matkustaminen on rankkaa, mutta ainakin pääsee näkemään paljon! Ranskankielen taito helpottaa matkustamista, siinä mielessä suosittelen sulle lähtemistä. 🙂 matkan aikana joutuu viettään öitä bussissa ja ulkona nukkuen, vessat joihin pysähdytään voi olla ällöjä ja mun pitkiin hiuksiin jäi ötököitä suunnilleen asumaan viime reissulla, hyiiii…. Malin pääkaupunkia Bamakoa pohjoisemmaksi en uskaltais matkustaa nyt levottomuuksien takia, jos ajattelee kiertävänsä Länsi-Afrikkaa. Muuten bussilla matkaaminen isoista kaupungeista toiseen on mun kokemuksen mukaan turvallista. Tosin kahdestaan tyttökaverin kanssa en uskaltaisi lähteä, mielummin porukalla ja siinä porukassakin vois olla joku, jonka vois tarpeen tullen esitellä vaikka isoveljenään jos joku innostuu liikaa valkoisista naisista.

   Mulle ei oo koskaan sattunut bussimatkoilla mitään vaarallista tai ikävää. Kaikenlaiset aikatauluarviot kannattaa niillä reissuilla unohtaa, mutta senhän tiesitkin jo Afrikassa käyneenä! 😉

   Voisin kyllä kirjoittaa vielä jonkin yleispostauksen tästä bussimatkustamisesta, kiitti ideasta!

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Stoorin bloggaaja? Kirjaudu sisään tästä.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.