VALIKKO
24.6.2014 19:34

Nepalilaista teetä sateessa

Olen kahvi-ihminen.

Silti jatkuva sade ja viime joulukuulta tutuksi tulleet lämpöasteet herättävät minussa halun juoda välillä teetä. Vihreä tee on hyvää, samoin sellainen kiinalainen kuusenneulasia muistuttava hippustee, jota hipsutellaan kuumaan teeveteen. Kun hippuset ovat avautuneet kauniiksi lehdiksi ja painuneet kupin pohjalle, tietää teen olevan valmista juotavaksi. Makeanhimoissani juon myös marjoilla maustettua muostaa teetä, ja turautan joukkoon aimo ainnoksen juoksevaa toffeeta muistuttavaa kondensoitua maitoa. Jos olen tulossa sairaaksi, leikkaan teeveteeni paloja inkivääristä, puristan joukkoon limemehua ja töräytän vielä terveysjuoman jatkoksi hunajaa.

image

Viime viikonloppuna saimme jälleen vieraaksemme pohjois-ranskalaiset ystävämme, joiden kanssa meille on kehkeytynyt teehen liittyvä perinne; juomme yhdessä nepalilaista teetä. Eilen, juhannusviikonlopun jälkeisenä ensimmäisenä arkisena maanantaina kävimme juhlimassa ranskalaisten ystäviemme 30- vuotishääpäivää siinä Rautatientorin nepalilaisessa ja valitsimme perinteemme mukaisesti jälkiruoaksi kaikille teetä. Nepalilainen tee on täydellinen jälkiruoka sateisen ja viileän viikonlopun päätteeksi: kuuma, inkiväärillä ja jollain lailla piparia muistuttavalla mausteella vahvistettu ja vaahtomaisella maidolla sävytetty, makea täydellisyys! Maanantaina aurinko paisteli ajoittain lämpimästi Helsingissä, ja oli niin mukavaa kävellä Rautatientorita Kamppiin nepalilaisen teen ja rakkaaan ystäväjoukon kanssa. Viikonloppumme oli kaiken kaikkiaan onnellinen, liikuttava ja opettavainen. Tuo kävelyhetki tiivisti hetkeksi sen tavoitteen, johon me pyrimme. Se oli hetki, jolloin kaiki oli hyvin maailmassa.

 

J.K. Ostin kuvan teepannun ja kahdeksan teekuppia kiinalaiselta kadulla nuorena tyttönä Jyväskylässä asuessani.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Stoorin bloggaaja? Kirjaudu sisään tästä.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.