VALIKKO
25.10.2012 12:24

Pan Am ja iPad ja iOS 6 kartat

Olen omistanut nyt iPadin kuuden päivän verran ja yksi ensimmäisistä sinne lataamistani sovelluksista oli YLE Areena. Katson Areenasta ahkerasti kolmea ohjelmaa: Teiniäitejä, Naisten etsitvätoimisto Nro 1:stä ja ehdotonta suosikkiani kautta aikojen, Pan Amia! Eilen unta odotellessa olisin mielelläni katsonut Pan Amin viime sunnuntain jakson sängyssä maatessa, mutta jostain syystä sitä ei löytynyt Areenan sarjat ja elokuvat osiosta. Hakusanalla Pan Am löytyi vain yksi kymmenen minuutin dokumentti: Kaarina Kivilahti, Pan Amin lentoemäntä 60-luvulta. Osaisiko joku iPad-asiantuntija kertoa, olisiko tässä jotain tehtävissä? Vai onko Pan Am jostain syystä sellainen ohjelma, että sitä ei yksinkertaisesti voi katsoa iPad-sovelluksen kautta? Jos näin on, miksi näin on?

Käydessämme Kaunasissa viime kuussa, olimme juuri ennen reissua tehneet iPhoneihimme uudet järjestelmäpäivitykset. Vieraassa kaupungissa ollessamme tukeudumme aina iPhonen karttoihin ja tällä kertaa se oli hurjan hauskaa! Applea on moitittu iOS-karttojen hirvittävistä virheistä, ja on kyllä totta, että ainakaan vielä syyskuussa karttoihin ei ollut luottamista. Lomalla ollessa tämä karttojen virheellisyys taas toi vieraassa kaupungissa samoilemiseen jännitystä ja vinksinvonksin näkökulmia!

Sen lisäksi, että kartoista puuttui katuja ja jotkut kohteet olivat aivan väärässä paikassa, reittihakua käyttäessä ohjelma ei vaikuttanut löytävän perille pääsemiseen nopeinta tai edes järkevintä reittiä. Huoneistomme sijaitsi Kaunasin keskustassa ja päästäksemme kävellen eläintarhaan seurasimme iPhonen ehdottamaa reittiä. Kaikki meni ihan hyvin, kunnes saavuimme kohtaan, jossa eläintarha kartan mukaan sijaitsi. Todellisuudessa näin ei suinkaan ollut. Seisoa tönötimme kaunaslaisella lähiön laidalla, kadun toisella puolella oli kerrostaloja ja toisella puolella vieri vierissä pieniä sieviä piparkkakku-omakotitaloja. Kysyimme apua ohikulkevalta naiselta, joka kertoi, että vielä pitäisi jatkaa matkaa kilometri eteenpäin ja puoli kilometriä oikealle. Näin teimme ja löysimme perille.

Paluumatkalle ihmettelimme, miksei kartassa näkynyt valtavaa puistoaluetta, joka erotti keskustan ja eläintarhalle kääntyvän korttelin toisistaan. Lähdimme ihan omin suuntavaistoimme suunnistamaan puiston halki siihen suuntaan, jossa ajattelimme keskustan olevan. Suunnistimme oikein ja huomasimme, että puiston läpi eläintarhalle olisi päässyt n. 20 minuutissa, kun kartan mukaan suunistaessamme käytimme matkaan n.40 minuuttia… Lomalla ei ole kiire, ja toisaalta oli kiva, että kartta opasti meitä vähän minne sattuu. Kartan reitin ansionsta koimme autenttisen Kaunas-kokemuksen lähiöineen, ränsistyneine baareinaan ja piparitaloineen. Onneksi vielä päivä oli lämmin, niin saimme nauttia auringostakin. Applen olisi kannattanut myydä sikinsokin karttaansa vaikka sellaisena ”would you survive on the ’90s” – kokonaisuuden osana. ”Travel back in time when you didn’t have any help from your smart phone!”

Tampereella meitä nauratti, kun iPhonen mukaan linja-autoaseman lähellä olevan ison risteyksen kohdalla Hatanpään Valtatie katkeaa yhtäkkiä, ja on käytettävä kiertotietä päästäkseen sille takaisin edenpänä. ”What to believe – your smart phone or your eyes?!”

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Stoorin bloggaaja? Kirjaudu sisään tästä.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.