VALIKKO
24.11.2012 21:55

Neljäsosa hautajaiset ja puolikihlajaiset

Tänään oli näköjään sellainen päivä, että päädyimme ensin suru- ja sitten ilojuhliin.

Kävimme tuttavamme luona, joka avasi vaisuna oven, ja kertoi, että hän oli taas menettänyt läheisensä kotimaansa sodassa. Hänen luonaan oli käynnissä ”Le Deuil”, joka käytännössä tarkoittaa joukolla suremista ja surijan lohduttamista. Tunnelma näissä tilaisuuksissa ei kuitenkaan ole hirvittävän murheellinen koko päivää, sillä surijan perhe tarjoaa lohduttajille juhlavampaa ruokaa ja mehua, kokista ja olutta. Lisäksi telkkari on päällä jollain ranskan- tai afrikankielisellä kanavalla vieraita varten. Tilaisuudessa viivytään puolesta tunnista koko päivään, riippuen vieraan suhteesta surijaan.

Vierailimme illemmalla myös ystävämme luona, jonka kotona oli käynnissä sulhasen esittely-juhla. Tällainen tilaisuus järjestetään ystävämme kotimaan perinteen mukaan ennen kihlajaisia, mutta kuitenkin silloin, kun on varmaa, että pari avioituu. Paikalle kutsutaan sukulaisia ja ystäviä, jotka laittautuvat hienoiksi. Sulhanen tulee sitten esittäytymään morsmaikkunsa luokse ja kaikki syövät yhdessä juhlavampaa ruokaa ja juovat mehua, kokista ja olutta. Näissäkin juhlissa on telkkari päällä vieraiden viihdyttämiseksi ja sieltä katsellaan afrikkalaisia musiikkivideoita.

Molempiin tilaisuuksiin saa Afrikassa tullu kuka tahansa, joka vähänkin tuntee surijaa tai juhlaparia. Niinpä juhlat voivat paisua niin isoiksi, että tarjottaviin saattaa juhlien isännältä hurahtaa vaikka kuukauden palkka!

Tässä aiheeseen sinänsä liittymätöntä, mutta hyvää musiikkia, jota soittelimme meidän senegalilaisissa possujuhlissa. Loistavaa lauantaita!

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Stoorin bloggaaja? Kirjaudu sisään tästä.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.