VALIKKO
16.9.2016 21:57

Puolan Rivieralla

Oletteko katsoneet sitä tanskalaista sarjaa Yleltä, joka kertoo herrasväen oleilusta rantakartanossa? Entäs Muumit Rivieralla? Minäkin halusin tänä kesänä istua aurinkotuolissa rauhallisessa ympäristössä ja katsoa aavalle merelle ennen keskipäivän kortinpeluuhetkeä.

Siksi matkustimme Puolan Rivieralle, Gdyniaan. Gdyniaan pääsee Gdanskista gjunalla tai gbussilla. Molemmat vaihtoehdot rämisevät ja muistuttavat menneestä suomalaista. Kyseiset kulkuneuvot sopivat kuitenkin matkan teemaan oivasti, sillä myös Finnairin lennot Helsingistä Gdanskiin ovat tavallista tunnelmallisemmat; lennot operoi Norra potkuriturbiinikoneilla. Sen näköisellä ilma-aluksella Hercule Poirotkin matkusti Englannista Ranskaan ja ratkaisi koneessa, kuka ampui tympeää leidiä kuolettavalla nuolella. Valtavan nostalgista!
image
Norran lentoemäntä menomatkalla antoi käyttöömme Ebbavvaa ajatellen sellaisen ylellisyyden, että aion jatkossa pyytää sitä joka lennolla: tyynyn. Oli mukava matkustaa niin, että nukkuvan lapsen pää lepäsi tyynyllä käsinojalla, eikä omalla käsivarrellani sitä puuduttaen.
image
Gdynia on Gdanskia nykyaikaisempi, muttei missään nimessä moderni kaupunki. Gdanskissa on historiaa ja vanhan hansakaupungin tunnelmaa ja kävimme siellä menomatkalla markkinoilla. Söin siellä järisyttävän maukkaan tikkupullan, mutta pitkään emme jaksaneet markkinoita kiertää, sillä halusimme pian rantakaupungin rauhaan.
image
Gdynia oli aivan nappivalinta. Vähän kuin Pärnu, mutta sinne oli nopeampaa matkustaa Vantaalta. Vaikka aurinko ei paistanut lakkaamatta, käytimme Ebbavavvan kanssa hyväksemme kaikki mahdolliset rannalla olo hetket-oli ihanaa. Ihanaa siksikin, että oli halpaa. Söimme asunnollamme noutamiamme puolalaisia lounaita joka päivä ja sain myös shoppailla paikallisissa ruokakaupoissa. Se on lempipuuhaani ulkomailla. Ostin tuliaisiksi chiasiemeniä ja Ebbavavvalle Junior-maitoa.
image
Gdyniassa kuului olevan ennenkaikkea muita puolalaisia lomalla. Kuulin vain kerran puhuttavan ruotsia eräässä pöytäseurueessa kahvilassa. Paikalliset eivät juurikaan englantia puhuneet, mutta se ei haitannut muutoin kuin bussilippuja lentokentälle ostaessa. Sain kuitenkin lopulta jonkinlaisen nipun lippuja ostettua ja niillä mentiin, kun ei muuta voinut.

Palaamme varmasti Gdyniaan rannalle. Yöpymispaikkammekin oli kiva. Olen varmaan tullut vanhaksi, sillä haluaisin perinteen perheellemme Gdyniassa lomailusta. Gdynia olkoon minun Kanariani!

Kommentit

 • Kiva, että tykkäsitte Gdyniasta ja tervetuloa uudestaan! Ensi kerralla jos olette maisemissa, laita viestiä – mä asun nimittäin Gdyniassa 😉

  Bussilippujen kanssa säätäminen on tosiaan oma juttunsa ja se herättää kummastusta myös paikallisissa. Liput kun myydään aina 5 lipun nipussa ja matkalle käytetään kaksi (aikuiset). Lippuja jää siis esim. edestakaiselle reissulle aina yksi ylimääräinen. En ole ymmärtänyt logiikkaa tässä, onneksi mulla on nykyään kuukausikortti bussiin. 😀

  • Rosita

   Moi! Miten on voinu mennä multa tyystin ohi, että asut siellä?! Tämmöstä se blogitauko teettää, tulee luettuakin kaikkea vähemmän.

   Voi että, upeeta, että saat asua siellä! Sä saat ihanaa puolalaista noutoruokaa vaikka joka päivä! Me katseltiin puolankielisiä asuntoilmoituksia, tykättiin niin meidän pikkuasunnosta, jossa oltiin loman aikana.

   Ahaa, jos lippuja saa aina viiden lipuissa niin saatto mennä sitten ihan munkilla oikein! 😀 ehkä siinä nipussa oli tosiaan kaksi lippua aikuisille ja yksi lapselle.

 • Puhuuko kukaan enää nykyään saksaa Puolassa? Pärjäisin sillä hienosti, on ollut joskus kirjekaveri juuri Gdyniassa ja kirjoitimme saksaksi.

  • Rosita

   En ossoo sannoo! Ainut vieras kieli, jota kuulin kerran Gdyniassa oloaikanamme oli Ruotsi 🙂

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Stoorin bloggaaja? Kirjaudu sisään tästä.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.