VALIKKO
12.11.2014 17:36

Neuvostomeininkiä Tallinnassa

23 vuotta sitten on lähempänä kuin luuletkaan.

pieniä_mummoja

Taannoisten ranskalaisten ystäviemme vierailu vei meidät yhdessä päiväksi Tallinnaan. Köckerö Linen Finlandia-laiva oli ihan kuin mikä tahansa Viikkarin paatti, joten tästä lähin yhtiö ansaitsee tulla kutsutuksi ihan oikealla nimellään. Matkustinme siis Eckerö Linellä. Ilokseni ranskalaiset ystävämme paljastuivat pihistelijöiksi, joten lauantain päiväristeilyksi valikoitui viikonlopun halvin S-etukortti tarjous Eckerö Lineltä, 25€/matkustaja. Oma matkani oli ilmainen, yhtiö muistaa Rantapallon bloggaajaakortin haltijoita lahjakortilla.

Finlandia-laivalla matkustettaessa on aikaa maissa Tallinnan päässä 7 tuntia. Me kävimme kunnon turisteilta heti Sadamarketissa ostoksilla ja tinkimässä venäjää puhuvien myyjien kanssa. Ranskalaisten ystäviemme mielestä Tallinnasta tuli maihin astuttuamme mieleen Neuvostoliitto ja tuo mielikuva vahvistui Sadamarketin toritunnelmissa.
PA255313
Kävelimme ympäriinsä vanhassa kaupungissa ja otimme kuvia sen kauniista taloista. Samalla katselimme sillä silmällä ravintoloita, ja löysimmekin yhden, joka vaikutti hauskalta: Restauran Wirolaine Pikk-kadulla. Itse asiassa olisimme halunneet syödä viereisessä ranskalaistyylisessä hyvässä ja halvassa ravintola Bonapartessa. Se oli kuitenkin vastoin kaikkia odotuksiamme suljettu tuona kyseisenä lauantaina. Innostuimme viereisestä Restauran Wirolaisesta sillä jos ranskalaista ruokaa ei saa, on mikä tahansa paikallinen maistamisen arvoista.

Restauran Wirolaisella oli mahtava sisäänheittäjä. Vanha herra suorissa harmaissa housuissa ja kuluneessa ruskeassa nahkatakissa. Herran nenä oli kylmässä muuttunut yhtä punaiseksi, kuin hänen vanha kaulaliinansa, ja mustien pullonpohjasilmälasien alta puuttuivat vain tuuheat viikset. Herra nosti meille lättähattuaan, ja toivotti meidät venäjäksi tervetulleeksi. Katselimme ulkona edukasta ruokalistaa ja menimme mielihyvin sisään.

Ravintolassa ei ollut ketään muuta lisäksemme. Se on muuten huono merkki. Jäimme kuitenkin syömään, sillä meillä oli kauhea nälkä. Seuraava huono merkki oli se, etteivät ruokalistan hinnat vastanneet ulkona mainostettuja, vaan olivat kalliimpia. Kolmas huono merkki oli, että virolaisen tarjoilijatyttösen piti käydä kysymässä kokilta, oliko heillä riisiä, vaikka listassa niin lukee. Aika paha, vastaavaa on tapahtunut viimeksi Afrikan mantereella. Kaikista näistä merkeistä huolimatta jäimme syömään, sillä jotenkin kiinnosti nähdä, miten kaikki päättyisi.

Kun ruoka tuli pöytään, kuului kaksi ihastunutta huokausta ja kaksi pettynyttä. Miesten valitsemat liha ja kana-annokset olivat onnettoman pieniä ja jotenkin hailakan värisiä. Minäkin osaisin valmistaa sen näköisiä annoksia. Meidän tyttöjen keittoannokset taas olivat aivan ihanat. Kaverini söi kalakeittoa ja minä seljankakeittoa, ja oli kuulkaa niin maukasta, että oksat pois! Seljankakeittoni kaveriksi sain smetanaa ja se sopi siihen soppaan, kuin nenä päähän. Jälkiruoalle emme tuohon paikkaan jääneet, sillä mielenkiintomme paikkaa kohtaan oli näillä annoksilla tyydytetty. Suosittelenkin kaikille käymään alkukeitolla Restauran Wirolaisessa. Onhan mahtavaa, että sopan lisäksi saa nauttia hauskan näköisestä sisäänheittäjästä ja rauhallisesta ympäristöstä, jota säestää venäjän ja viron kielinen henkilökunnan rupattelu.
keittoa
Tämän huonon ravintolasuosituksen lisäksi haluan jakaa kanssanne hyvän kahvilavinkin. Aivan vanhan kaupungin portilla on kapeahko tumman värinen lasitettu ostoskeskus, jonka ylimmässä kerroksessa on ihanan lämmin kahvila. Sieltä saa mitä vain, wi-fi toimii ja vessat ovat sliipatun siistit. Siellä ei ole jälkeäkään neuvostomeiningistä ja tuon kahvilan jälkeen kiersimmekin vain länkkärifibaisia kohteita: Virukeskuksen ja Kaubamajan.

Löysin muuten tuon kahvilan vierestä uuden lempparikampaamoni: Elegance Salon-Boutiquen. Kävin kampaamossa aikaa varaamatta, Viru-kadulta bongaamani mainoksen innoittamana. Kampaamoon ei pääsekään ihan noin vain sisälle, vaan pitää soittaa heidän ovipuhelintaan, jolloin joku henkilökunnasta tulee avaamaan oven salonkiin. Pyysin kampaajaa nappaamaan latvoistani kauttaaltaan 10 senttiä pois ja kerrostamaan etuhaituviani. Täti teki työtä käskettyä, ja sohi tukkani kuntoon niin nopealla tahdilla, että pikkuisen hirvitti! Jälki oli kuitenkin tarkkaa ja hyvää. Kauanko kesti ja paljonko maksoi? 15 minuuttia ja 15 euroa!
PA255309helsinki_talo
Tallinna on matkakohde, jonne lähden aina mielelläni lomalle, vaikka olen käynyt siellä ehkä sata kertaa. Onko sinulla jokin vinkki, jonka haluaisit jakaa kanssani? Ensi kerralla aion mennä nauttimaan lisää neuvostomeiningistä Viru-hotellin vakoilumuseoon, käydä uudestaan kampaajalla Elegancissa ja etsiä kivan kasvohoitopaikan jostain.

Kommentit

    • rosita

      Hehhe, kiitos Panu! Restauran Wirolaine oli lopulta kokemus, joka naurattaa. 😀

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Stoorin bloggaaja? Kirjaudu sisään tästä.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.