VALIKKO
1.7.2014 22:19

Päivä, jona köyhä ja pihi saattoivat kulkea bussilla Jyväskylässä

Julkinen liikenne Jyväskylässä on kallista kuin kaviaari. Siksi Jyväskylä on pyöräilykaupunki ja onneksi niin pieni, että kävellenkin pääsee. Ihan oikeasti, katsokaapa näitä julkisen liikenteen kertalippujen hintoja eri kaupungeissa:

Helsinki 2,50e ja 7-16 v lapset 1,30e

Tampere 2,60e ja lapset 1,00e

Turku 3,00e ja lapset 1,50e

Jyväskylä 3,30e ja lapset 1,70e

Tänään Jyväskylässä tapahtui jotain ennenkuulumatonta, sillä koko kaupungin väki halusi matkustaa bussilla – tai linkillä, kuten Jyväskylässä sanotaan.

image

Joka ikinen kaupungin linkki oli meinaan tänään ilmainen ihan koko päivän. Katsokaa, mitä tapahtui! Kansat virtasivat linkkipysäkeille ja linkit olivat ääriään myöten täynnä koko päivän! Siinä menivät rikkaat ja kaltaiseni köyhät, pihit säästäjät ilmaiseen linkkiin innosta puhkuen ja linkkimatkalla puunlatvoja silmät pyöreinä ihaillen. Sitä vauhdin hurmaa!

image

Istumapaikkoja ei ollut, ilma loppui, käytävällä seisovat tarrasivat samaan kahvaan pysyäkseen pystyssä ja ihmiset matkasivat Vaajakosken perukoilta keskustaan ja ihan huvin vuoksi Laajavuoreenkin ja takaisin keskustaan. Ympäri kaupunkia hymistiin tyytyväisinä ”ilmanen kyyti”, ”linkillä iliman eestä”, ”mi-täääääään ei maksanu” ja muuta sellaista. Linkkien värisiä vihreitä ilmapalloja jaettiin Asemakadulla ja soitto soi.

image

Tämä promootiokampanja Jyväskylän liikenteeltä oli onnistunut. Ilmainen on paras alennusprosentti. Ilmapallotkin kaupan päälle. Kerrankin sai kokea, millaista siellä linkissä ihan oikeasti on matkustaa. Yleensä sitä vain katsoo ohimenevän linkin lämpöön ikkunoista sisälle samalla kun polkee pyörällä sateessa ohi hengitys huuruten Suomen kesässä. Nyt on parempi mieli!

image

Kommentit

 • Jonna

  Samat riistohinnat täällä Oulussa. Sentään kuukausikortit on täällä vissiin vähän halvempia. Tosin mun ei passaa valittaa, kun pääsen rattaiden kanssa ilmaiseksi. Kunhan niistä luovutaan, siirrytään taas kokoaikaiseen pyöräilyyn. Kiva tuollainen ilmainen päivä.

  • rosita

   Jyväskylässä joutuvat myös lastenrattaiden kanssa matkustavat maksamaan matkansa ja se on kyllä äärimmäisen epäkäytännöllistä! Mieti, vaunuilija joutuu jättämään vaunut, lapsen ja vaunuun asetellut laukut ja kassit bussin keskiosaan oman onnensa nojaan, kun käy maksamassa matkansa kuskin luona! Toivottavasti Jkl ottaa mallia Oulun onnikoista ja pk-seudun liikenteestä.

   • Jonna

    Täälläkin joutuu rattaiden kanssa maksamaan Haukiputaalle tai Kempeleeseen mennessä ja olen sen muutaman kerran kokenut. Ja joka kerta olen miettinyt, miten epäkäytännöllistä olis, jos niin pitäis aina tehdä. Bussit olis varmasti vielä pahemmin myöhässä.

    • rosita

     No sanopa muuta! Jos mulla olis lapsi, tunkisin varmaan ihan itkupaniikissa ihmisten läpi kuljettajan luo maksamaan, kun mua kauhistuttaa ajatuskin siitä, mitä kaikkea onnettomuuksia vois tapahtua sinä aikana, kun avuton lapsi pötköttää yksin bussin keskiosassa rattaissaan. :O

 • ananas2go

  Kotkassakin kertamaksu on yli kolme euroa. Kesäksi saa 120 päivää voimassa olevan bussikortin suunnilleen kahden kuukauden hinnalla. Että eka matka on hurjan kallis ja loput ilmaisia.

  • rosita

   Ja Kotkakin on siis yli kolmen euron kerhossa. Anna-Pogo, julkisen liikenteen hinnat ovat yksi syy lisää asua pk-seudulla! 😉

   • ananas2go

    Jaa… Äläs nyt kuule yllytä.

    • rosita

     Ajatus on siis käynyt mielessä monta kertaa! 😀

     • ananas2go

      🙂 🙂 Ei saaa…

 • Siina

  Tuntui, että ihmiset hymyilivät ilmaispäivänä enemmän! Ja kuskit oli rentoja – yksikin kuski näytti mulle miten oli heittänyt kellonsa laatikkoon eikä välittänyt aikataulusta 😀

  • rosita

   Huomasin Siina ihan saman asian! Varsinkin kuskit olivat niin hyvällä tuulella ja ystävällisiä, että ajattelin Jyväskylän liikenteen jotenkin erityisesti ohjeistaneen heitä rentoon meininkiin ilmaispäivänä. 🙂

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Stoorin bloggaaja? Kirjaudu sisään tästä.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.