VALIKKO
3.8.2012 22:31

Perjantaina päädyin kotiin, enkä ostanut mitään nettikaupasta

Jos olisin kahdeksan vuotta sitten joutunut viettämään perjantai-illan kotona syöden ja elokuvaa katsoen, se olisi ollut tylsintä ikinä ja koko viikonloppu olisi varmaan ollut pilalla.

Nyt perjantai-illat kotisohvalla ovat mitä parhainta ajanviettettä. Kotona olen turvassa, sillä aikaa kun ihmiset rellestävät ympäri Jyväskylää Neste Rally-päissään. Nukkumaan on hienoa mennä jo kymmeneltä iltapallojumpan jälkeen, ja jotta uni tulisi mahdollisimman äkkiä, kuuntelemme Spotifysta Rainforest Lullabies-levyä. Olen onnellinen kuin eläkeläinen.

Olen löytänyt uuden kivan nettikaupan, outnet.comin. Jos mahdollista, tunsin itseni vieläkin enemmän eläkeläiseksi nettikauppaa selatessani, ja huomatessani ensin karsivan kaikista löytämistäni kivoista asioista pois ne asiat, jotka eivät olleet puuvillaa, silkkiä tai muuta kestävää ja laadukasta materiaalia. Karsimisen jälkeen katselin muutamaa jäljelle jäänyttä vaatekappaletta, ja totesin, etten tarvitsisi niitä. Vaatekaappini on lähes täydellinen, enkä halua sinne mitään mitäsattuu-kivaa, vaan tarpeellista tavaraa. Itse asiassa olen mennyt niin pitkälle tässä mitä oikeasti tarvitsen-hifistelyssä, ettän olen listannut iPhoneeni ne vaatekappaleet, jotka vielä kaapista uupuvat. Kun shoppailuhalut iskevät, metsästän vain listassa olevia juttuja. Maailma, joka on täynnä tavaraa, on saanut minussa aikaan vastareaktion. En halua enää ostaa paljon mitään.

Tuossa yksi päivä myin kasan vaatteita puistokirpparilla ystäväni Niinan kanssa. Myyntimenestyksemme oli melkoinen, sillä annoimme asiakkaidemme itse päättää, mitä he halusivat meille tuotteista maksaa. Köyhät työttömät saivat eurolla muovikassillisen vaatteita ja lakanan, useat halusivat maksaa valitsemistaan jutuista 2-4 euroa, ja eräs pihi ja epäystävällinen tyyppi sai haukkumansa paidan kymmenellä sentillä. Me pääsimme paljosta tavarasta eroon ja niitä tarvitsevat olivat onnellisia hyvistä kaupoista. Siitäs saivat maailman markkinavoimat ja turhan, paljon tavaran tuottajat! Kierrätys ja kirpputori, eläköön!

Kommentit

 • teea

  Hyvä idea antaa ostajan päättää hinta. Kuitenkin kirpparilla myytävät tuotteet ovat tavaroita, joita itse ei enää tarvitse ja halua, joten arvon määritelmän tekeminen on hyvä antaa ostajan tehtäväksi. Ja sen, että myitte epäystävälliselle ihmiselle paidan kymmenellä sentillä, näen positiivisena ketjuna. Hän ehkä käyttäytyi tällä kertaa huonosti, mutta kun hän näki teidän siitä huolimatta kohtelevan häntä samalla lailla kuin muita asiakkaita antaessanne hänelle päätäntävallan, saattaa hän ymmärtää tapahtumassa isommankin merkityksen ja ehkä toivon mukaan ensi kerralla vastaavassa tilanteessa hän käyttäytyykin paremmin.
  Minua myös ahdistaa tavaramäärät, joka paikat (kaupat, kirpparit, kahvilat ym.) ovat täynnä roinaa ja lisää tulee koko ajan. Minä pidän myös listaa vaatteista, joita vaatekaapista uupuu. Joskus listalle eksyy hieman turhempiakin juttuja, mutta sitten kun viikko toisensa perään haikailee vaikkapa tukevia urheilurintaliivejä lerpahtaneiden tilalle, niin sen otan jo viestinä, että sellaiset voisin jo ostaakin 🙂

  • rosita

   Luulen, että epäystävällisen tyypin ostotaktiikka oli haukkua se tuote, jonka halusi ostaa niin lyttyyn, että myyjälle tulisi sellainen olo, ettei kehtaa pyytää paljoa tuotteesta. Mä olin iloisesti yllättynyt, ettei ollut kun tuo yksi tyyppi, joka tavallaan käytti tilannetta hyväkseen noin reilusti. Eipä se kyllä mitään haitannut, meidän päämäärä oli vaan päästä kamasta eroon.

   Mahtavaa, että sinäkin olet listanpitäjä! Siitä on kyllä hyötyä, ei tule ikinä tehtyä heräteostoksia!

 • Niina Kulo

  Seuraavaa heinäkuista kirpparipäiväämme odotellen 🙂
  Hyvä idea muuten toi lista vaatekappaleista joita todella tarvitsee! Täytyypä laittaa käyttöön. Olet nero, kuten kirjoitit aiemmin 😉

  • rosita

   Yes, kiitti Niina! Eli mulla on elämässä ollut kolme oivallusta yhteensä, nyt kun lasketaan! Super-Nero!

   Jospa seuraava kirppis-päivämme olisikin jo Espanjassa…!

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Stoorin bloggaaja? Kirjaudu sisään tästä.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.